Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Αθήνα 9.84» (Σ. Ξενάκης) , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
Για τις αποφάσεις του Εurogroup
Σ.Ξ: Φαίνεται πως οδεύουμε προς παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις ευρώ. Πως βλέπετε αυτή την εξέλιξη εφόσον επιβεβαιωθεί και ισχύσει τελικά;
Δ.Π.: Αυτή η χρονική επιμήκυνση χαλαρώνει την θηλιά που μας είχαν σφίξει στο λαιμό για το 2014-15 αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Θα συνοδευτεί και με πράγματα που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί όπως ένα πιο αλμυρό επιτόκιο με το οποίο θα πληρώνουμε για περισσότερα χρόνια. Επίσης χρειάζεται πολύ προσοχή να δούμε τι σημαίνει αυτό το «κατά περίπτωση συμμετοχή των ιδιωτών» στον ομώνυμο μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει θα πρέπει να διαπραγματευτεί επιδιώκοντας συμμαχίες γιατί τα πράγματα βρίσκονται μπροστά μας όσον αφορά την αποσαφήνιση. Ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αν ως το 2021 θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο ή αν στα μέσα του 2013 όταν λήξει το παρόν μνημόνιο, θα πάψει να υπάρχει μνημόνιο. Όσο αφορά αυτά τα τρία πράγματα: επιτόκιο, κατά περίπτωση συμμετοχή των ιδιωτών και νέο μνημόνιο με κορσέ και κηδεμονία μέχρι το 2021 είναι εκκρεμή. Ας αφήσουμε τους πανηγυρισμούς και η κυβέρνηση ας στρωθεί στη δουλειά της κι ας ενημερώσει και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τι σκοπεύει να κάνει.
Σ.Ξ: Βρέθηκε μια λύση σʼ αυτό που ζητούσε η κ. Μέρκελ, στην κατά περίπτωση συμμετοχή των ιδιωτών;
Δ.Π: Σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται για συντριβή της κ. Μέρκελ. Καμιά φορά ακούγοντας τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, πιστεύει κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει συντρίψει την κ. Μέρκελ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ας κρατάμε μικρό καλάθι γιατί δεκαετίες τώρα, μετά από συνόδους κορυφής και κοινοτικές συναντήσεις ακούω διάφορους να πανηγυρίζουν ότι νίκησε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός και υποχώρησαν έντρομοι οι άλλοι. Με όλες αυτές τις νίκες όμως, εμείς είμαστε στο χείλος της χρεωκοπίας και η χώρα μας ο αδύνατος κρίκος. Την πληρώνουν δυστυχώς οι ασθενέστεροι που έχουν και την μικρότερη ευθύνη γι αυτό το χάλι.
Σ.Ξ: Δε ξέρω αν θα έχουν την μορφή μνημονίου, πάντως μέτρα έρχονται στην Ελλάδα.
Δ.Π: Άλλο είναι να έχεις σκληρή κηδεμονία και να καθορίζουν την οικονομική πολιτική οι δανειστές σου, κι άλλο η εκλεγμένη κυβέρνηση. Έχει διαφορά.
Για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ
Σ.Ξ: Για το εσωτερικό της Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέκο Αλαβάνο. Βλέπουμε τα πράγματα αντί να οδηγούν σε συγκλίσεις να παίρνουν αποστάσεις που συνεχώς μεγαλώνουν. Ποια είναι η άποψή σας;
Δ.Π: Αυτό που χρειάζεται είναι ολόπλευρη ανασυγκρότηση του Συνασπισμού, του κόμματος μας. Απαιτείται προβολή του στίγματος μας και ταχύτατη αποσαφήνιση της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ: με ποιους ναι και με ποιους όχι. Γιατί ο αυτοεγκλωβισμός του Συνασπισμού σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί και παράγει μια εικόνα Βαβυλωνίας, αρχηγισμών και αριστερισμού περισσότερο ζημιώνει παρά ωφελεί.
Για την αντιπαράθεση Συνασπισμού-Δημοκρατικής Αριστεράς
Δ.Π: Επειδή χθες σημειώθηκε μια άλλη αντιπαράθεση Τσίπρα-Κουβέλη,να τονίσω ότι η όξυνση αυτής της πολιτικής δε με βρίσκει σύμφωνο. Αυτά που ενώνουν τον Συνασπισμό με την Δημοκρατική Αριστερά είναι περισσότερα απʼ αυτά που τους χωρίζουν. Αφού δε μπορέσαμε να μείνουμε μαζί, ας παραμείνουμε κοντά. Εγώ τους συντρόφους της Δημοκρατικής Αριστεράς τους θέλω πιο κοντά στον Συνασπισμό παρά στο ΠΑΣΟΚ.
Σ.Ξ: Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι το Μνημόνιο είναι χοντρή γραμμή.
Δ.Π: Ναι και είναι σωστό αυτό. Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως και ο Συνασπισμός, καταψήφισε το μνημόνιο κι έως πρόσφατα εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελεύθερη πολιτική. Από αυτήν την σύγκλιση μπορούν να προκύψουν κοινές δράσεις, εναντίον των πολιτικών του Μνημονίου. Να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί. Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ Α αλλά να περιοριστεί η πελατειακή σπατάλη. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Αφού δε μπορέσαμε να μείνουμε μαζί, ας μείνουμε δίπλα. Ας αφήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς για μεγαλύτερες συγκλίσεις.
Σ.Ξ: Παραμένετε πάντως σε ένα άλλο κλίμα σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο.
Δ.Π: Νιώθω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που ανήκει στην ανανεωτική, ριζοσπαστική δημοκρατική Αριστερά που ανήκει σʼ αυτή την παράταξη, πονάει από αυτήν την πολυδιάσπαση. Έχουμε πληθωρισμό κομμάτων και αρχηγών αλλά έλλειμμα αποτελεσματικότητας.
To Γραφείο Τύπου