Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που άρχισε στις 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού καλείται, μετά την ουσιαστική αποτυχία της διάσκεψης πριν ένα χρόνο στην Κοπεγχάγη, να αποτελέσει ορόσημο στη διαμόρφωση ενός συνολικού και νομικά δεσμευτικού πλαισίου για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ανάγκη να προχωρήσει μια συμφωνία στο Μεξικό είναι επιτακτική, ειδάλλως η διαδικασία του ΟΗΕ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να εκφυλιστεί και μετά το 2012, όταν θα έχουν πάψει να ισχύουν καίριες διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο να αδρανήσει τελείως, αφήνοντας την οικολογική κρίση στον πλανήτη ανεξέλεγκτη.
Το παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και αυτή την φορά αγωνίζονται να δείξουν τον δρόμο για την υπέρβαση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, που καταστρέφει πολύτιμους πόρους, οδηγεί σε καταστροφές, αναγκάζει στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες και αυξάνει τις ανισότητες στις ανεπτυγμένες.
Διεκδικούμε από την σύνοδο του ΟΗΕ στο Μεξικό να αποφασίσει μια δίκαιη δεσμευτική διεθνή συμφωνία, που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή:
- Μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» μέχρι το 2020 στις αναπτυγμένες χώρες (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).
- Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μηχανισμών εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα και των άλλων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «λύσεων», όπως οι «Μηχανισμοί Καθαρής Ανάπτυξης» που αναπαράγουν τις παγκόσμιες ανισότητες και την εξάρτηση των αναπτυσσόμενων χωρών
- Παροχή επαρκούς οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες (περ. 100 δις ? / έτος), υπό τη διαφανή διαχείριση του ΟΗΕ
- Διαφύλαξη του δικαιώματος κάθε πολίτη στην πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια μέσα από έναν ισχυρό δημόσιο ενεργειακό τομέα σε κάθε χώρα
Σήμερα, στην Ευρώπη και την Ελλάδα της οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης, οι κυρίαρχες επιλογές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και των Κυβερνήσεων υποτάσσουν τις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αναγκαίες επιλογές στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο ΣΥΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στα κινήματα των πολιτών που αγωνίζονται για μια δίκαιη, δεσμευτική, διεθνή συμφωνία για το κλίμα.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος