Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ΟΕΔΒ που θα προωθήσει στις αρχές του 2011 η κυβέρνηση, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης δήλωσε τα εξής:
«Η Υπουργός Παιδείας λίγο πριν τη λήξη του χρόνου ανήγγειλε συγχωνεύσεις οργανισμών και την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Το διδακτικό υλικό από εδώ και πέρα θα αποστέλλεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, έναν φορέα που θα λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Πρώτον, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν βιβλία σε έντυπη μορφή; Η αναφορά της Υπουργού σε σχολικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή εγείρει σοβαρά ζητήματα για την παιδαγωγική αξία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, η οποία μάλιστα προωθείται υπό το κράτος του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.
Δεύτερον, τα βιβλία θα τυπώνονται και θα διακινούνται με ευθύνη ενός νέου φορέα που θα λειτουργεί με καθεστώς Ν.Π.Ι.Δ. Δηλαδή εκχωρείται ο σχεδιασμός, η παραγωγή και διανομή των σχολικών βιβλίων σε έναν ιδιώτη;
Τρίτον, ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης και της διανομής; Ποια θα είναι η τύχη του φορέα αυτού μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), το 2013; Η ηλεκτρονική διακίνηση και η έντυπη αναπαραγωγή των συγγραμμάτων θα περάσει στα ίδια τα σχολεία που δεν έχουν επαρκείς πόρους για να καλύψουν τέτοιες ανάγκες, και από εκεί στους ίδιους τους μαθητές, με τιμές μάλιστα υψηλότερες από εκείνες που εξασφάλιζε ο ΟΕΔΒ;
Η κ. Υπουργός Παιδείας διαψεύδει ότι στόχος της είναι η κατάργηση του δωρεάν βιβλίου. Όμως η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η κυβέρνηση μεθοδεύει με κάθε τρόπο την απόσυρση της Πολιτείας από την υποχρέωση χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Λίγες ημέρες πριν μάθαμε ότι οι σχετικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό το 2011 θα φθάσουν το 2,75% του ΑΕΠ. Όταν η κυβέρνηση θεωρεί τη χρηματοδότηση της παιδείας ένα βάρος το οποίο φροντίζει να αποποιηθεί, γιατί να μην ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν βιβλίων στους μαθητές, μέσα από τη διάλυση του ΟΕΔΒ, ενός οργανισμού ολιγοπρόσωπου και χωρίς καμία προϊστορία σκανδάλων; Όμως δωρεάν παιδεία, δεν σημαίνει απλώς ένα δωρεάν βιβλίο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Δωρεάν παιδεία σημαίνει την ολοκληρωτική διασφάλιση όλων των υποδομών και μέσων ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη μόρφωση για όλους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
To Γραφείο Τύπου