Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Ανάλγητη αδιαφορία για την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ για την στήριξη της εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Μια από τις πιο οδυνηρές επιπτώσεις της βαθιάς και γενικευμένης κρίσης, στην οποία συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα μας η πολιτική του Μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν οι δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου τόξου (ΝΔ και ΛΑΟΣ), είναι η εκτεταμένη και συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Αύγουστο 2010 η ανεργία υπολογίζεται στο 12,2%, πάνω από 600.000 άνεργοι, οι δε προβλέψεις του σχεδίου Προϋπολογισμού 2011 την ανεβάζουν στο 14,5% το 2011 και 15% το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία άλλων φορέων –π.χ. ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ- και ερευνητών οι άνεργοι σήμερα πλησιάζουν το 1.000.000 και η πρόβλεψη για το 2012 αγγίζει το τρομακτικό 1.500.000!

Μέσα σʼ όλη αυτή τη «μαύρη» πραγματικότητα η κυβέρνηση, με προεξάρχοντες τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, συνεχίζει να κοροϊδεύει και να εμπαίζει ανέργους κι εργαζόμενους πως ʽʽσυμπάσχειʼʼ μαζί τους, ότι ʽʽκατανοείʼʼ τις δυσκολίες τους και κάνει κάθε τι το δυνατό για να στηρίξει την απασχόληση και να μειώσει την ανεργία!

Προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και απόψεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου που έχει υπογράψει, εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου, «θυσιάζοντας» στην κερδοφορία του θέσεις εργασίας, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αδιαφορεί πλήρως, παρά τα παχιά λόγια, για εργαζόμενους και ανέργους, ήρθε η απάντηση της Επιτροπής της ΕΕ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Χουντή (ερώτηση και απάντηση επισυνάπτονται).

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Andor εξ ονόματος της Επιτροπής, οι ρυθμοί απορρόφησης πόρων του ΕΚΤ από τη χώρα μας, για την χρηματοδότηση επιχειρησιακών προγραμμάτων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 είναι από μηδενική έως ελάχιστη!

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού», με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,26 δις ευρώ, η απορρόφηση ήταν 9,6% στα μέσα του Οκτωβρίου 2010.

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,44 δις ευρώ, η απορρόφηση ήταν 3,3% στα μέσα του Οκτωβρίου 2010.

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ, η απορρόφηση ήταν 1,9% στα μέσα του Οκτωβρίου 2010.

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 158,8 εκατ. ευρώ, η απορρόφηση ήταν 0% στα μέσα του Οκτωβρίου 2010.

Εκτός των παραπάνω, είναι σημαντική η υπενθύμιση του κ. Andor ότι η ΕΕ συνχρηματοδοτεί  την ανάπτυξη υποδομής και σειρά άλλων έργων, από τα οποία θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης μέσω του Ταμείου Συνοχής (3,7 δις ευρώ περίπου) και του ΕΤΠΑ ( 12,15 δις ευρώ περίπου).

Η ʽʽσιωπήʼʼ της Επιτροπής για ρυθμούς απορρόφησης αυτών των κονδυλίων σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, αμελητέα ποσοστά, δηλαδή μη αξιοποίησή τους εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Γίνεται φανερή, απʼ όλα τα παραπάνω, η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της απορρόφησης κονδυλίων από προγράμματα, τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούνται με πολλά δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε  κ. κ. Υπουργοί:

1.    Ποιες είναι οι αιτίες των χαμηλών έως μηδενικών ρυθμών απορρόφησης της χρηματοδότησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, εν μέσω βαθύτατης κρίσης και καλπάζουσας ανεργίας;

2.    Ποιες είναι οι περιφερειακές κατανομές απορροφητικότητας και αποτελεσματικότητας των κονδυλίων χρηματοδότησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013;

3.    Ποιοι είναι οι ρυθμοί απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής και το ΕΤΠΑ συνολικά για την χώρα, αλλά και σε περιφερειακή κατανομή;

4.    Ποια μέτρα προτίθεσθε να πάρετε, ώστε να υπάρξει αύξηση της απορροφητικότητας κονδυλίων από προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαική Ένωση, ανά τομέα, κλάδο και περιφέρεια;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης