Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2010

Eισήγηση της βουλευτού Ε.Αμμανατίδου επί της αρχής στην ολομέλεια της Βουλής για το φαστ τρακ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΚΑ΄
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Επικρατείας:

«Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων».

ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πάντως αυτό που άκουσα προηγουμένως από τον Εισηγητή του ΛΑΟΣ, ότι είμαστε η τελευταία χώρα του ανατολικού μπλοκ, είναι απίστευτο.

Σήμερα είναι 17 Νοέμβρη 2010, τριάντα επτά χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου για δημοκρατία με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», βλέπουμε πως ακόμη και η δημοκρατία και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώθηκαν με αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των φοιτητών που έδωσαν το αίμα τους, έχουν καταπατηθεί και τείνουν να εξαφανιστούν με πολιτικές αντιλαϊκές, που ακολουθεί και αυτή η Κυβέρνηση.

Έχουμε γίνει μία χώρα παραδομένη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στους ισχυρούς διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, συνεχίζει ανελέητα να σφαγιάζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα της χώρας, προβάλλοντας την οικονομική κρίση και το μνημόνιο που συνηγόρησε και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, το ΛΑΟΣ και η κ. Μπακογιάννη, ερήμην όμως, του ελληνικού λαού.

Βέβαια,  με επικοινωνιακούς τρόπους προσπαθείτε να φορτώσετε τις ευθύνες στους πολίτες. Το μήνυμα όμως, το πήρατε μέσα από τις εκλογές που έβγαλαν περιφερειάρχες και δημάρχους με συμμετοχή 33%. Και πανηγυρίζετε κατά τα άλλα ότι πρασίνισε ο χάρτης. Δηλαδή, η δημοκρατία έβγαλε με 17% τους αιρετούς και αρεστούς σας.

Και έτσι λέτε ότι νομιμοποιείστε για να συνεχίσετε την ακόμη πιο σκληρή επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες βέβαια δεν τις εντάσσετε στο fast truck διότι δεν έχουν και τα μισά κεφάλαια εξωτερικού.

Και σήμερα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το μήνυμα που έστειλε το 1973 η γενιά του Πολυτεχνείου.

Και επειδή αρκετοί Βουλευτές είναι αυτής της γενιάς και συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα ας γυρίσουν πίσω τριάντα επτά χρόνια να δουν πού πήγαν οι αγώνες τους και πώς οι σοσιαλιστικές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας γύρισαν  πολύ πιο πίσω.

Η αυτοκριτική και η κριτική σε αντιλαϊκές πολιτικές πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθενός από εμάς που εκπροσωπούμε τους πολίτες αυτής της χώρας, όχι μόνο αυτούς που μας ψήφισαν αλλά όλους τους πολίτες.

Και οι αποκρατικοποιήσεις και οι εκποιήσεις δημόσιου πλούτου θα βαθαίνουν την κρίση ενώ κάποιοι επιτήδειοι με συναίνεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται θα εγκατασταθούν ως αποικιοκράτες και οι υπόλοιποι θα είναι στην εξαθλίωση και στην ανεργία.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που προτείνετε και αυτήν θα την ανατρέψουν μόνο οι πολίτες με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.

Κύριε Υπουργέ Επικρατείας, είχα αναφέρει στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο που φέρατε ανατρέπει το νομικό πολιτισμό της χώρας και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πραγμάτων. Τι κάνατε για να εξομαλύνετε την κατάσταση προς το Κοινοβουλευτικό Σώμα και προς όσους μας παρακολουθούν; Κάνατε νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες αν κάποιος δεν μπει στην ουσία των πραγμάτων μπορεί να πει ότι πραγματικά ακούσατε την κριτική μας και βελτιώσατε το αρχικό σχέδιο νόμου το οποίο παρεμπιπτόντως να πω ότι δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της διαβούλευσης. Το ότι αφαιρέσατε το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου που καταθέσατε που έδινε τη δυνατότητα ένταξης οποιασδήποτε στρατηγικής επένδυσης που κρίνεται μείζονος σημασίας από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με καταστρατήγηση και ακύρωση της Βουλής, δεν σημαίνει πως στην ουσία ενδυναμώνεται ο απαξιωμένος ρόλος του Κοινοβουλευτικού Σώματος.

Στις αλλαγές συμπεριλάβατε κριτήρια «ποσοτικά και ποιοτικά» και τα αποτελέσματα των στρατηγικών επενδύσεων στην οικονομία της χώρας. Αυτά βέβαια κατά την κρίση της ΔΕΣΕ διότι αν δεν είναι σε αντικειμενική βάση είναι ένας επιπλέον εντυπωσιασμός και αυτούς τους εντυπωσιασμούς το τελευταίο διάστημα τους έχετε μεγεθύνει.

Το νομοσχέδιο ενισχύει σε αντιδημοκρατικό βαθμό εξουσίες.

Το ΕΛΚΕ ήδη είχε γίνει «INVEST IN GREECE» το 2009 από το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Δίνονται εξουσίες στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων παρʼ όλες τις αλλαγές. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στην διαδικασία του fast truck θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον όμως το απαιτεί ο νόμος και ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα ή θα ενημερώνεται η Βουλή για τη σχετική ένταξη ιδίως σε περιπτώσεις ιδιωτικών επενδύσεων.

Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε όλες οι επενδύσεις να κυρώνονται από τη Βουλή. Παρακάμπτονται κατʼ εξαίρεση θεσπισμένες διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Τίθεται υπό αμφισβήτηση το θέμα της ισότητας όλων απέναντι στους νόμους. Δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός έλεγχος.

Το νομοσχέδιο παρʼ όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει έχει πάρα πολλές διατάξεις οι οποίες είναι περιβαλλοντοκτόνες.

Αναιρεί τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό καθώς επιτρέπονται ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης.

Ακυρώνει το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός παρʼ όλο ότι έχετε εξαιρέσει τις περιοχές απόλυτης προστασίας NATURA από την υλοποίηση επενδύσεων με τη διαδικασία fast truck. Θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένο από την αρχή και να αποκλείονται οι προστατευόμενες περιοχές.

Υποθηκεύετε τον χωροταξικό σχεδιασμό.

    Παραχωρούνται χαριστικά αιγιαλοί, δάση, ακόμη και θαλάσσιοι πυθμένες με απλή  συνυπογραφή των Υπουργών.

Το νομοσχέδιο ενισχύει την αδιαφάνεια.

Στα δημόσια έργα υπάρχει το περιθώριο να μην γίνει ανάθεση με δημόσιο, ανοιχτό διαγωνισμό και εδώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα.

Διευκολύνονται οι ταχύτατες, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για να γίνει μια επένδυση.

Υιοθετείται η αστραπιαία εκδίκαση των δικαστικών προσφυγών, παρʼ όλη την επιμήκυνση του χρόνου.

Το νομοσχέδιο χαρίζει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Θεσπίζει ελκυστικά φορολογικά κίνητρα και σκανδαλώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως: σταθερό φορολογικό καθεστώς, προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος χωρίς να διευκρινίζεται η μέθοδος, ειδική διαδικασία τυχόν επιστροφής Φ.Π.Α., σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, ελάφρυνση ή απαλλαγή από τέλη και ειδικούς φόρους.

Το νομοσχέδιο εμμένει σε μια ξεπερασμένη λογική, που ανακηρύσσει τις φαραωνικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε απώτερο στόχο και μοναδικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Επικυρώνει τη νομική και θεσμική ευελιξία, εφόσον το απαιτούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με τρόπο που συνιστά κυνική υποταγή στη βούληση των αδηφάγων συμφερόντων και ανοιχτή πρόκληση απέναντι στο κοινό δημοκρατικό αίσθημα.

 Δεν μας εκπλήσσει –το είπα και στην Επιτροπή- που το εν λόγω νομοσχέδιο είναι δείγμα γραφής της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ανάπτυξης και δόμησης του χώρου, με κατʼ εξαίρεσιν διαδικασίες που παρακάμπτουν το τυπικό θεσμικό πλαίσιο.  

 Δεν μας εκπλήσσει το ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καμία μέριμνα για την κοινωνική σημασία της ανάπτυξης.

Δεν μας εκπλήσσει ότι ουσιαστικά συνιστά την ομολογία της Κυβέρνησης ότι αδυνατεί να λειτουργήσει την αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση έργων.

Μας εκπλήσσει όμως η επιμονή της Κυβέρνησης να μας πείσει ότι είμαστε τριτοκοσμικοί και ότι μόνο τέτοιες αναπτυξιακές διαδικασίες μας πρέπουν. Μια ορθολογικά σχεδιασμένη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη σʼ αυτόν τον τόπο δεν έχουμε δει να προτείνετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Και βέβαια ούτε συζήτηση να μάθουμε από τα λάθη μας!

    Συνεχίζετε στον ίδιο σκοπό λες και δεν ξέρουμε τι έγινε με τους Ολυμπιακούς, που εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως παράδειγμα πραγματικής αναπτυξιακής ώθησης. Ποιος; Τα ολυμπιακά έργα, τα οποία έχουν αφήσει καταχρεωμένους τους δήμους, που αύξησαν το δημόσιο χρέος, που είχαν επιβαρυντικές για το περιβάλλον επιπτώσεις! Μόλις έξι χρόνια πέρασαν από τις μεγάλες επενδύσεις εθνικής σημασίας και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Και πού καταλήγουμε; Στο να ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα σε επενδυτικά σχέδια που επιλέγουν τη χώρα μας απλώς και μόνον επειδή δεν είναι αλλού επιθυμητά. Ούτε κουβέντα για πραγματικές, ποιοτικές επενδύσεις! Και λέω «πραγματικές ποιοτικές επενδύσεις», άσχετα αν έχετε εντάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που να απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Και θα αναφερθώ στην επένδυση του Αστακού από το Κατάρ. Η εξέλιξη βεβαίως επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, και τις δικές μας φυσικά, για αδιαφανή επένδυση που δεν εξυπηρετούσε τελικώς το δημόσιο συμφέρον και εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον. Όμως όταν θεωρούμε ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ακυρώνονται λόγω των προβλημάτων της διοίκησης και της γραφειοκρατίας τότε, κύριε Παμπούκη, συντάσσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης. Δεν ακυρώνουμε το νομικό πλαίσιο. Εκτός αν συμφωνείτε κι εσείς ότι είμαστε μια χώρα διεφθαρμένων, οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι άνευ σημασίας.

Μήπως οι κύριοι παράγοντες στους οποίους οφείλονται τα προβλήματα κατά την αδειοδότηση των έργων δεν είναι η έλλειψη Κτηματολογίου, η επί χρόνια ανυπαρξία Δασολογίου και δασικών χαρτών, η μη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού;

    Κι εδώ θα αναφέρω την περίπτωση της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας που μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια κρίθηκε από το Σ.τ.Ε αντισυνταγματική επειδή δεν είχε προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός. Είχε αναπτύξει βεβαίως στην Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας επιχειρηματίας, τουριστικές επενδύσεις και δραστηριότητες. Εδώ υπάρχει ο νόμος 2545/1997, αλλά υπάρχουν αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των Π.Ο.Τ.Α.

Με την έλλειψη οριστικών μελετών τόσο για τα  δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά έργα τι γίνεται;

Οι υποστελεχωμένες δημόσιες Υπηρεσίες κι οι αιώνιες καθυστερήσεις στη θέσπιση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, που θα έπρεπε προ πολλού να αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας, με κυρίαρχους στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την εδαφική συνοχή, την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, θεωρείτε ότι δεν παίζουν κανέναν μα κανέναν ρόλο;

Ούτε το στρεβλό πρότυπο της μέχρι σήμερα αναπτυξιακής διαδικασίας στην περιβαλλοντική και οικιστική πολιτική, στην περιφερειακή δομή, με τις ελληνικές περιφέρειες, μικρές μέχρι σήμερα, χωρίς αιρετά όργανα και χωρίς δυνατότητα να παραγάγουν αναπτυξιακή πολιτική για την περιοχή τους, σας ενδιαφέρει;

Βεβαίως θα μου πείτε ότι υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση και ο «Καλλικράτης», τα οποία όλα αυτά μαζί θα εξορθολογήσουν την πρότερη κατάσταση. Διαφωνούμε, διότι  διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς πόρους και χωρίς κοινωνικό έλεγχο και χωρίς αμεσοδημοκρατία θα φέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο παρακάμπτει σκόπιμα το πρόβλημα της κρατικής οργάνωσης με την ενίσχυση μίας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα επισπεύδει τις διαδικασίες. Είναι εξαιρετικά αφελές να πιστεύει κανείς πως το πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού αντιμετωπίζεται με διαδικασίες παράκαμψης των δήθεν κακών δημοσίων υπαλλήλων. Ή μάλλον δεν είναι αφελές, είναι επικίνδυνο.

Και όταν αυτοί που προωθούν αυτές τις αντιλήψεις είναι οι ίδιοι που επί δεκαετίες απορύθμιζαν συστηματικά τη δημόσια διοίκηση με κυνική αδιαφορία και κάθε είδους πελατειακές παρεμβάσεις, τότε είναι και εξαιρετικά υποκριτικό.

Οι στρατηγικές επενδύσεις, όμως, στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, έχουν όνομα -πολλές ήδη τις ξέρουμε- και δεν είναι το πρόβλημά τους η δημόσια διοίκηση. Λέγονται: «Μεταλλεία Χαλκιδικής», Ελληνικό, «Λιπάσματα Δραπετσώνας», Νήες Μαγνησίας και πίσω τους έχουν κινήματα πολιτών, που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτού του τόπου και το μέλλον των παιδιών τους.

Στρέφεστε εναντίον κάθε έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, καθώς δεν επιτρέπετε κανένα εύγλωττο χρονικό διάστημα για δημόσια συζήτηση, ενημέρωση, διαβούλευση γύρω από σημαντικά θέματα που θα αλλάξουν το χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών.

Μπορείτε να αναφέρετε, κύριε Υπουργέ -φαντάζομαι θα το κάνετε- ότι από όλα αυτά τίποτα δεν ισχύει;

 Όμως, επειδή είμαστε πολίτες αυτού του τόπου εκτός από πολιτικοί, έχουμε δει τι ακριβώς γίνεται.

Πρόκειται για μία βαθιά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική αντίληψη.

Συγκεντρώνετε εξουσίες, εκμηδενίζετε το Κοινοβούλιο, περιορίζετε τη δικαιοσύνη, παρακάμπτετε τη διοίκηση, εκποιείτε δημόσια γη, ευνοείτε απροκάλυπτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Και το χειρότερο από όλα ακυρώνετε την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια έκφραση.

Και επειδή μόλις χθες το βράδυ έκλεισε ο κύκλος του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου σχετικά με το κομμάτι που αφορούσε τη Βουλή, χωρίς όμως το χρόνο που θα έπρεπε για πιο ασφαλή συμπεράσματα, οφείλουμε ως Κοινοβούλιο να διασφαλίζουμε και να αποτρέπουμε με νομοθετικό ισχυρό πλαίσιο από πριν, πιθανά μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα στο μέλλον.

Και οι διαδικασίες αυτού του σχεδίου νόμου, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμα περισσότερους, που θα αναλύσουμε στην αυριανή συζήτηση επί των άρθρων, καταψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου.

Ευχαριστώ.