ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΓ΄
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θα συνεχίσουμε με την με αριθμό 258/29-11-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρούς Διώτη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου κ.λπ.
Στην κυρία Διώτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης.
Ορίστε, κυρία Βουλευτά, έχετε το λόγο.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μέρα με τη μέρα –το γνωρίζετε καλά- τα ασφαλιστικά ταμεία -όχι με υπαιτιότητα των γιατρών, όχι με υπαιτιότητα των ασφαλισμένων τους, όχι με ευθύνη των φαρμακοποιών που εκτελούν ως οφείλουν τις συνταγές- καταρρέουν.
Στις 3 Αυγούστου ψηφίστηκε ο ν. 3876/2010, του οποίου το άρθρο 24 προβλέπει ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, ρυθμίσεις που ακόμη και σήμερα –τέσσερις μήνες- κρατούν όμηρους υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του εν λόγω άρθρου προβλέπει ότι δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες που αφορούν ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις, εάν δεν έχουν κοστολογηθεί με προεδρικό διάταγμα. Αυτό το προεδρικό διάταγμα παραμένει, λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας, σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους μια σειρά από εξετάσεις.
Βέβαια, μακάρι το ζήτημα να ήταν τόσο απλό και να εξαντλούνταν τα προβλήματα εδώ. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν η έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος και ως δια μαγείας να επιλύονταν όλα τα προβλήματα.
Όμως, κάτι τέτοιο, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν συμβαίνει. Αντίθετα, ο ΟΠΑΔ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μολονότι οι ασφαλισμένοι του πληρώνουν αδρά όλο αυτόν τον καιρό, επί της ουσίας δεν έχουν ουσιώδη δικαιώματα ασφαλισμένου.
Εξηγούμαι: Σε πρόσφατο έγγραφο που απεστάλη προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έφθασε και στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, ο Οργανισμός αποδέχεται ότι είναι υποχρέωσή του η έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς συμβεβλημένους γιατρούς. Και όμως, δηλώνει αδυναμία εκτέλεσή τους, υποδεικνύοντας παράλληλα ως μοναδικό υπαίτιο το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει πιστώσεις, οι οποίες ως τώρα δεν έχουν διατεθεί και Κύριος οίδεν πότε θα διατεθούν.
Παράλληλα, το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας αναμένουν εξόφληση από τον ΟΠΑΔ εκτελεσμένων συνταγών από τον περασμένο Μάρτη. Σήμερα έχουμε 4 Δεκέμβρη. Ξέρετε πόσο έχουν εξοφληθεί; Μηδέν.
Όλα όσα σας προανέφερα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Είναι εις βάρος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των γιατρών όσο και των φαρμακοποιών. Τα χρέη του ΟΠΑΔ γυρίζουν μπούμερανγκ προς όλους.
Δεν θα πω κάτι παραπάνω. Θα περιμένω μόνο απάντηση στα ερωτήματα:
Πότε θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την κάλυψη από τον ΟΠΑΔ σειράς ιατρικών εξετάσεων, που σήμερα είναι κομμένες;
Για ποιους λόγους δεν έχετε προχωρήσει μέχρι σήμερα στη λήψη μέτρων για την αποπληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ;
Πότε προβλέπεται να αποπληρωθούν οι εκπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού απέναντι στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEYOYΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υφυπουργός κύριος Τιμοσίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, έχετε θέσει δύο πολύ σοβαρά θέματα. Το ένα έχει να κάνει με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και το άλλο έχει να κάνει με τη συνέπεια που πρέπει να έχει ο ΟΠΑΔ, ο Οργανισμός ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων.
Σχετικά με το θέμα του προεδρικού διατάγματος, είχε συνταχθεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος και το Συμβούλιο της Επικρατείας το απέστειλε πίσω. Δεν το ενέκρινε γιατί ακριβώς δεν ήταν επικαιροποιημένη η τιμολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω. Εμείς προχωράμε λοιπόν σʼ αυτή την τακτοποίηση και είμαστε σʼ αυτή τη διαδικασία. Δεν είχε τηρηθεί ο ουσιώδης τύπος για τη διαδικασία της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος. Τυπικοί ήταν οι λόγοι, γιʼ αυτό λοιπόν επεστράφη.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σε πολύ εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου τον επόμενο μήνα, θα τιμολογήσει όλες τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις ώστε να αποσταλεί, να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να έχουμε ένα προεδρικό διάταγμα βάσει του οποίου θα μπορούν να τιμολογούνται και να πληρώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα όλες οι εξετάσεις και να μην πληρώνει ο ασθενής ο οποίος πληρώνει και μετά διεκδικεί για να πάρει πίσω τα χρήματα της εξέτασης αυτής. Κάποιες απʼ αυτές τις εξετάσεις μάλιστα δεν μπορεί να τις κάνει κιόλας ο ίδιος ο ασθενής επειδή δεν είναι τιμολογημένες. Άρα λοιπόν γιʼ αυτό το θέμα προχωράει η διαδικασία και πιστεύω ότι στις αρχές του χρόνου θα είμαστε πολύ κοντά στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Αυτό είναι το ένα θέμα.
Στο άλλο ζήτημα που θέσατε κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο Οργανισμός δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του. Θα σας πω πολύ συγκεκριμένα ότι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010 έχουν πληρωθεί οι ιατρικές πράξεις των εργαστηριακών γιατρών. Ξέρετε πολύ καλά ότι για δε τους γιατρούς πάει ακόμη πιο πίσω. Θα σας πω συγκεκριμένα γιʼ αυτό το θέμα. Για τις δαπάνες, για την αποπληρωμή παραστατικών ιατρικής περίθαλψης και παρακλινικών εξετάσεων των συμβεβλημένων γιατρών έχουν υποβληθεί και έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010. Παραμένει βέβαια το ζητούμενο να μπορεί ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στους χρόνους που πρέπει. Επʼ αυτού θα σας πούμε πολύ συγκεκριμένα ποιες είναι οι δικές μας πολιτικές και τι φιλοδοξούμε και τι ακριβώς εκτιμούμε ότι θα γίνει από το 2011 και μετά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πριν εκλεγώ Βουλευτής παρακολουθούσα πολύ στενά την κατάσταση στο χώρο της υγείας και από τον τοπικό τύπο στην πόλη που ζω, στη Λάρισα, θυμάμαι πληθώρα δημοσιευμάτων για το ζήτημα των οφειλών του ΟΠΑΔ. Μετά από γενικές συνελεύσεις γιατρών και φαρμακοποιών όλοι κατέληγαν στην ίδια κατακλείδα. Έλεγαν: «Ή μας εξοφλούν ή διακόπτουμε τις συμβάσεις για τους γιατρούς ή σταματάμε τη διάθεση επί πιστώσει φαρμάκων για τους φαρμακοποιούς». Το ποιοι «πληρώνουν» στο διά ταύτα «τη νύφη» νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο.
Κύριε Υπουργέ, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών στο ασφαλιστικό τους ταμείο και ποτέ δεν σταμάτησαν να πληρώνουν τις εισφορές τους προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι δηλαδή ότι τους είχε δοθεί και καμία εναλλακτική, όμως αυτή ήταν κι έτσι θα πρέπει να παραμείνει η ουσία της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη, μια ατέρμονη σειρά εξετάσεων -αν και όποτε τη χρειαστούν- θα πρέπει να την πληρώνουν από την τσέπη τους. Έναν μακροσκελή κατάλογο φαρμάκων, χωρίς να ευθύνονται, θα πρέπει να τον προμηθεύονται επί πληρωμή από τα φαρμακεία διότι, όπως είπατε, ένα προεδρικό διάταγμα ακόμα παραμένει ανέκδοτο και αν θα γίνει, θα γίνει το Γενάρη και αν θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είπατε.
Το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών παραμένει επί σειρά μηνών ανεξόφλητο από τον ΟΠΑΔ και πολλοί σύλλογοι έχουν εξετάσει πολλές φορές το ενδεχόμενο να καταγγείλουν και να διακόψουν τις συμβάσεις στον Οργανισμό. Οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κουράστηκαν από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι θα εξοφληθούν και αποφάσισαν να διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Κάποιος, λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί: Είναι ανάλγητοι οι λειτουργοί του τομέα της υγείας; Η απάντηση είναι αρνητική. Απλώς, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή Κυβέρνηση έχουν φέρει και τους δύο κλάδους στα όριά τους.
Συζητώντας πρόσφατα με προέδρους του Ιατρικού, αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου στη Λάρισα, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι δεν διαμαρτύρονται αδίκως. Το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων χρωστά στους φαρμακοποιούς από τον Οκτώβριο του 2009 και ο ΟΠΑΔ από το Μάρτιο του 2010. Οι εργαστηριακοί γιατροί αναμένουν τα οφειλόμενά τους από το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ οι κλινικοί έχουν ακόμα χρωστούμενα, κύριε Υπουργέ, από τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, δηλαδή το 2009. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε χρέη ενός εκατομμυρίου ανά μήνα στα φαρμακεία και 2,5 εκατομμυρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα για τους γιατρούς.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν υπ' όψιν σας, κύριε Υπουργέ, είναι σαφέστατα και δυστυχώς γεννούν επιπλέον και άλλα ερωτήματα. Καλείστε σήμερα να πείσετε ολόκληρη την κοινωνία ότι ο ΟΠΑΔ δεν είναι απλά η αρχή. Ότι δεν είναι ο ασφαλιστικός φορέας-πιλότος και δείγμα ελέγχου, για να δείτε πώς θα αντιδράσει ο κοινωνικός ιστός σε μια επερχόμενη περικοπή του συνόλου των ασφαλιστικών και των φαρμακευτικών παροχών, τις οποίες πληρώνει αδρά. Ότι δεν οδηγείτε, ομολογουμένως έντεχνα, σε διάλυση την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Πρόσφατα ο κύριος Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι κατά βάθος παραμένετε σοσιαλιστική Κυβέρνηση, εξήγγειλε την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ανέργων. Αυτό μας το είπε και η κα Κατσέλη προχθές στην Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.
Ας μην μιλάμε, κύριε Υπουργέ, για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Εδώ ηθελημένα δεν καλύπτετε τους εργαζόμενους. Για να εξοικονομήσετε έστω και δυο δεκάρες, χαρατσώνετε όσους πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ασχέτως αν έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας ό,τι τους αναλογεί για να έχουν αυτή την κάλυψη. Και πάτε να λειτουργήσετε ως ολοήμερα τα νοσοκομεία τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό και χρήμα για να καλυφθεί επαρκώς έστω και μία βάρδια. Κόπτεσθε, λοιπόν, για τους ανέργους;
Πρέπει να ομολογήσετε ότι το Μνημόνιο και οι όροι του, τους οποίους συναποφασίσατε και συνυπογράψατε με την Τρόικα, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και σύμπνοια με τα σχέδιά σας. Και θέλετε να παραδώσετε αμαχητί τη δημόσια υγεία στους ιδιώτες. Μόνο όσοι έχουν την οικονομική επιφάνεια τελικά θα μπορούν να χαίρουν και υγειονομικών υπηρεσιών. Η δημόσια ασφάλιση είναι ήδη στο χείλος του γκρεμού. Και όπως όλα δείχνουν, είστε πρόθυμοι να της δώσετε το τελειωτικό πλήγμα, τη σπρωξιά που θα τη ρίξει στο γκρεμό και μαζί με αυτή θα ρίξει στον Καιάδα και όλους τους ασφαλισμένους.
Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, λέγοντας ότι προβλέπεται ένας πολύ θερμός Δεκέμβρης. Η κοινωνία και όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και κλάδοι ασφυκτιούν, λόγω των δικών σας συνειδητών επιλογών. Και δεν επιχειρείτε να σώσετε τη χώρα. Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για αυτό. Η 15η Δεκέμβρη, ημέρα γενικής απεργίας, είναι πολύ κοντά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους σε αυτή την κινητοποίηση θα δώσουν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο και ότι, εφόσον εσείς δεν προαιρείσθε, η κοινωνία θα αναλάβει από μόνη της να βγει από το τέλμα όποιο και αν είναι το κόστος. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα λάβετε το μήνυμα, θα βγείτε από τα υπουργικά σας γραφεία, για να καταλάβετε ότι η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει και θα συνειδητοποιήσετε ότι οι μέρες στο τιμόνι της χώρας αυτής είναι μετρημένες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κυρία Διώτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. Εσείς απʼ ό, τι ξέρω έχετε λίγο καιρό σε υπουργικό θώκο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν πειράζει. Εγώ παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον όλα όσα είπε η συνάδελφος με τη νεανική ορμή της. Την παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον.
