Σχετικά με τη διεξαγόμενη συζήτηση για τα θέματα Παιδείας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:
Σε λίγες μέρες οι μαθητές μπαίνουν στο στίβο των εξετάσεων. Ευχόμαστε από βάθους καρδιάς, καλή επιτυχία σε όλους.
Θα θέλαμε -και θα έπρεπε- το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορεί να ανταμείψει τις προσπάθειες και τη διάθεση για μόρφωση όλων των μαθητών. Κι ακόμη παραπάνω θα έπρεπε να καλλιεργηθεί και να υποβοηθά συστηματικά μια τέτοια κατεύθυνση. 'Όμως ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας και οι σκληροί περιορισμοί που υπάρχουν, το απαγορεύουν.
Ακόμη κι αν όλοι μελετούσαν συστηματικά και τα πήγαιναν καλά στις εξετάσεις, αρκετοί θα έπρεπε να μείνουν απ' έξω. 'Όμως αυτό είναι παραλογισμός.
Την κορύφωση αυτού του παραλογισμού την είδαμε με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Αρσένη: Το 40% των μαθητών εκδιώχθηκε από το Λύκειο!
Η κυβέρνηση με επιμέρους αλλαγές προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό κόστος αυτού του παραλογισμού. 'Όμως αυτή η "μεταρρύθμιση" δεν μεταρρυθμίζεται. Χρειάζεται μια βαθιά, ριζική δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Η Ν.Δ. προσπαθεί με αντιφατικό τρόπο να απαντήσει σ' αυτά τα προβλήματα:
Γενικότερα οι προτάσεις της έχουν τον ίδιο αυταρχικό χαρακτήρα με εκείνον του ΠΑΣΟΚ και διαπνέονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές
Για τον ΣΥΝ, είναι εγκληματικό η εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και να επιδιώκεται η υπαγωγή της στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου. Είναι εγκληματικό η παροχή της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζεται ως "αγορά" και να επιδιώκεται η απελευθέρωσή της στην κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου.
Για τον ΣΥΝ, η Παιδεία χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία. Βασικός άξονάς της είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτών με βαθιά μόρφωση. Αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο και για κάθε άνθρωπο προσωπικά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Η γνώση σήμερα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ενώ όμως ταυτόχρονα η κάθε συγκεκριμένη γνώση απαξιώνεται σύντομα και άρα αυτό που χρειάζεται να καλλιεργεί το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ικανότητα για γνώση.
Για τον ΣΥΝ, είναι αναγκαία μια Ενιαία Δωδεκάχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση, που θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με αυτόνομη μορφωτική λειτουργία του Ενιαίου Λυκείου και πλήρη αποσύνδεσή του από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που σημαίνει ότι τελικά δεν θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισαγομένων. Με ανοιχτό, ακαδημαϊκό και δημόσιο Πανεπιστήμιο. Με δραστική μείωση των ιδιωτικών οικογενειακών δαπανών για την εκπαίδευση και ουσιαστική αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Για τον ΣΥΝ η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας όλων των βαθμίδων και την παροχή της σε όλους τους νέους και τις νέες και όχι απλώς στις επιμέρους επεμβάσεις που έχουν τον χαρακτήρα μικροβελτιώσεων ή μερικής άρσης αρνητικών συνεπειών της σημερινής πολιτικής.
To Γραφείο Τύπου