Με την ευκαιρία του 21ου Συνεδρίου του (25-28/11/2010), το ΑΚΕΛ οργάνωσε διεθνή συνάντηση με την συμμετοχή πάνω από 60 κομμάτων της αριστεράς. Στην παρέμβασή του ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης είπε, μεταξύ άλλων:
Η κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και βαθαίνει διαρκώς, είναι πρώτα από όλα κρίση του διεθνούς συστήματος το οποίο επικυριαρχείται από μια άνιση, άδικη και άκρως εκμεταλλευτική διεθνή τάξη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ. Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι νέων πολεμικών τυχοδιωκτισμών και παραπέρα ενίσχυσης του μιλιταρισμού, όπως προκύπτει και από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ με το οποίο η ατλαντική συμμαχία αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο σε ρόλο «παγκόσμιου χωροφύλακα». Ένα ρόλο που αποδέχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τα αντί-ΝΑΤΟΪκά αισθήματα του ελληνικού λαού.
Όμως, την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν. Η αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο αμφισβητείται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική 8ετία Μπους, και τους βάρβαρους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σημαδεύτηκε και από την ανάπτυξη κινημάτων που διακήρυξαν ότι: Ένας άλλος κόσμος εφικτός. Οι ελπιδοφόρες αλλαγές στη Λατινική Αμερική, που έπαψε να αποτελεί την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή.
Σήμερα, ο αγώνας για την ειρήνη, που είναι στο DNA της Αριστεράς και συστατικό του διεθνισμού της, έχει αποκτήσει πολυδιάστατο περιεχόμενο. Απαιτεί ανοιχτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία.
Μετά το νέο δόγμα, η συντονισμένη διεθνής λαϊκή κινητοποίηση για τη διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να ενταθεί. Να σταματήσει η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Να διεκδικήσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ και τις αρχές του. Να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τον τερματισμό του βάρβαρου πολέμου στο Αφγανιστάν. Να συμπαρασταθούμε πιο ενεργητικά στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά της Ισραηλινής κατοχής, για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Να μην επιτρέψουμε να γίνει το Ιράν «νέο Ιράκ». Να μετατραπεί ολόκληρη η Μ. Ανατολή σε περιοχή ειρήνης, ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.
Μέρος αυτού του αγώνα θεωρούμε και τη διεκδίκηση μιας νέας πολυδιάστατης ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, απαλλαγμένης από τον ατλαντισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, τασσόμαστε εναντίον κάθε εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικά σχέδια και πολέμους, όπως αυτός στο Αφγανιστάν. Αποκρούουμε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Αρνούμαστε τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της Διαβαλκανικής συνεργασίας. Η θέση μας για λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συνοδεύεται από την πρόταση για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών, την οποία προωθούμε από κοινού με τις αριστερές και άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας.
Στην καρδιά του αγώνα για την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας βρίσκεται το Κυπριακό. Ταυτιζόμαστε με τις θέσεις του ΑΚΕΛ και στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για να καρποφορήσει ο διακοινοτικός διάλογός στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση και των μεγάλων δυσκολιών. Η διεκδίκηση λύσης διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ο δρόμος για να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί το νησί. Για μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.
Την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει το Κυπριακό, πρέπει να επανέλθει έντονα στο προσκήνιο το σύνθημα: «Η Κύπρος αγωνίζεται για τον κόσμο – Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για την Κύπρο».
To Γραφείο Τύπου