Αναρωτιέμαι τι πρέπει να αλλάξει επιτέλους και τι πρέπει να συμβεί στην οικονομία της χώρας και στην κοινωνία για να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος με τον οποίο συζητάει η Ελληνική Βουλή τον Προϋπολογισμό. Η κοινωνία «βουλιάζει» στην ένταση των ανισοτήτων, στην απελπισία της ανεργίας, στην οργή και στην απογοήτευση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου απέναντι στους κυβερνώντες αλλά και το πολιτικό σύστημα, η οικονομία «βουλιάζει» στην ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, το διαρκώς ογκούμενο χρέος και παρόλα αυτά στη Βουλή επαναλαμβάνεται η ίδια λιτανεία: Παράλληλοι κομματικοί μονόλογοι και στο τέλος υπερψήφιση με κομματική πειθαρχία ενός «πακέτου» εκατοντάδων σελίδων –τόσο βγαίνει αν τυπώσει κανείς τον Προϋπολογισμό με τα παραρτήματά του- το οποίο θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών από αύριο.
Ακόμη και οι τριακόσιοι Βουλευτές να θέλουν να συμφωνήσουν να μειωθεί ένα κονδύλι –για παράδειγμα για τους εξοπλισμούς - ή να αυξηθεί ένα κονδύλι –για παράδειγμα για τη στήριξη των ανέργων ή για την έρευνα ή για τη δημόσια παιδεία και υγεία- δεν μπορούν να το κάνουν. Αναρωτιέμαι: Όλες αυτές τις «σαπουνόφουσκες» των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, του περιορισμού του ελλείμματος δημοκρατίας, αυτόν τον αντιδημοκρατικό, απαράδεκτο, προσβλητικό για τη χώρα και τους πολίτες τρόπο συζήτησης του Προϋπολογισμού γιατί δεν τον αλλάζουν; Διότι δεν συμφέρει τους εκάστοτε κυβερνώντες. Τόσο απλά.
Συζητάμε για τον Προϋπολογισμό του 2011. Ο καθένας που προϋπολογίζει και λογαριάζει και προγραμματίζει για την επόμενη χρόνια όφειλε να ξεκινά από μία αξιολόγηση τού τι έγινε αυτή τη χρονιά, πώς υλοποιήθηκε ο Προϋπολογισμός του 2010 -πού απέτυχε, πού έπεσε έξω- και εν πάση περιπτώσει να κοντοστέκεται λίγο και να λέει: «Πάει σωστά αυτή η πολιτική; Πετυχαίνει τους στόχους; Τη θέλει ο κόσμος; Έρχονται μηνύματα αλλαγής πολιτικής;». Εδώ πέρα η κυβερνητική πολιτική πρέπει να υλοποιείται από ένα μείγμα τυφλών και κουφών. Δεν βλέπετε ότι η αντίθεση στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει πια το 70% του ελληνικού λαού που λέει ότι ακολουθείτε λάθος δρόμο;
Πέρσι όταν αποφασίστηκε αυτή η πολιτική του Μνημονίου και του Προϋπολογισμού του 2010 σας είπαμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν και άδικα και αναποτελεσματικά. Η εξέλιξη, αγαπητοί συνάδελφοι που μιλάτε εδώ μπροστά μου –δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για λόγους που καταλαβαίνετε- δείχνει ότι αυτά τα μέτρα είναι και κραυγαλέα άδικα σε βάρος των ασθενέστερων αλλά και εξόχως αναποτελεσματικά.
Πέσατε έξω. Το 2010 σφραγίζεται από τρεις μεγάλες αποτυχίες. Πέσατε έξω πρώτα απʼ όλα, κύριοι της Κυβέρνησης, στα έσοδα. Θα έχετε υστέρηση εσόδων έναντι των προβλεπομένων κατά 4 δις. Γιατί; Διότι πολύ απλά αποτύχατε να πιάσετε τη φοροδιαφυγή, γιατί στην Ελλάδα και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν εδώ και δεκαετίες τώρα οι πλούσιοι να μην πληρώνουν φόρους, με αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει διότι αυτοί οι κύριοι έχουν «καβούρια στις τσέπες» και δεν πληρώνουν φόρους. Αποτύχατε εκεί και για να κρατήσετε το στόχο της επίτευξης του ελλείμματος «κόψατε με το μπαλτά» από τις δαπάνες. Ποιες δαπάνες; Τις παραγωγικές, τις επενδυτικές. Συρρικνώσατε κι άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προκαλέσατε πρόσθετη ύφεση και η πρόσθετη ύφεση σημαίνει πρόσθετη ανεργία.
Πού αλλού πέσατε έξω; Πέσατε έξω στον πληθωρισμό, στην ακρίβεια. Προγραμματίζατε και προβλέπατε το 2010 να κλείσει με πληθωρισμό 1,9% και κλείνει με πληθωρισμό επίσημο σχεδόν στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πρόσθετη διάβρωση του εισοδήματος για τον ελληνικό λαό. Δεν φτάνει που του κόψατε με το μαχαίρι μισθούς και συντάξεις, του κλέβετε και πρόσθετο εισόδημα μέσω του πληθωρισμού, που είναι η πιο άγρια μορφή αναδιανομής εισοδήματος. Και ο αυξημένος πληθωρισμός σημαίνει και πέραν των άλλων και διάβρωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Και έτσι εξηγείται και η τρίτη αποτυχία. Προβλέπατε αύξηση των εξαγωγών και έχουμε μείωση των εξαγωγών.
Πέρυσι περάσατε το Μνημόνιο και την οικονομική σας πολιτική με το δίλημμα ή «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Και τώρα με την ύφεση να καλπάζει και να βαθαίνει και με το χρέος να αυξάνεται, παρά τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το δίλημμα «ή Μνημόνιο ή χρεοκοπία» οδηγείται στο «και Μνημόνιο και χρεοκοπία». Ελεγχόμενη χρεοκοπία με το κουστούμι που έχει ράψει η κ. Μέρκελ, που πέρασε κατʼ αρχήν στη Σύνοδο Κορυφής προχθές. Ελεγχόμενη χρεοκοπία με τους όρους και τις προδιαγραφές και τη στιγμή που βολεύει τους δανειστές μας, τις γαλλογερμανικές τράπεζες, όταν θα έχουν ξεφορτωθεί μέρος του δικού τους χρέους και θα το έχουν φορτώσει αλλού, κατά βάση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το μίγμα πολιτικής που ακολουθείτε με τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα και την ύφεση που προκαλεί και την αποεπένδυση οδηγεί σε μια αυξητική δυναμική του χρέους, η οποία είναι θηλιά στο λαιμό και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας; Το χρέος μετά το τέλος αυτής της τριετούς περιόδου σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα είναι ψηλότερο από το χρέος που υπήρχε όταν ξεκίναγε αυτή η περίοδος, όταν μπαίναμε στο Μνημόνιο. Και αυτό οφείλεται πάρα πολύ απλά στο ότι ακολουθείτε μια πολιτική που στηρίζεται στην ομοιοπαθητική.
Στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η απάντησή σας είναι η ίδια συνταγή με ένταση της δοσολογίας. Μου θυμίσατε τον κ. Στρος-Καν, που ήρθε εδώ ως υπερκυβερνήτης για να δώσει οδηγίες «κόψτε και άλλο τους μισθούς». Σπεύσατε αμέσως να τις υλοποιήσετε με το άθλιο, αντεργατικό πολυνομοσχέδιο. Στην αντιπολίτευση περίπου ζήτησε την αυτοκατάργησή της. Μάλλον ζημιά σας έκανε, παρά σας ωφέλησε, παρά το ότι τον καλέσατε για το αντίθετο. Ο κ. Στρος-Καν εφαρμόζει και εδώ ως ηγεμόνας την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, που είναι κουρεύουμε μισθούς, συντάξεις αλλά κουρεύουμε και τιμές.
Στην Ελλάδα εσείς καταφέρατε την αντιλαϊκή συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να την υλοποιείτε με ακόμη πιο αντιλαϊκό τρόπο. Κουρεύονται οι αμοιβές, κουρεύονται οι συντάξεις, κουρεύονται οι μισθοί και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι τιμές αυξάνονται 2,5 φορές πάνω από το στόχο. Και το 2011 σκοπεύετε, παρότι φαίνονται τα αδιέξοδα, παρότι εντείνεται η δυσφορία, παρότι έχει ξεσηκωθεί και ο κόσμος που σας έστειλε στα κυβερνητικά έδρανα και εσάς στα βουλευτικά και σας λέει» χτυπάτε όχι μόνο το εισόδημά μου, χτυπάτε τα συμφέροντά μου, χτυπάτε τη ζωή μου και δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό», να επιμένετε στην ίδια πολιτική.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού που εισηγείστε να εγκρίνει η Βουλή, κύριε Υπουργέ; Όπως εσείς το προγραμματίζετε και φαίνεται στις σελίδες του Προϋπολογισμού, θα είναι η αύξηση της ανεργίας από το 12,5% στο 15% περίπου. Και μάλιστα η Κομισιόν προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας για το 2011 απʼ ό,τι εσείς στον Προϋπολογισμό. Θα είναι η διατήρηση μιας πολύ μεγάλης ύφεσης. Επισήμως την προβλέπετε στο -3%. Αν προσθέσετε το 4,2% του 2010, το -2% της Νέας Δημοκρατίας κατά βάση και αυτό, έχουμε μια μείωση του Α.Ε.Π. πάνω από 10% αθροιστικά. Και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος μεγαλώνει το χρέος.
