Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της 19/12 για τον Προϋπολογισμό, αφού δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί διεφθαρμένου κράτους με την γνωστή αποστασιοποίηση ότι κάποιος άλλος ευθύνεται για αυτό και όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (του δικομματισμού συνολικά), αναφέρθηκε ότι τάχα ενδιαφέρεται για Δημόσιες Επιχειρήσεις(Δ.Ε.) που διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον σε αντίθεση με άλλους που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα αυτών που εργάζονται σε αυτές;
Η γνωστή καραμέλα ότι οι ΔΕ δεν διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον αλλά τα συντεχνιακά συμφέροντα των εργαζομένων. Στην ομιλία του αυτή απέφυγε να μιλήσει για τα ελλείμματα των ΔΕ όμως είναι γνωστή η συνεχής φιλολογία που θέλει να αγνοεί ότι σε μεγάλο βαθμό τα όποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα (πέρα της όποιας κοινωνικής ή αναπτυξιακής τιμολογιακής πολιτικής) σχετίζονται με πλευρές κακοδιαχείρισης ή εξυπηρέτησης στενών οικονομικών ισχυρών συμφερόντων.
Πρέπει να μας εξηγήσει, όμως, πως θα αναπτύξει τις Δ.Ε. χωρίς να νοιαστεί για τους εργαζόμενους σε αυτές και το κυριότερο πως οι πρώην Δ.Ε. που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ως σήμερα (πχ ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) θα υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, την ανάπτυξη της χώρας και όχι τα νέα αφεντικά και τους μετόχους. Επίσης να μας πει ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη ομάδων προνομιούχων εργαζομένων στις Δ.Ε. που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον των διοικούντων με αποστολή να προωθείται η πολιτική του δικομματισμού στις Δ.Ε.
Η μοιραία για τον τόπο τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά χωρίς κανένα δισταγμό στην ιδιωτικοποίηση όποιων Δ.Ε. ή τμημάτων τους έμειναν και στην εκποίηση του συνόλου, σχεδόν, του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και μετά από προετοιμασία της κοινής γνώμης την τελευταία περίοδο από την κυβέρνηση, η διϋπουργική αποφάσισε σήμερα την παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε κατεύθυνση ξεπουλήματος των πάντων, δηλαδή των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων(ΕΑΣ), της ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΔΙΕ, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ κλπ.
Ακόμη εκποιεί την ακίνητη περιουσία του ομίλου ΟΣΕ, •την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό, τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων, τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες) κλπ.
Η υποτελής κυβέρνηση επιμένει στη πολιτική του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, στο Μοντέλο ΔΝΤ που είναι χρεωκοπημένο στη συνείδηση των λαών που γεύτηκαν τις συνταγές του και ευθύνεται για τη κοινωνική καταστροφή τους.
Η πολιτική της ανάπτυξης των Δ.Ε. είναι μακριά από την αντίληψή και τους στόχους της. Με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά το 96 (κυβέρνηση Σημίτη) πρωταρχικός στόχος μπαίνει η ιδιωτικοποίηση και όχι η ανάπτυξη των ΔΕ.
Σήμερα δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση, όταν αναφέρεται στις Δ.Ε., δεν αναφέρεται στην ανάπτυξη τους αλλά μόνο σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Πριν λίγες μέρες ακόμη ο στόχος από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν 3 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2013! Πρόσφατα ο στόχος αυτός αναπροσαρμόστηκε κάτω από τις πιέσεις της τρόικας σε 7 δις ευρώ.
Εμείς επιδιώκουμε την κοινωνικοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε. Προτείνουμε τα όποια οικονομικά προβλήματα τους να αντιμετωπιστούν με ανάπτυξη και όχι με την ιδιωτικοποίησή τους. Θέλουμε από τις Δ.Ε. προσφορά ποιοτικών και σε προσιτές τιμές υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας. Συγκράτηση των τιμολογίων με καταβολή των όποιων δαπανών των Δ.Ε. για κοινωφελείς υπηρεσίες από τον προϋπολογισμό στα πλαίσια μιας αναδιανεμητικής πολιτικής. Ορθολογική με βάση αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους. Κατοχύρωση πλήρους Διοικητικής, Διαχειριστικής και Επιχειρηματικής αυτοτέλειας των Δ.Ε. από το κράτος, και την κυβέρνηση για αξιοκρατία, για ουσιαστική αξιοποίηση και όχι αχρήστευση του ανθρώπινου δυναμικού, για εργασιακές σχέσεις που αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα και όχι στον μεσαίωνα της Τρόϊκας. Συμβολή των Δ.Ε. στην αύξηση της απασχόλησης.
Το κύριο που προτάσσουμε είναι η ανάπτυξη των ΔΕ για την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και αναπτυξιακή προσφορά τους. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος συνολικά της κοινωνίας και όχι εκποίηση.
Μάλιστα βλέπουμε ότι για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ενώ η κυβέρνηση μιλά για πανσπερμία φορέων φτιάχνει και νέους για να προωθήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας γης. Η πρεμούρα για να δείξει έργο όπως όλα δείχνουν οδηγεί στο ξεπούλημα με λογικές fast-track, χωρίς δηλαδή εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανόνων και διαδικασιών και το πιο πιθανό με ευτελή τιμήματα.
ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.
Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να ξεπουλούν την κοινωνική περιουσία αλλά για να την διαχειρίζονται και να την αναπτύσσουν. Γι αυτό εμείς σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης θα παλέψουμε για Ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα των Δ.Ε., δηλαδή για Δ.Ε. μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ΔΕ στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και όχι της ολιγαρχίας.
Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αδράνεια και άλλες καθυστερήσεις. Γι αυτό παλεύουμε για:
• Δημιουργία χωρίς καθυστερήσεις ενιαίου μετώπου για την σωτηρία των Δ.Ε.
• Αγωνιστική ενότητα σε κάθε Δ.Ε. ξεχωριστά
• Μέτωπο ανά κλάδο ή δραστηριότητα (Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές(λιμάνια) κλπ έρευνα, ύδρευση κλπ).
• Καθολικό Μέτωπο εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
• Μέτωπο ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και ανάκτηση από το δημόσιο ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (πχ ΟΤΕ,ΕΛΠΕ,ΟΠΑΠ κλπ)
• Καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και αποτροπή αυξήσεων τιμολογίων. Μειώσεις σε επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ κ..α.
• Αποτροπή κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων . Υπεράσπιση των μισθών και υποστήριξη ανόδου του εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα. (όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας)
Η επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό κυβέρνηση πρέπει να απομακρυνθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα και γιʼ αυτό η Αριστερά και οι Ενεργοί Πολίτες πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια νέα πορεία του Τόπου.
Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής