- Αυτή την εβδομάδα έχουμε πολύ πυκνές οικονομικές εξελίξεις. Κατατίθεται ο προϋπολογισμός, όμως έχουμε μπει και στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικα, είχαμε και τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί επιμήκυνσης και όχι αναδιάρθρωσης Θέλω να μου μεταφέρετε την άποψή σας, τι θα δούμε στο τέλος, τι θα υποστεί ο ελληνικός λαός, ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο;
Όπως σωστά λέτε, υπάρχουν σήμερα κάποιες συζητήσεις με την τρόικα αρκετά σοβαρές. Γίνονται την επόμενη της ανακοίνωσης του νέου αναθεωρημένου ελλείμματος. Εμείς εκφράσαμε από την αρχή την απορία μας γιατί αυτή η ανακοίνωση έγινε την επαύριο των εκλογών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε τη συζήτηση γιʼ αυτά τα θέματα προεκλογικά.
- Έγινε πολιτική διαπραγμάτευση για το χρόνο ανακοίνωσης….
Της έκανε απ ότι φαίνεται η Eurostat τη χάρη να κρατήσει το νούμερο αυτό για κάποιο διάστημα παραπάνω. Το σίγουρο είναι το εξής. Ότι, με αφορμή το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα, θα επιχειρηθούν να υπάρξουν μέτρα, τα οποία εν πολλοίς ήταν προαποφασισμένα όταν η κυβέρνηση αυτή υπέγραφε το μνημόνιο. Άρα λοιπόν το άλλοθι, ότι εδώ ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι έχουμε μεγαλύτερα μεγέθη στο έλλειμμα και άρα πρέπει να πάρουμε καινούργια μέτρα, δεν ευσταθεί εντελώς.
- Πού στηρίζετε την εκτίμηση ότι ήταν προαποφασισμένα τα μέτρα;
Στο γεγονός ότι για το 2011 το μνημόνιο περιγράφει αναλυτικά και τα ποσά τα οποία πρέπει να βρει η κυβέρνηση και τον τρόπο. Κι αυτό συζητιέται αυτή τη στιγμή. Και έχουν γραφτεί. πολλά Έχει να κάνει κυρίως με την τύχη των ΔΕΚΟ και τους εργαζόμενους εκεί, έχει να κάνει με τις επικουρικές συντάξεις, έχει να κάνει με την πολύ ισχυρή πιθανότητα εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Και έχει να κάνει βεβαίως με το να ανέβουν διάφορα προϊόντα από τον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ σε υψηλότερα. Όλα αυτά προφανώς συνιστούν νέα μέτρα και άλλα ίσως τα οποία θα δούμε.
Αλλά αυτό το οποίο πραγματικά αποτελεί νομίζω μια τοποθέτηση αντιφατική, είναι οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Φιγκαρό, ο οποίος από τη μία αφήνει ανοιχτό το θέμα της συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ταυτόχρονα λέει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. Από μόνος του ο χρόνος και τα μέτρα που συζητούνται είναι μια περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν είναι ουδέτερα αυτά τα πράγματα. Όσον αφορά στο θέμα του χρόνου αποπληρωμής δεν είναι απλά και μόνο ότι κάποια χρήματα τα οποία έπρεπε να τα δώσουμε σε τρία χρόνια, θα τα δώσουμε σε τέσσερα και σε πέντε και θα ανακουφιστούμε. Σημαίνει και ταυτόχρονη παραμονή αυτού του μηχανισμού στη χώρα και άρα η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά και κοινωνικά αδύνατοι θα υφίστανται αυτή την πολιτική για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα μονιμοποιηθούν χαρακτηριστικά ενός πιο άγριου, σκληρού και εκμεταλλευτικού καπιταλισμού.
- Νομίζω μέχρι το 2016 λέει στην επίκαιρη ερώτησή του στον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας…
Ναι.. Άρα λοιπόν η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, είναι πραγματικά υποκριτική, αντιφατική και επικίνδυνη.
- Αυτά τα μέτρα όμως, αν και προαποφασισμένα όπως είπατε, ήθελαν και την έγκριση έστω τρόπον τινά και του εκλογικού σώματος, έστω και με την θηριώδη αυτή αποχή, φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου και για τον κ. Καμίνη αλλά και γενικά για το πολιτικό μήνυμα, είχαμε και δηλώσεις από τον κ. Στρος Καν.. Πώς είδατε όλες αυτές τις τοποθετήσεις;…
Νομίζω κατ΄ αρχήν ότι αυτοί που κέρδισαν στις μεγάλες πόλεις και υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ δεν θα χαίρονται καθόλου για τις δηλώσεις Στρος Καν, ο οποίος φαίνεται ότι χαίρεται διπλά. Ο κ. Παπανδρέου, πέρα από το ότι είναι αποδυναμωμένος από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών -κι αυτό φάνηκε ανάγλυφα την πρώτη Κυριακή- θα έλεγα ότι είναι αποδυναμωμένος ούτως ή άλλως όταν θα πάει να κουβεντιάσει με το ΔΝΤ. Γιατί, όταν έχει την εντύπωση αυτός με τον οποίον καλείσαι να διαπραγματευτείς ότι η άποψη, η γραμμή του, οι συνταγές του έχουν τύχει της έγκρισης και έχει συμφωνήσει σʼ αυτό ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα υπογραμμίζει και λέει o κ. Στρος Καν ότι δεν είχαμε τέτοιο ιστορικό προηγούμενο, μια κοινωνία να αποδέχεται και το εγγράφει στη δική του συμβολή στον τρόπο που το ΔΝΤ υλοποιεί τα προγράμματά του. Όταν λοιπόν, έχει αυτή την εντύπωση ο επικεφαλής του ΔΝΤ, αντιλαμβάνεστε ο κ. Παπανδρέου δεν θα έχει καν ένα ενδεχόμενο διαπραγματευτικό χαρτί να πάει να