Και όλα αυτά τα κάνετε προσθέτοντας τα μέτρα του Μνημονίου τα οποία είναι δρομολογημένα από το Μάιο αλλά τώρα θα επιβληθούν σε ό,τι αφορά το 2011 και πρόσθετα μέτρα 6,1 δισεκατομμύρια που δεν υπήρχαν στο Μνημόνιο Νο1. Και όχι μόνο δεν υπήρχαν στο Μνημόνιο Νο1, δεν υπήρχαν ούτε καν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο από την Κυβέρνηση στη Βουλή και συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών. Δεν υπήρχαν.
Και το ερώτημα είναι, αυτά τα πρόσθετα 6,1 δισεκατομμύρια πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζονται; Γιατί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου άκουγα τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Παπακωνσταντίνου κι όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να λένε «όχι κόψιμο μισθών, όχι κόψιμο συντάξεων, όχι νέα αύξηση των εμμέσων φόρων» κ.λπ. Εδώ υπάρχει μια κραυγαλέα αναξιοπιστία, ένα κραυγαλέο ψέμα. Πότε ανακαλύψατε ότι αυτά τα μέτρα χρειάζονται; Μόλις έκλεισαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Άρα, δεν έχουμε μια αθέτηση των περσινών προεκλογικών δεσμεύσεων, για να λέει ο συμπαθής κύριος Σαχινίδης «αυτά είναι last year», αλλά έχουμε και αθέτηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του περασμένου μήνα. Δεν καταλαβαίνετε ότι με τέτοιο έλλειμμα αξιοπιστίας δεν σας πιστεύει ο κόσμος πια;
Και λέτε τώρα «Ξέρετε κάτι; Έγιναν λάθη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα εμείς θα τα φτιάξουμε». Για να προκαλέσω και πάλι το ενδιαφέρον του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το γεγονός ότι ξαφνικά λέτε «σας ρημάξαμε στα ελλείμματα και στα χρέη με εύνοιες στους ισχυρούς, με διαφθορά, με φοροδιαφυγή, με πελατειακό κράτος, με κομματικές σπατάλες, με σκάνδαλα αλλά τώρα θα σας τα φτιάξουμε όλα» δεν πείθει. Γιατί δεν έχετε αλλάξει εσείς τόσο ριζικά για να πείθετε. Δηλαδή, πιστεύετε ότι αφού έχετε εγκληματήσει εναντίον της κοινωνίας και της οικονομίας, επειδή ξαφνικά φορέσατε την άσπρη μπλούζα του γιατρού, θα σας πιστέψει ο κόσμος ότι είστε ικανοί θα θεραπεύσετε τις ασθένειες που εσείς προκαλέσατε;
Ξέρετε τι μου θυμίζει το κείμενο του Προϋπολογισμού όταν το διαβάζω; Ότι είναι γραμμένο από ζηλωτές του Μνημονίου, από ανθρώπους που έχουν τέτοιο φανατισμό νεοφώτιστου στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, που έχουν λιγότερες αμφιβολίες και από τον Ντομινίκ Στρος- Καν για την πολιτική που εφαρμόζεται. Ακόμη και το Ντομινίκ Στρος- Καν όταν ήρθε εδώ είπε «Ξέρετε κάτι; Αν δεν έχετε ανάπτυξη, δεν πρόκειται να ελέγξετε το χρέος και να το περιορίσετε. Δεν πρόκειται να μπει σε δρόμο ανάκαμψης η οικονομία». Ακόμη και αυτός. Κι εσείς εδώ τη θυσιάζετε την ανάπτυξη.
