Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μ. Μιχαλοπούλου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο Ντομινίκ Στρός Καν ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση και την υποψηφιότητα του για την Γαλλική προεδρία. Για το δεύτερο δεν ξέρω τι κατάφερε. Για το πρώτο όμως είμαι βέβαιος ότι περισσότερο ζημιά έκανε στην κυβέρνηση παρά την ωφέλησε με όσα είπε. Πρώτον γιατί ομολόγησε ωμά ότι θα έχουμε και νέα μεγάλη μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Δεύτερον διότι, πολύ ωμά με μια ανοιχτή πολιτική παρέμβαση, ζήτησε ουσιαστικά την κατάργηση της αντιπολίτευσης.
Μίλησε σαν υπερπρωθυπουργός διότι ουσιαστικά την χώρα την κυβερνούν οι δανειστές. Η ίδια η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις αποτελεί ομολογία της αποτυχίας του αρχικού σχεδιασμού. Αντί αυτή η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτήν την πρωτοβουλία των δανειστών μας, αξιοποιώντας επιπρόσθετα ότι και η Ιρλανδία μπαίνει στον μηχανισμό με καλύτερους όρους από την Ελλάδα, αντί γι αυτό, άρχισαν να πανηγυρίζουν για την επιμήκυνση. Αυτή την ώρα που είναι ανοιχτά τρία μεγάλα θέματα: το αλμυρότερο επιτόκιο που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, η συνοδεία της επιμήκυνσης με μια νέα επιτήρηση και με ένα νέο μνημόνιο μέχρι το 2021 και η ερμηνεία αυτού του «κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στον μόνιμο μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης.
Ότι χάνεται τώρα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, δικαιώματα συνδικαλιστικά δεν ξανακερδίζεται εύκολα, γι αυτό και η αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί σε ενωτικές μαζικές αποτελεσματικές δράσεις έτσι ώστε όχι απλώς να καταγγέλλει και να αποκαλύπτει, αλλά να πετυχαίνει και κάποιες νίκες στο σήμερα. Ότι καταφέρουμε να περισώσουμε απ αυτά είναι κέρδος για την χώρα, για τους πολίτες και για τους ασθενέστερους.
Από εκεί και πέρα το manual. η συνταγογραφία, οι φαρμακευτικές δόσεις που περιέχει το μνημόνιο οδηγούν σε χειροτέρευση. Γιατί από την μεγάλη ύφεση δεν έχουμε μόνο ανεργία αλλά και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Έχουμε μια σισύφεια προσπάθεια. Τα παίρνει η κυβέρνηση από τους ασθενέστερους και τους φτωχότερους, τα δίνει στους δανειστές της και στο τέλος της τριετίας η Ελλάδα θα βγει με ρημαγμένη οικονομία, με ένα πιο μεγάλο χρέος και με πάρα πολλούς ανέργους. Γι αυτό και στις κρίσιμες ερωτήσεις «Φτάνουν τα 110 δις;» «αν φτάσουμε το 2013 και δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές τι θα γίνει;» εκεί οι απαντήσεις του κ. Στρός Κάν , ήταν άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Όπως επίσης και στο ζήτημα που θέτουμε διαρκώς ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και γενικά στον Νότο δείχνει την ολοφάνερη δομική αποτυχία αυτής της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής του Ευρώ και επιβάλλει άμεσα, επειγόντως δομικές αλλαγές και μια ουσιαστική επανίδρυση – επαναθεμελίωση της Ε.Ε. με ισχυρή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να μπορεί να κόβει νόμισμα, να βγάζει ομόλογα κ.α. Αυτές είναι όχι μόνο οι δικές μας αιχμές στην Ελλάδα αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) με βάση και τις αποφάσεις που πήραμε στο πρόσφατο συνέδριό του, να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Ευρώπη, να ενισχύσουμε την κοινωνική Ευρώπη διεκδικώντας την επαναθεμελίωση της και την αλλαγή των νεοφιλελεύθερων προδιαγραφών.
Είναι επικίνδυνα και αποκρουστικά φαινόμενα ακραίου αυταρχισμού. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, χωρίς προσχηματικές αναφορές περί έρευνας, οφείλει αυτό το αυγό του φιδιού που ανεξέλεγκτα δρα μέσα στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας να το διαλύσει. Έχει πολιτική ευθύνη. Χρειάζεται οι ένοχοι αυτής της ενέργειας να βρεθούν και να τιμωρηθούν και να μην κουκουλωθεί η υπόθεση με μια ΕΔΕ για τα μάτια του κόσμου. Αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα όπου το λάδι στη φωτιά της έντασης, της βίας, του αυταρχισμού το ρίχνουν θύλακες μέσα στα σώματα ασφαλείας, τότε θα μιλά κανείς για ανοχή και ενθάρρυνση αυτού του φαινομένου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
To Γραφείο Τύπου