ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Τα σχέδια εκποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).
Δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο της απαράδεκτης πώλησης στο αʼ τρίμηνο του 2011 της συμμετοχής του δημοσίου στο ΤΤ.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστός ο αυθαίρετος και επιζήμιος κυβερνητικός σχεδιασμός για απόσχιση των «τραπεζικών» εργασιών του ΤΠΔ και τη συγκρότηση αντίστοιχης θυγατρικής τραπεζικής εταιρείας, η οποία, ενδεχομένως, στη συνέχεια να αξιοποιηθεί ως στρατηγικός επενδυτής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ενέκρινε, στο όνομα της εξυγίανσης, απαράδεκτους προσανατολισμούς για τη μείωση, τουλάχιστον, κατά 10% των μισθών των εργαζομένων στην ΑΤΕ και τη συρρίκνωση εργασιών και δραστηριοτήτων της Τράπεζας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προβεί στην απαράδεκτη εκποίηση του ΤΤ, στη μείωση μισθών και συρρίκνωση της ΑΤΕ, αντί της αναβάθμισής της;
2. Γιατί, αντί της ανασυγκρότησης και ενίσχυσης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάσπαση και στην ουσία διάλυση του ΤΠΔ;
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, χαίρομαι που είστε εδώ. Βεβαίως θα έπρεπε και ο Υπουργός Οικονομικών να είναι εδώ, γιατί ο ίδιος έχει τον πρώτο λόγο σʼ αυτού του είδους τις αποφάσεις που συζητάμε σήμερα.
Εν πάση περιπτώσει, τιμώ την παρουσία σας. Κι αυτό που θέλω να σας πω είναι να σταματήσετε επιτέλους να πουλάτε αυτό τον τόπο! Να σταματήσετε να τον ιδιωτικοποιείτε! Να σταματήσετε να παραχωρείτε τα πάντα σε ιδιωτικά συμφέροντα! Αυτό γίνεται είκοσι χρόνια στο όνομα είτε του «εκσυγχρονισμού» είτε της «μεταρρύθμισης». Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να έχουμε φθάσει στα πρόθυρα της πτώχευσης και η χώρα αυτή τη στιγμή να μην έχει μέλλον. Δυστυχώς βλέπω να συνεχίζετε αυτή την τακτική του ξεπουλήματος, της εκποίησης, την οποία, κατά τα άλλα, καταγγέλλατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.
Σας ρωτώ: Τι θα κάνετε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μια δημόσια κερδοφόρα επιχείρηση με προοπτική και μέλλον. Τι θα κάνετε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Θα το αναβαθμίσετε ως δημόσια τραπεζική δραστηριότητα, με ένα νέο ρόλο;
Τι θα κάνετε με την Αγροτική Τράπεζα; Πάτε να συρρικνώσετε δραστηριότητες και τομείς της. Πάτε, επίσης, να μειώσετε με αποφάσεις, -άκουσον, άκουσον, με αποφάσεις! - παρά τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων της ΑΤΕ τουλάχιστον 10%.
Γιατί, επίσης, θέλετε να κατατεμαχίσετε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι μια εύρωστη υπηρεσία. Ένα νομικό πρόσωπο, που αποφέρει έσοδα στο δημόσιο, άσχετα αν το καταληστεύουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Γιατί δεν αναβαθμίζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δεν το ανασυγκροτείτε; Γιατί πάτε να το σπάσετε σε μητρική και θυγατρική εταιρία και η θυγατρική μετά, δεν ξέρω τι ρόλο θα παίξει, υποτίθεται, για την ανασυγκρότηση της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτές οι διαδικασίες τις οποίες έχετε ξεκινήσει είναι εντελώς απαράδεκτες, αποσυνθετικές, διαλυτικές και ξεπουληματικές, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Μʼ αυτές τις επιλογές δεν πρόκειται να πάει μπροστά ο τόπος. Θα συνεχίζει να βουλιάζει, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα έχετε ένα πολύ μεγάλο λαϊκό ενιαίο μέτωπο απέναντι σʼ αυτές τις επιλογές. Ένα ενιαίο μέτωπο που, θα στείλει αυτήν την κυβέρνηση εκεί που πρέπει να την στείλει. Στα αζήτητα της ιστορίας!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, με το συνάδελφό μου έχουμε ανταλλάξει πολλές φορές απόψεις και μάλιστα πολλές φορές και σε έντονο ύφος, γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Σέβομαι τον προσανατολισμό του και όταν τα επιχειρήματά του στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, καλόπιστα συμμετέχω σε μια ανταλλαγή απόψεων, γιατί πιστεύω ότι και οι δύο ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο της χώρας.