του πει ότι: πιέζομαι απʼ την κοινωνία. Έχουν και οι δυο συμφωνήσει, έχουν κάνει την ερμηνεία, η οποία δεν είναι αληθής, ότι αυτό το πρόγραμμα έχει την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια πολύμορφη αποδοκιμασία. Και την λέω πολύμορφη γιατί ήταν πολλοί οι τρόποι με τους οποίους εκφράστηκε αυτή η επιδοκιμασία. Ήταν μια ενίσχυση της κατακερματισμένης αριστεράς η οποία βέβαια θα όφειλε να είναι πολύ πιο μεγάλη και να μην είναι κατακερματισμένη αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης. Κυρίως, όμως είναι αποδυναμωμένη από την επιλογή που έκαναν οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού κόμματος και της ΝΔ σε ένα μεγάλο βαθμό, να μην συμμετάσχουν. Είναι η πρώτη φορά που κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι σʼ ένα μεγάλο βαθμό η αποχή είναι πολιτική. Και αν κανείς το συνδυάσει, όχι μόνο με μια στάση απέναντι στις εκλογές αλλά με μια στάση του κόσμου κάθε μέρα και τις 365 μέρες του χρόνου και απέναντι σʼ αυτό που αποκαλούμε καθημερινή παρέμβαση, δράση, το πρώτο που δείχνει είναι μια μεγάλη απογοήτευση του κόσμου. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που ζει στα όρια της κατάθλιψης και της παθητικότητας, είναι πιθανό έχοντας υιοθετήσει μια τέτοια στάση να τροφοδοτήσει αύριο τυχαίες και τυφλές εκρήξεις και αντιδράσεις που θα είναι πια πολύ αργά και για αυτούς που αμφισβητούν από τα αριστερά την πολιτική αλλά πολύ περισσότερο γιʼ αυτούς οι οποίοι την υλοποιούν για να δουν πως θα μπορέσουν να απαντήσουν σε τέτοια φαινόμενα και να τα κατανοήσουν.
- Ίσως, βλέποντας και αυτές τις αντιδράσεις, ο κ. Παπανδρέου άνοιξε παράθυρο συμμαχικών κυβερνήσεων χωρίς μάλιστα προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες. Και όπως πληροφορούμαστε την άλλη βδομάδα προτίθεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πως τοποθετείται στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝ;
Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου πράγματι, επειδή οι εξελίξεις είναι σε μια επικίνδυνη τροχιά στην οικονομία και κατʼ επέκταση και στην κοινωνία και επειδή είναι γεγογονός η αποδυνάμωση του ίδιου και της κυβέρνησής του, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συναινέσεις μέσα από την υπάρχουσα βουλή.
Η ΝΔ, η οποία σήκωσε την αντιμνημονιακή σημαία όλο το προηγούμενο διάστημα, βλέπετε πως την ίδια μέρα των εκλογών φάνηκε ότι όλη αυτή η αντιμνημονιακή της τοποθέτηση συρρικνώνεται σʼ ένα και μόνο στο να μην υπάρξει εξεταστική για την οικονομία. Βεβαίως, αντιστοιχίζεται η ΝΔ με αυτά που είχε πει ο αρχηγός της, ο κ. Σαμαράς στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος την προηγούμενη βδομάδα, που ουσιαστικά είχε συμφωνήσει μʼ αυτή την πολιτική. Ταυτόχρονα, είναι πολύ αποκαλυπτικό αυτή η όλη επίφαση της αντιμνημονιακής ρητορείας από την ΝΔ, τελικά καταρρέει όταν γίνεται συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Διότι, όποτε υπήρξαν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις εκ μέρους της ΝΔ για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα τα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εκεί είχαμε δει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Από την άλλη, όμως, έχει ενδιαφέρον η δημιουργία κόμματος από την κα Μπακογιάννη. Καθώς, επίσης, και τοποθετήσεις που έχουν υπάρξει και από τον χώρο της αριστεράς και αναφέρομαι σε μια συνέντευξη του Φ. Κουβέλη η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Στο ερώτημα για το πως βλέπει το θέμα των συμμαχικών κυβερνήσεων, ο Φ. Κουβέλης, αν και έβαλε το θέμα των προϋποθέσεων για να προχωρήσουν αυτές αναγνωρίζοντας ότι σήμερα δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες….
- Αναφέρεστε στην χθεσινή του συνέντευξη στην οποία ανέφερε αν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες….
Ναι αν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες. Όμως μπορείς με την παρουσία του ΔΝΤ και της τρόικας στον τόπο μας, με την εφαρμογή του μνημονίου να ανοίγεις μια συζήτηση σε θεωρητική έστω βάση για το αν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες; Ή θεωρεί ότι, παρʼ όλο που υπάρχει το μνημόνιο, μπορεί να υπάρξουν τέτοιες; Σʼ αυτό δεν απάντησε. Και θα έλεγε κανείς, ότι αυτή η σχετική, σε πρώτη ανάγνωση επιτυχία, της Δημοκρατικής Αριστεράς ως προς την εκλογική επιτυχία – και εννοώ σε σχέση με τα πρόσωπα που υποστήριξε στους δυο μεγάλους δήμους και εκλέχτηκαν - επιταχύνει διεργασίες μέσα σʼ αυτό το χώρο που θα προκρίνουν τελικά λύσεις και ρόλο για την Δημοκρατική Αριστερά σε σχέση με την αναμόρφωση πιθανόν του αντιμνημονιακού μπλοκ. Και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη. Κρατήστε το και εδώ είμαστε να το δούμε.
To Γραφείο Τύπου