Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με θέματα εργασιακών σχέσεων και θέματα ανεργίας.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο., Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε:
«Αυτό το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνετε με διαδικασίες εξπρές για ψήφιση, σημαίνει το τέλος του κοινωνικού συμβολαίου, όπως διαμορφώθηκε στη χώρα μας στη μεταπολεμική περίοδο. Είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Το τέλος του κράτους δικαίου και η κατίσχυση του νόμου του ισχυρού. Είναι το τέλος του συνδικαλισμού.
Μας λέτε ότι το κάνετε για τις θέσεις εργασίας. Μα καλά δεν ντρέπεστε; Σπάτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την ανεργία. Εισάγετε ρυθμίσεις για τετραήμερα, τριήμερα και διήμερα εργασίας και λέτε ότι το κάνετε για να προστατέψετε δουλειές;
Πότε και πώς καταλήξατε ότι στην Ελλάδα η αγορά εργασίας είναι ανελαστική; Με ένα εκατομμύριο άνεργους; Με ένα εκατομμύριο επισφαλώς εργαζομένους; Με στρατιές μαύρης εργασίας.
Πότε και πώς καταλήξατε ότι στην Ελλάδα είναι υψηλοί οι μισθοί; Και ότι αυτοί φταίνε για τη κρίση στην Ελλάδα;
Ποιος οδήγησε την ελληνική οικονομία στην κρίση της ανταγωνιστικότητας; Το κόστος εργασίας;
Τη περίοδο 2000-2009, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, επιδεινώθηκε κατά 26,8%, την στιγμή που το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αυξήθηκε μόνο κατά 1%; Και αναρωτιέμαι: Αμφισβητείτε τα στοιχεία της Γιούροστατ που δείχνουν ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι κατά 30% χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης; Και εν πάση περιπτώσει όποιος και όποια έχει αντίθεση συνείδησης με αυτή τη καταστροφική πολιτική δεν επιχειρεί διαρκώς πολιτικές κολοτούμπες. Υπάρχει και η έντιμη στάση της παραίτησης. Αλλά αυτή η στάση θέλει πολιτικό θάρρος και φιλότιμο που δεν περισσεύει καθόλου στη κυβέρνησή σας».
Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου, σημείωσε ότι:
«Κάναμε την Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα «Η απαξίωση της εργασίας σε περιβάλλον μαζικής ανεργίας», γιατί με τις αλλαγές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά τώρα με την κυβέρνηση του Μνημονίου και της Τρόικας, η ελληνική κοινωνία αλλάζει ολοκληρωτικά!
Με την εμμονή της η κυβέρνηση τόσο στη αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου μέχρι σήμερα, αλλά και με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, όχι μόνο δεν διορθώνει, αλλά χειροτερεύει την κατάσταση.
…Οι διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στη χώρα μας αποκτούν δραματικό χαρακτήρα!
Ανατρέπονται τα πάντα όσον αφορά τη δουλειά, την ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία. Αλλάζει η προσωπική και οικογενειακή μας ζωή!
Διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο βρίσκουν υλοποίηση τα συμφέροντα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου με μέτρα που παίρνονται και αποτελούν μόνιμες και βαθειά μελετημένες ταξικές επιλογές!»
Η βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου, εστιάζοντας στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η μείωση που επήλθε στην απασχόληση της χώρας το 2009 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο οφείλεται κατά τα 2/3 στη μείωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Είναι προφανές ότι διαλύεται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Επιπλέον σημείωσε ότι προτάσεις «για άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας την Κυριακή που συνδέονται άμεσα με απόψεις για απελευθέρωση του ωραρίου και επιμήκυνση του χρόνου εργασίας προβάλλονται μεν από τις μεγάλες αλυσίδες και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις ως αναγκαία μέτρα, στην πράξη, ωστόσο, η απελευθέρωση του ωραρίου δεν αυξάνει τον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης. Είναι σαφές ότι η καταναλωτική δαπάνη δεν μειώνεται λόγω έλλειψης χρόνου των καταναλωτών αλλά εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος. Επιπλέον, τα επιχειρήματα περί αύξησης της απασχόλησης είναι έωλα, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε αυτή η αύξηση αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης είτε πρόκειται για υπερωριακή απασχόληση»
ʽʼΗ μετωπική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην εργασία έχει προκαλέσει μαζικές ανθρωποθυσίες στο χώρο των ΜΜΕʼʼ κατήγγειλε ο βουλευτής Επικρατείας Β. Μουλόπουλος. Μαζικές απολύσεις, μεταβολές των σχέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, μαύρη εργασία είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Πρόσθεσε ότι ʽʼτα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της ενημέρωσης είναι από τα υψηλότεραʼʼ, ενώ ʽʼη ελαστική, ανασφάλιστη και μαύρη εργασία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεσηʼʼ. Συνεχίζοντας ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ʽʼ με την ίδια συνταγή του Μνημονίου γίνεται η σφαγή των εργαζομένων στα ΜΜΕʼʼ προσθέτοντας ότι η «εξυγίανση» δεν θα εξυγιάνει της επιχειρήσεις των μίντια, απλώς θα απαξιώσει ακόμη περισσότερο το προϊόν της πληροφόρησης.
Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρής Δρίτσας μίλησε ιδιαίτερα για το εργασιακό καθεστώς και την ανεργία στη ναυτιλία. Ειδικότερα έκανε λόγο για κατά κόρον καταστρατήγηση νόμων, συμβάσεων κα κανονισμών στον εργασιακό τομέα των ναυτικών, ενώ σχετικά με την ανεργία στο χώρο εξήγησε τους λόγους απόκλισης του αριθμού των καταγραμμένων ανέργων ναυτικών από τη ΓΕΝΕ(2500) και τα ναυτεργατικά σωματεία(5000= 30% του ναυτεργατικού δυναμικού), διαφορά που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΓΕΝΕ καταγράφει μόνον όσους δικαιούνται επίδομα ανεργίας, οι προϋποθέσεις παροχής του οποίου είναι άκρως περιοριστικές. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι ενώ ο χώρος της ναυτιλίας συνιστά έναν από τους σπουδαιότερους θύλακες για αναπτυξιακή πολιτική στη χώρα μας, η κυβερνητική πολιτική υιοθετώντας τις επιλογές της Τρόικα συρρικνώνει τη ναυτική εκπαίδευση με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Επισήμανε ακόμα τον «παραλογισμό» του νέου Προϋπολογισμού του 2011, που ενώ προβλέπει φόρο πλοίων 12εκ.ευρώ, προβλέπει παράλληλα τέλη νομιμοποίησης μεταναστών 50εκ. ευρώ. Τέλος, έκανε αναφορά στο αβέβαιο μέλλον του ΝΑΤ, αν ο νέος Προϋπολογισμός μειώσει την κρατική επιχορήγηση προς αυτό.