Αν, λοιπόν, ακούσει κανείς και επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει αυτά που μόλις προηγουμένως είπε ο συνάδελφός μου, καταλήγει σε δύο συμπεράσματα. Για άλλη μια φορά ακούσαμε μια σειρά από ευχές, ακούσαμε καταδίκη προθέσεων για επιλογές, οι οποίες στην ουσία δεν υφίστανται της Κυβέρνησης, αλλά γενικά και αόριστα ερχόμαστε εδώ στη Βουλή και λέμε «διαβάσαμε κάπου, κάναμε το ένα, κάναμε το άλλο». Και το δεύτερο είναι ότι ο συνάδελφος ενδεχομένως δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να γίνω πιο σαφής. Μετά την επιχορήγηση, ή αν θέλετε μετά την παροχή κεφαλαίων προς την Αγροτική Τράπεζα αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει εάν αυτά είναι καθʼ υπέρβαση ενός συγκεκριμένου ορίου που θέτει κι αν αυτό συμβαίνει, τότε καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, διότι διαφορετικά θεωρεί ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί καταστρατήγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
Δεν μου απάντησε ο συνάδελφος ή τουλάχιστον φάνηκε να μην το γνωρίζει. Ισχύει αυτό στην περίπτωση της Αγροτικής, ναι ή όχι; Αν λοιπόν αναγνωρίσουμε ότι αυτό ισχύει, τότε έχει υποχρέωση -στο βαθμό που θέλει καλόπιστα να συμμετάσχει στο διάλογο- να μας πει τι ακριβώς θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποδείχτηκε και από το τεστ το οποίο έγινε πριν από λίγο καιρό, η τράπεζα αυτή, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακραία κρίση, βρέθηκε να μην έχει εκείνα τα κεφάλαια τα οποία είναι αναγκαία.
Ερωτώ: Δεν θα πρέπει εμείς να θωρακίσουμε αυτή την τράπεζα; Βεβαίως και θα πρέπει. Αυτή είναι η βούληση της πολιτείας και η πολιτεία από την πρώτη στιγμή είπε: «Στέκομαι δίπλα στην τράπεζα, θα της δώσω την ευκαιρία να προχωρήσει σε εξυγίανση προκειμένου να θωρακίσω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Πώς θα το κάνουμε αυτό; Προχωρώντας βεβαίως μέσα από μία αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Βεβαίως η τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει χρηματοοικονομικές συμμετοχές. Βεβαίως η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση των εργασιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα καταστήματα. Βεβαίως θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό κόστος και βεβαίως το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας κατά ένα δισεκατομμύριο υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα συμφωνηθούν και με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι σʼ ένα πρόβλημα το οποίο προέκυψε. Απέναντι σʼ αυτό το πρόβλημα δεν είδα κάποια ουσιαστική απάντηση. Βλέπω γενικά και αόριστα ευχολόγια. Το μόνο που ακούω και διαβάζω είναι από δήλωση του συναδέλφου μου που έγινε στις 24/7 ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα για την άμεση εθνικοποίηση.
Κύριε Πρόεδρε, δύο μύθοι κατέρρευσαν στον εικοστό αιώνα, ο μύθος της αποτελεσματικότητας των κεντρικά σχεδιαζόμενων οικονομιών και ο μύθος της θεοποίησης των αγορών. Απʼ ό,τι καταλαβαίνω από την τοποθέτηση που κάνει ο κύριος συνάδελφος, δεν έχει διδαχθεί τίποτε από την ιστορική εμπειρία του εικοστού αιώνα και εξακολουθεί να μιλάει για εθνικοποιήσεις και για κοινωνικοποιήσεις.
Σας ευχαριστώ.
ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ερώτησή μου είχε πολλά σκέλη κ. Υπουργέ.
Δεν μου απαντήσατε απολύτως τίποτα, και εύχομαι να μη το κάνατε σκόπιμα, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ποια είναι η θέση σας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σας ρωτώ. Σας το υπέβαλα με την ερώτηση που κατέθεσα. Σας το είπα και με την ομιλία μου. Τηρείτε σιγή ιχθύος! Δεν είναι δυνατόν να μην μιλάτε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για την προοπτική και για το μέλλον του. Τι προτίθεστε να κάνετε επιτέλους με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Είναι στις προθέσεις σας να το εκποιήσετε ή όχι;
Δεύτερον. Σας είπα και το γράφω στην ερώτησή μου και είναι σαφές το κείμενο, για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Γιατί το τεμαχίζετε; Γιατί το χωρίζετε; Γιατί πάτε έτσι να το εκποιήσετε και να βάλετε σε περιπέτειες και τους εργαζόμενους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και γιʼ αυτό τηρείται σιγή ιχθύος. Δεν είπατε τίποτα στην απάντησή σας. Γιατί δεν απαντάτε;
Πάμε τώρα στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας. Μύθοι, αναλήθειες, για να μην πω χονδροειδή ψεύδη. Χονδροειδή ψεύδη κύριε Υπουργέ.
