Θύελλα αντιδράσεων αλλά και μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αμπελουργούς αλλά και στους αμβυκούχους του Τυρνάβου το άκουσμα της είδησης ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σύντομα να τροποποιήσει το σχετικό νόμο, ώστε να απαγορεύει στους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς να διαθέτουν οι ίδιοι το τσίπουρο που παράγουν και να τους υποχρεώνει να το δίνουν μόνο σε ποτοποιίες.
Επιχειρώντας το Υπουργείο να λύσει ένα ζήτημα που αφορά στους ελέγχους ποιότητας των αποσταγμάτων που κυκλοφορούν, αντί να τους εντείνει, στη λογική «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι», αποκλείει πλήρως από την πώληση του προϊόντος τους τους “μικρούς” διήμερους αποσταγματοποιούς.
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου η αμπελοκαλλιέργεια στηρίζει το εισόδημα των αγροτών καθώς και όλων των παρεμφερών επαγγελμάτων, αφού η ποσότητα των παραγόμενων σταφυλιών από 15.000 περίπου στρέμματα ανέρχεται στους 25.000 τόνους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών, μετά την οινοποίηση, οδηγείται για απόσταξη και παραγωγή τσίπουρου αρίστης ποιότητας, ενός προϊόντος που έχει συνδεθεί παραδοσιακά και διαχρονικά με την περιοχή, ενώ εδώ και χρόνια υφίστανται προσπάθειες ώστε να χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Σήμερα κι ενώ η αμπελουργία της περιοχής πλήττεται από τις χαμηλές πωλήσεις των σταφυλιών (0,17 ?/κιλό), η κυβέρνηση με μια απερίσκεπτη απόφαση, αποκλείει τους διήμερους αποσταγματοποιούς από την ιδία πώληση του προϊόντος τους και τους υποχρεώνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να το πωλούν αποκλειστικά σε ποτοποιίες, συνάπτοντας συμβάσεις με αυτές.
Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, για τη διήμερη απόσταξη αυτή απαιτείται να εκδοθεί άδεια από τις Τελωνειακές Αρχές και να καταβληθεί ο αναλογούν φόρος. Δικαίωμα απόσταξης έχουν μόνον οι παραγωγοί και διά τούτο, για να εκδοθεί η άδεια Απόσταξης, πρέπει πρωτίστως να προσκομισθεί από τον παραγωγό Βεβαίωση Αμπελοκτήμονος ή Κληματαριάς. Τα χρήματα που πληρώνουν ανά έτος οι ενδιαφερόμενοι αντιστοιχούν σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Επειδή η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης πλήττει το ήδη μειωμένο εισόδημα των αμπελουργών και των αμβυκούχων αλλά και την ίδια την οικονομία της περιοχής, αφού πλέον μεγάλες ποσότητες σταφυλιών θα παραμείνουν αδιάθετες.
Επειδή επί της ουσίας οδηγεί την ίδια την αμπελοπαραγωγή σε μαρασμό και εξαφάνιση.
Επειδή μία τέτοια απόφαση καθιστά τις δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες ομήρους των ποτοποιών,
ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:
1. Θα επανεξετάσουν το θέμα στην κατεύθυνση του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να μπορούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ποτοποιιών;
2. Θα εντείνουν τους σχετικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του παραγόμενου και κατʼ επέκταση διανεμόμενου τελικού προϊόντος της απόσταξης;
3. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη των αμπελουργών;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη