Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2010

Ομιλία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, στην συνέντευξη Τυπου για το 3ο συνέδριο του Κ.Ε.Α.

Το 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ, που διεξήχθη στο Παρίσι από 3 εώς 5 Δεκέμβρη, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή αριστερά. ¨

Όχι μόνο γιατί έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά κυρίως γιατί η πολιτική του απόφαση και οι καταστατικές αλλαγές που αποφασίστηκαν θέτει τα θεμέλια μιας ουσιαστικής αναζωογόνησης της λειτουργίας και δράσης του ΚΕΑ. 

Στο 3ο Συνέδριο, συμμετείχαν 37 κόμματα, από τα οποία 26 ως μέλη και 11 με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Το ΚΕΑ παρά την μικρή του ηλικία, είναι μόλις έξη χρόνων, έχει καταστεί μια παγκόσμια δύναμη αλληλεγγύης δημοκρατίας και ειρήνης για κάθε λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που και το 3ο Συνέδριο του κατακλύσθηκε από αντιπροσωπίες από όλο τον κόσμο. 

Συμμετείχαν πάρα πολλά κόμματα και οργανώσεις από την Ευρώπη, τη  Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Το συνέδριο εξέλεξε νέα ηγεσία, υιοθετώντας την άποψη μιας πιο συλλογικής, αντιπροσωπευτικής των πολιτικών ρευμάτων και των γεωγραφικών προελεύσεων, αλλά και πιο αποτελεσματικής διεύθυνσης του Κόμματος

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το ΣΥΝ αλλά και για μένα προσωπικά η ανάδειξη μου στη θέση του Αντιπροέδρου.  

Ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω ότι ακόμα πιο σοβαρά και σημαντικά είναι τα συμπεράσματα και κυρίως οι κοινοί στόχοι που θέσαμε, στόχοι που μας δημιουργούν νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα.

 Μας υποχρεώνουν να προσεγγίσουμε τα νέα φαινόμενα και κυρίως την κρίση με οπτική και σχέδιο που υπερβαίνει τα εθνικά όρια κάθε κόμματος. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να το ονομάσουμε:

Σχέδιο για την ριζική δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης. 

Θα ήθελα από την αρχή να επισημάνω ότι η κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες στις οποίες  εκδηλώνονται μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα αφορά όλες τις χώρες.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση, επιμένουν να στηρίζουν το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι η ακρογωνιαία αιτία  της κρίσης.

Επιμένουν να ακολουθούν τα ίδια οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά  δόγματα που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Έχουν επιβάλει μια βίαια αναδιανομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Απόδομούν ότι κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα και επιχειρούν να επιβάλουν ένα νέο πολιτισμό με λαούς χωρίς δικαιώματα, με εθνοκεντρικές αναδιπλώσεις, με την ανάδυση εθνικιστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, στις οποίες πρωτοστατεί η άκρα δεξιά.

Αυτά όμως θυμίζουν εποχές που οι λαοί της Ευρώπης τις έχουν καταδικάσει.

Επί πλέον το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δείχνει ότι οι λαοί αφήνονται μόνοι να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς κοινοτική αλληλεγγύη, χωρίς κοινωνική ευαισθησία.

Στρέφουν τους λαούς τον ένα εναντίον του άλλου για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα είναι φανερό ότι είμαστε μπροστά σε ένα  ανοιχτό το ενδεχόμενο παραβίασης του δημοκρατικού κεκτημένου και της εμφάνισης μορφών καταστολής αλλά και αυταρχικής διακυβέρνησης σε κράτη-μέλη, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αγοράς.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνει την δική του:

 «Ατζέντα για μια κοινωνική Ευρώπη»

Είναι πολιτικό σχέδιο για τη συντονισμένη δράση σε όλη την ήπειρο.

Είναι γέννημα της βαθιάς σύγκλισης πολλών δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη. 

Μας βοηθάει να συμβάλλουμε στην κοινή δράση της αριστεράς και στην Ελλάδα. Στη σύγκλιση των δυνάμεων που αμφισβητούν το μνημόνιο από τα αριστερά.

Δεν προτείνει απλά μια διέξοδο από την χρηματοπιστωτική κρίση. Προτείνει την δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτείνει την δημιουργία μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο, από το χώρο της οικολογίας για να αντισταθούμε στην νεοφιλελευθερισμό και μέσα στους θεσμούς αλλά και σε κάθε κοινωνικό χώρο με τα κινήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών των αποκλεισμένων.

Το σχέδιο μας δεν είναι ένα σχέδιο για το αύριο. Ξεκινάει από σήμερα με προτάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας του κοινωνικού αποκλεισμού, των κλιματικών αλλαγών, της κρίσης των δημοκρατικών θεσμών και των εντάσεων που προκαλούνται από τις αναδιατάξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Θα έλεγα είναι ένα σχέδιο αλλεπαλλήλων αλλαγών με ορίζοντα το σοσιαλισμό.

Κεντρικός μας στόχος η μετάβαση από την λογική του κέρδους στη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τη λογική των εμπορεύσιμων αξιών στη λογική των κοινωνικών αναγκών.

Από την λογική των πολεμικών συρράξεων στην λογική της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω μερικούς από τους άμεσους στόχους του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» για να αναδειχτεί το πολιτικό μας σχέδιο.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων

•    Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ και όλα τα ξένα στρατεύματα να αποσυρθούν.

•    Να αφεθεί Ο Ιρακινός λαός πρέπει μόνος του να ορίσει την τύχη του χωρίς ξένες επεμβάσεις.

•    Το ΝΑΤΟ να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα διεθνές σύστημα ασφαλείας στη βάση της συνεργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει και την Ρωσία

•    Κανένα νέο εκστρατευτικό σώμα να μην ξεκινάει από το Ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω την θέση του ΚΕΑ για την ανάγκη να τερματιστεί η  Τουρκική κατοχή στην Κύπρο αλλά και την βαθιά αλληλεγγύη μας στους λαούς της  Λατινικής Αμερικής.

Στο πεδίο της οικονομίας

•    Να καταργηθεί το σύμφωνο σταθερότητας, και να  αντικατασταθεί από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης, απασχόλησης και αειφορίας.

•    Να αλλάξει ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να διασφαλίζει  πίστωση με χαμηλό επιτόκιο σε κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική ανάπτυξη.

•    Να καθιερωθεί κοινωνικός χαρακτήρας στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

•    Να  εκδοθούν  ευρωομόλογα.

•    Να φορολογηθούν  οι κερδοσκοπικές συναλλαγές.

•    Οι εγχώριες οικονομίες πρέπει να αναζωογονηθούν μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και αύξηση του λαϊκού εισοδήματος.

•    Να καθιερωθεί δραστική πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας, με ανάπτυξη κοινωνικής οικονομίας συνοδευμένη από προγράμματα δια βίου μάθησης και εγγυημένου εισοδήματος απασχόλησης.

•    Να υπάρξει πολιτική στήριξη για μακροοικονομική ισορροπία ανάμεσα στα κράτη.

•    Να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί δημόσιοι οργανισμοί αξιολόγησης των οικονομιών:

•    Να συγκροτηθεί σχέδιο ευρωπαϊκής δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Γίνεται κατανοητό ότι το σχέδιο μας αναδεικνύει ένα διαφορετικό πολιτισμό από αυτόν που βιώνουμε σήμερα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε  παλεύουμε για τις ατομικές πολιτικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των ευρωπαίων πολιτών και μεταναστών στην βάση της Χάρτας Αρχών που επεξεργάστηκαν τα κινήματα.

      Το σχέδιο μας επιχειρεί ένα νέο ορίζοντα.

Ένας νέος δημοκρατικός ορίζοντας μπορεί να ανοίξει για τους λαούς της Ευρώπης.

 Αυτό βέβαια προϋποθέτει  καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα και νέες δυνατότητες παρέμβασης των εργαζομένων στη διαχείριση και στα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις. 

Ο κόσμος της εργασίας, οι νέοι άνθρωποι, οι κοινωνικά αδύναμοι που σηκώνουν σήμερα το βάρος της κρίσης να έχουν λόγο στην διαμόρφωση των κεντρικών κατευθύνσεων και επιλογών.

 Αυτή είναι η δική μας Ευρώπη, αυτή είναι η Ευρώπη των λαών της.

Τέλος θα ήθελα να μην λησμονήσω τα ειδικά ψηφίσματα που επεξεργάστηκε η αντιπροσωπία μας και τα οποία ψηφίστηκαν ως θέση του συνεδρίου του ΚΕΑ.

To Γραφείο Τύπου