Το πρόγραμμά δημοσίων επενδύσεων είναι στο 3,7% του Α.Ε.Π. Είναι το μικρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Και προγραμματίζετε -επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- να μειώσετε τις δημόσιες επενδύσεις το 2014 στο 2,5% του Α.Ε.Π. και το 2015 στο 1,9% του Α.Ε.Π. Αυτό το καταθέτω στα Πρακτικά.
Λέτε «Μας ενδιαφέρει να κόψουμε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος γιατί θέλουμε να δώσουμε κίνητρα να γίνουν επενδύσεις». Αλήθεια; Αν θέλατε επενδύσεις, εξηγείστε μου γιατί κόβετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων; Γιατί τρέχει το ΕΣΠΑ, τα Κοινοτικά Προγράμματα σαν τον κάβουρα;
Τι κάνατε για να περιορίσετε τη γραφειοκρατία; Τι κάνατε για να περιορίσετε τη διαφθορά; Τι κάνατε για να ελέγξετε και να διορθώσετε όλα αυτά στην κρατική μηχανή του δικού σας κομματικού κράτους –πότε πράσινου πότε γαλάζιου- που σκοτώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου ή ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία να στήσει κάτι δημιουργικό και θέσεις εργασίας να δημιουργήσει και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;
Προσπαθείτε να εμφανίσετε την πολιτική σας ως μονόδρομο, ότι δεν γίνεται αλλιώς. Ε, δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αυξάνονται τα έσοδα. Το θέμα είναι πώς κατανέμεται το φορολογικό βάρος. Και στην Ελλάδα έχουμε το πιο άδικο φορολογικό σύστημα στην ευρωζώνη και εσείς χειροτερεύετε την αδικία, προσθέτοντας διαρκώς αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
Η αδυναμία σας να εισπράξετε άμεσους φόρους από τους ισχυρούς οδηγεί σε φορολογική επιβάρυνση μέσω των εμμέσων φόρων. Αυξήσατε το ΦΠΑ κατά 50% σε λίγους μήνες γιατί στην Ελλάδα τα έσοδα από άμεσους φόρους –σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT- είναι πέντε μονάδες του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου 12 δισεκατομμύρια δραχμές κάτω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει πολύ σκληρά την πολιτική χρεοκοπία του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής που οδήγησε και στα ελλείμματα και στα χρέη. Το ερώτημα είναι: Ο Έλληνας πλούσιος πληρώνει αναλόγως; Τα στοιχεία της EUROSTAT λένε ότι ο Έλληνας πλούσιος πληρώνει πολύ λιγότερα από τον Αυστριακό, το Γάλλο, τον Φιλανδό, τον Σουηδό.
Και επειδή εδώ αναπτύσσεται και μια νεοφιλελεύθερη θεωρία που λέει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να κατέβουν στο 10% -στα χαΐρια της Ιρλανδίας που είδαμε πού οδήγησαν- να σας πω ότι σε πολλές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη, όπως επίσης και για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι πολύ υψηλότερες από την Ελλάδα. Όμως, εκεί δεν υπάρχει κομματισμός, δεν υπάρχει γραφειοκρατία, δεν υπάρχει διαφθορά και επιπλέον τα έσοδα πιάνουν τόπο γιατί υπάρχει αποτελεσματική διάρθρωση και αξιοποίηση των δαπανών.
Έρχομαι σε μια άλλη αγαπημένη θεωρία των νεοφιλελεύθερων είτε νεοφώτιστων του ΠΑΣΟΚ είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε εσχάτως ορισμένων νεοφιλελεύθερων στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό που λένε ότι στην Ελλάδα...
Δεν είναι έτσι. Οι δαπάνες στην Ελλάδα το 2010 είναι 47% του Α.Ε.Π., κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 50,6% του Α.Ε.Π.. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η διάρθρωση και η αποτελεσματικότητα των δαπανών, ότι έχουμε δαπάνες αρκετά υψηλές σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στους πολίτες και ότι με αυτές τις δαπάνες έπρεπε να έχουμε δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, κοινωνικό κράτος, παιδικούς σταθμούς, έρευνα, καινοτομία, δίκτυα υποδομών και επικοινωνιών, για να στηρίζουν την απασχόληση και τις επενδύσεις και δεν έχουμε τίποτα από αυτά.
Αντίθετα, τα φορολογικά μας έσοδα είναι –σύμφωνα πάλι με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- κατά 6,4% του Α.Ε.Π. κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τι σημαίνει αυτό; Περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως παρακάτω. Γιατί; Διότι στην Ελλάδα κάποιοι πληρώνουν φόρους και με το παραπάνω –οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι έντιμοι φορολογούμενοι, τα κορόιδα- και κάποιοι φοροκλέπτουν και φοροαπαλλάσσονται.
Εσείς, η Κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων, κύριε Σαχινίδη, γιατί δεν φέρνετε μια πρόταση να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι φοροαπαλλαγές σε αυτό τον τόπο, για να δούμε τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, για να δούμε τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας κ.λπ.;
Αντίθετα, σε αυτούς λέτε «θα σας σβήσουμε και τα χρέη στην εφορία». Τι άλλο από αυτό ήταν το σήμα του άρθρου που έντρομοι αποσύρατε –προσωρινά όμως- που λέει ότι σβήνουμε 24 δισεκατομμύρια, ακόμα και αν μέσα σε αυτά υπάρχουν κάποια που όντως δεν μπορείτε να εισπράξετε, διότι αυτοί πέθαναν ή χρεοκόπησαν οι εταιρίες; Δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά και να σκανδαλίζετε τον κόσμο, όταν κάνατε και μια ανάλογη απόπειρα και με την υπόθεση της περαίωσης.
Εδώ χρειάζεται διαφάνεια, διευθύνσεις και ονόματα γιατί πρέπει να καταλάβετε ότι δίπλα στην οργή και την απόγνωση που έχει ο κόσμος γιατί του κόψατε 17% από μισθούς στο δημόσιο τομέα και 8% στο σύνολο της οικονομίας το 2010 και ετοιμάζεστε για μειώσεις πάνω από 20% στον ιδιωτικό τομέα με το άθλιο αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχει και μια αίσθηση ότι οι μεγαλοσχήμονες, οι χρυσοκάνθαροι όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά κονομάνε κιόλας!
Φτάσατε στο σημείο να τροποποιείτε διατάξεις που εσείς ψηφίσατε πριν λίγους μήνες, όπως ο περίφημος φόρος επί των διαφημίσεων και επειδή από εκεί κάποιοι θα γλιτώσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χάσει το κράτος, τα παίρνετε βάζοντας «πάνω» στο ΦΠΑ. Τι σημαίνει κατώτατος ΦΠΑ; Είδη πρώτης ανάγκης, το καλάθι της νοικοκυράς, τα είδη της διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Γιατί να έχουν 13% ΦΠΑ;
Δεκαπέντε χρόνια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, από το 1994 έως και το 2009 αυτή η οικονομία, με όλα της τα κουσούρια, είχε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ευρωζώνη και παρόλα αυτά τινάξατε την μπάνκα του δημοσίου στον αέρα και ελλείμματα και χρέη, χωρίς να φτιάξετε κράτος κοινωνικό, χωρίς να φτιάξετε δημόσια παιδεία, χωρίς να φτιάξετε δημόσια υγεία, χωρίς να φτιάξετε ανάπτυξη ικανή να αντέξει και τις θύελλες της κρίσης.
Σπαταλήσατε τα λεφτά σε κομματικές πελατείες, σε διαφθορά, σε σκάνδαλα τύπου SIEMENS, στο φαραωνικό έργο της Ολυμπιάδας, μαζί χέρι-χέρι πράσινοι και γαλάζιοι που μας έφεραν τα C4I και τη SIEMENS και τώρα λέτε στους άλλους «κορόιδα, πληρώστε το λογαριασμό». Ε, υπάρχει και κόσμος που λέει «αρνούμαι να πληρώσω εγώ τα δικά σας κερατιάτικα!».
Με αυτό το σκεπτικό είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό και περιμένουμε να δούμε –έφυγε δυστυχώς από την Αίθουσα ο Πρόεδρος της Βουλής- πότε θα φτιαχτεί επιτέλους το Γραφείο του Προϋπολογισμού στη Βουλή, για να μπορούμε να ελέγχουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για να μην ψηφίζουμε προϋπολογισμούς-μαϊμού και πότε θα έρθει αυτή η πρόταση αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να μπορούμε –όπως κάνουν άλλα Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- να τροποποιούμε και τον Προϋπολογισμό, ώστε να αυξάνεται μια δαπάνη και να μειώνεται μια άλλη.
Σας ευχαριστώ.