Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών ήρθε σήμερα (σ.σ. χθες) να ξαναπαρουσίασει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και λέμε ξανά, διότι την 1η Σεπτεμβρίου, η προκάτοχός του κ. Μπατζελή το είχε παρουσιάσει στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ένα περίπου χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, κι ενώ υποτίθεται ότι το εν λόγω ν/σ αποτελούσε ένα από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης.
Θα αναμέναμε ένα νομοσχέδιο που επιτέλους θα δικαιώσει παραγωγούς και καταναλωτές, θα πατάξει καρτέλ και αισχροκέρδεια, θα βάλει σε τάξη τα πράγματα και θα μειώσει την ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν προκύπτει από τα όσα έχουν παρουσιαστεί από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία ακόμη και σε συγκεκριμένες συζητήσεις επικαίρων ερωτήσεων στη Βουλή, αρκέστηκε σε γενικόλογες διατυπώσεις και παρατηρήσεις περί τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, την αύξηση των τιμών και την απόκλισή τους από το χωράφι στο ράφι. Τότε δε, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το σημερινό ν/σ ότι θα συντελέσει στο “να φύγουν οι αεριτζήδες, αυτοί που νοθεύουν το σύστημα από την αγορά”. Αντίστοιχα γενικόλογα είναι και το ν/σ που παρουσιάστηκε σήμερα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάγαμε εδώ και χρόνια να θεσπιστεί Μητρώο Εμπόρων Αγροτοκτηνοτροφικών Προϊόντων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών από τους κερδοσκόπους.
Όμως, το εν λόγω Μητρώο είναι μία ακόμη επικοινωνιακή κίνηση που δε φέρνει τίποτα καινούριο. Μια έκθεση ιδεών για ένα μητρώο που δε μας λένε ούτε πώς θα δουλέψει, δηλαδή ποιο θα είναι το θεσμικό του πλαίσιο, ούτε ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ελέγχου, ούτε βέβαια και ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε όσους κερδοσκοπούν. Όλα αυτά θα τα καθορίζουν τα συναρμόδια Υπουργεία, με κατά μόνας Υπουργικές Αποφάσεις και Κοινές Υ.Α., χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του κοινοβουλευτικού Σώματος μετά την ψήφισή του.
Ο αγρότης –και μετά την αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ- και ο καταναλωτής τα ξέρουν και τα βιώνουν καθημερινά στην άδεια τους τσέπη. Χωρίς εκ των προτέρων διευκρινίσεις σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου, τις κυρώσεις για τους παρανομούντες και τους μηχανισμούς της επιβολής και είσπραξης των σχετικών προστίμων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ακόμη ένα ν/σ-σφραγίδα και στάχτη στα μάτια του ήδη καταπονημένου αγροτικού τομέα και των εκπροσώπων του».
To Γραφείο Τύπου