Με το ψήφισμα της 3/11 που μας απέστειλε η Ένωση Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής), εκφράζεται η ανησυχία της Ένωσης για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, μετά την δεδηλωμένη πρόθεση αποχώρησης της Duke Energy Corp από τη διοίκηση και τη μετοχική σύνθεση της ΕΠΑ Αττικής πριν από ένα χρόνο, καθώς και την γνωστή πλέον πρόθεση της Shell Gas να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει ότι η επιλογή ιδιωτικοποίησης (της ΕΠΑ Αττικής) το 2001 και της δεκάχρονης περίπου λειτουργίας της ήταν πρόχειρη και για μας λανθασμένη και ενάντια στα συμφέροντα της οικονομίας και κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα από την λειτουργία της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την συγκεκριμένη επιλογή από την ελληνική πολιτεία, αποδεικνύει πόσο λανθασμένη ήταν η σχετική απόφαση. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, η ίδια η πράξη έδειξε ότι σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης:
-πρώτον οι ιδιώτες δεν έφεραν κεφάλαια όπως είχαν υποσχεθεί αλλά βασίστηκαν στα κεφάλαια της ΑΤΕ.
-δεύτερον, δεν έφεραν κάποια τεχνογνωσία όπως επίσης είχαν δεσμευτεί.
-τρίτον, δεν βοήθησαν στην επιτάχυνση διείσδυσης του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση η οποία παρά το ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον παραμένει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα.
Βρισκόμαστε λοιπόν στη φάση να αποχωρούν οι ως σήμερα μετέχοντες στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής ιδιώτες και να κληροδοτούν στην ελληνική πολιτεία, όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν όπως:
- το ενεχυριασμένο μετοχικό κεφάλαιο της Duke Energy Corp στην Α.Τ.Ε.
- την απουσία σχεδίου επεκτάσεων του δικτύου χαμηλής πίεσης
- την προβληματική εμπορική στρατηγική
Η ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της ΔΕΠΑ που χειρίζεται το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας επιλογής του νέου επενδυτή είναι πολύ σημαντική.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αντί να ακολουθεί διαδικασίες μιας εκ νέου παράδοσης της ΕΠΑ Αττικής σε ιδιώτες, να πάρει την πολιτική απόφαση του πλήρους δημόσιου ελέγχου της ΕΠΑ Αττικής καθώς και των άλλων ΕΠΑ. Ο δημόσιος έλεγχος των ΕΠΑ είναι αναγκαίος, πρώτον για την άσκηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής, δεύτερο για την ταχύτερη διάδοση του φυσικού ερίου στην οικιακή κατανάλωση και τρίτον για την άσκηση κοινωνική τιμολογιακής πολιτικής ιδιαίτερα στα φτωχά νοικοκυριά. Εννοείται ότι ένα τέτοιος έλεγχος δεν θα είναι εφικτός αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το εγκληματικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κα. Υπουργός
1. Θα εγκαταλείψει τους αυτοσχεδιασμούς, την παράδοση άνευ όρων τόσο σημαντικών επιχειρήσεων σε ιδιώτες ή θα ενδιαφερθεί για συνολικό δημόσιο έλεγχο με την ανάληψη του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Αττικής αλλά και των άλλων ΕΠΑ συνολικά, από τη ΔΕΠΑ.
2. Τι μέτρα θα πάρει, ώστε, ο πλήρης δημόσιος έλεγχος των ΕΠΑ να συνοδευτεί με επιτάχυνση της διάδοσης του Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) ειδικότερα στην οικιακή κατανάλωση;
3. Πως βλέπει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και των υπολοίπων ΕΠΑ, ώστε να υπάρξει τόνωση της πραγματικής οικονομίας του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθόσον εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της μια σειρά από επαγγελματίες και εμπόρους (π.χ. υδραυλικοί, μηχανικοί, έμποροι οικιακών συσκευών Φ.Α. κλπ.)
4. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην ΕΠΑ Αττικής, διασφαλίζονται και πως τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα των εργαζομένων της που δικαιολογημένα ανησυχούν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Παπαδημούλης Δημήτρης