Μιλήσατε για στρες τεστ. Και στα στρες τεστ αυτά, απέτυχε υποτίθεται η Αγροτική Τράπεζα. Μα είναι δυνατόν σʼ αυτή την αίθουσα να αναφέρεστε ακόμα σʼ αυτά τα περίφημα στρες τεστ, αυτή την μεγάλη απάτη, την οποία ενορχήστρωσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καλύψουν τις τράπεζες και να βρουν την Αγροτική Τράπεζα, ως τη μόνη, σχεδόν, σε όλη την Ευρώπη, η οποία είχε το πρόβλημα;
Στρες τεστ κάνανε «πετυχημένα» και στην Ιρλανδία κ. Υπουργέ. Και μετά τα στρες τεστ, όπου πέρασαν με επιτυχία όλες οι Ιρλανδικές Τράπεζες, κατέρρευσαν στη συνέχεια όλες μία προς μία. Και μου αναφέρεστε στα στρες τεστ;
Η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει ανάγκη αυτά τα μέτρα, τα οποία εσείς επιχειρείτε να κάνετε. Άλλα μέτρα χρειάζεται. Να σταματήσετε τις κυβερνητικές επεμβάσεις. Να σταματήσετε τις πελατειακές σχέσεις. Να σταματήσετε αυτό το δώσε πάρε μεταξύ πολιτικής εξουσίας και κορυφής Αγροτικής Τράπεζας. Να την αφήσετε να κάνει τη δουλειά της. Να την αναβαθμίσετε. Να παίξετε το ρόλο σας ως βασικός μέτοχος σε θετική κατεύθυνση. Και τότε η τράπεζα θʼ ανοίξει φτερά! Και δεν έχει ανάγκη τότε ούτε να περικόψει δραστηριότητες ούτε να περικόψει μισθούς.
Μου είπατε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ανταγωνισμό.
Πρώτο θα μας δώσετε στη δημοσιότητα ακριβώς το τι ελέχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφα. Όχι να μας λέτε προφορικά τι είπε και τι δεν είπε. Γραπτά κείμενα για να ξέρουμε, τα οποία παρακαλώ, αν υπάρχουν, να τα καταθέσετε στη Βουλή.
Αλλά πείτε ότι υπάρχουν αυτά τα έγγραφα και αμφισβητείται η τήρηση από την ΑΤΕ των κανόνων ανταγωνισμού. Λάθος αμφισβητείται. Διότι, όπως ξέρετε, ενισχύθηκαν όλες οι ελληνικές τράπεζες από τα πακέτα χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Γιατί λοιπόν η Αγροτική είναι το μαύρο πρόβατο και όλες οι άλλες εντάξει στις υποχρεώσεις τους;
Πέραν αυτού, γιατί δεν αμφισβητείτε, αν υπάρχουν βεβαίως, αυτά τα οποία λέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια υπηρεσία ανταγωνισμού. Δικτατορία έχουμε; Δεν αμφισβητούνται αυτές οι αιτιάσεις; Θέσφατα είναι;
Γιατί δεν παίζετε το ρόλο σας στην υπεράσπιση δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιων τραπεζών, για να τους δώσετε μία προοπτική; Γιατί τα επικαλείστε πολλές φορές ως πρόσχημα και άλλοθι, για να πάτε σε σχεδιασμούς και πολιτικές, τις οποίες έχετε προεπιλέξει;
Και γιατί θα πάτε να κατατμήσετε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υποθηκεύοντας το μέλλον του, προκειμένου, υποτίθεται, με τη θυγατρική τράπεζα που θα γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ενισχύσετε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας;
Τι είναι αυτά τα παιχνίδια; Καταστρέφετε και διαλύεται το σύμπαν. Ισχυρά νομικά πρόσωπα όπως το ΤΠΔ, νομικά πρόσωπα με κέρδη, με προοπτική, τα διαλύετε, τα αποσυνθέτετε για να αποσυνθέσετε στο τέλος και την Αγροτική Τράπεζα και εν τέλει να την ξεπουλήσετε κι αυτήν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτή την ώρα υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι τράπεζες έχουν παίξει αυτόν τον ληστρικό ρόλο που έχουν παίξει. Εγώ δεν θεοποιώ το δημόσιο, εσείς, όμως θεοποιείτε τις αγορές. Όμως, βλέπω ρεαλιστικά την προοπτική και το μέλλον αυτής της χώρας και οι τράπεζες δεν μπορεί με τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού να παίζουν άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια και σε βάρος της οικονομίας και σε βάρος των πολιτών. Γιʼ αυτό οι τράπεζες πρέπει να περάσουν, επιτέλους σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Εσείς μιλάγατε για δημόσιο πυλώνα τον οποίο τώρα εγκαταλείπετε.