Εγώ θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα: ότι πρέπει να βγούμε από τα υπουργικά μας γραφεία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι το κάνω. Παρʼ ότι περνάω πάρα πολλές ώρες στο Υπουργείο, βγαίνω έξω από τα γραφεία και στην περιοχή μου και στην πόλη, στην Αθήνα, αλλά και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε επισκεφτεί τα περισσότερα νοσοκομεία, έχουμε συζητήσει με τους περισσότερους συνδικαλιστικούς φορείς και Οργανισμούς και στο Υπουργείο και εκτός Υπουργείου. Προσπαθούμε, λοιπόν, να είμαστε κοντά στους πολίτες. Ξέρουμε την αγωνία τους, ακούμε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω μόνο με μία απάντηση σε όλα όσα είπατε στο τέλος του ερωτήματος που θέσατε, στη δευτερολογία σας, να μην ανησυχείτε. Ο ελληνικός λαός όντως υποφέρει και τον έχουμε ζορίσει, δίνει όμως σε όλους μας και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση την ευκαιρία να προσπαθήσουμε, γιατί έχει πειστεί ότι αυτή η Κυβέρνηση καταβάλει ειλικρινά προσπάθειες να ισορροπήσει πράγματα παρελθόντων ετών, κυρίως σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση που ζει η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια Κοινότητα, είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
Όμως, θα επιμείνω και θα απαντήσω στα ερωτήματα, τα οποία θέσατε. Την ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη, για τους ανέργους, δεν ξέρω πώς εσείς την εκτιμάτε. Να ρωτήσουμε όμως και τους ανθρώπους, οι οποίοι ευνοούνται από αυτή τη ρύθμιση, αν τους βοηθάει στην πράξη ή όχι για το 2011. Είμαστε πολύ σαφείς, κάνουμε πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις που να είναι υλοποιήσιμες. Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι τους βοηθάει.
Δεν λύνουμε το πρόβλημα. Προσπαθούμε, όμως, να βρούμε λύση και για την ανεργία. Αλλά όταν ένας άνεργος δεν έχει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά.
Όσον αφορά τον ΟΠΑΔ, πράγματι ο ΟΠΑΔ είχε μια κακοδαιμονία. Όλα τα χρόνια οι πληρωμές γίνονταν με καθυστέρηση δώδεκα μηνών, δεκατεσσάρων μηνών, δεκαέξι μηνών. Παραλάβαμε ως Κυβέρνηση έναν ΟΠΑΔ που πλήρωνε στους δεκατέσσερις μήνες. Έγινε μια προσπάθεια μηχανοργάνωσης του ΟΠΑΔ, που είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Είναι έτοιμος να ελέγχει και ηλεκτρονικά πια τη συνταγογράφησή τους, η οποία θα γίνει και μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον στο επίπεδο των εξωτερικών ιατρείων. Εμείς έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα –και το τρέχουμε- και σύντομα θα δεσμευτούμε πότε θα είναι αυτό έτοιμο για να το παραδώσουμε.
Ο ΟΠΑΔ έχει μια ιδιορρυθμία. Δεν είναι ακριβώς ασφαλιστικό ταμείο, όπως είναι το ΙΚΑ ή τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορεί να κάνει τις πληρωμές του έναντι και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Οικονομικών και όποτε έπαιρνε τα χρήματα, αποπλήρωνε τα χρέη. Έγιναν πολλές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας και δεσμεύτηκε το Υπουργείο Οικονομικών να μας χρηματοδοτεί από 1.1.2011 ανά μήνα. Δηλαδή θα γίνει δωδεκατημόριο η χορήγηση των οικονομικών που απαιτούνται για τις ιατρικές πράξεις και για ό,τι χρειάζεται ο ΟΠΑΔ. Έτσι, θα μπορούμε να πληρώνουμε στο μήνα τις υποχρεώσεις μας και προς τους συμβεβλημένους ιατρούς για τις πράξεις αυτές και προς τα συμβεβλημένα φαρμακεία, τα οποία επισκέπτονται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου.
Γίνεται αυτός ο εξορθολογισμός. Η δέσμευση του Υπουργείου είναι ότι θα κλείσουμε το 2010 χωρίς να κουβαλάμε τα χρέη του παρελθόντος, που αυτά ήταν το κακό. Ο ΟΠΑΔ όταν δημιουργήθηκε, πήρε μια προίκα χρέους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι που δημιουργεί και ανακυκλώνει το πρόβλημα.
Είπατε ότι οι γιατροί έχουν να πληρωθούν από το 2009. Τα συμβεβλημένα φαρμακεία έχουν πληρωθεί μέχρι και το Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που η πληρωμή γίνεται σε λιγότερο από δέκα μήνες. Θα μας ρωτήσετε: Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι βέβαια, αλλά κάναμε ένα βήμα. Και όπως είπα, από το 2011 θα είναι διαφορετικά.
Οι δε γιατροί έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010. Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμούμε ότι αυτό το θέμα θα έχει κλείσει και θα πάμε σε ένα σωστό σύστημα.
Τέλος, να ανακοινώσω ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, επιτέλους ο ΟΠΑΔ να γίνει με νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικό ταμείο, για να μπορεί να έχει την ευελιξία που έχει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο και να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις.
Σας ευχαριστώ.