Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» (Μπ. Παπαπαναγιώτου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και μέλος της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Xρειάζονται αυστηρότερα μέτρα ελέγχου και κανόνες διαφάνειας στην χρηματοδότηση και των πολιτικών κομμάτων και στα οικονομικά των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων εν γένει. Γιατί υπάρχει μπόλικο «μαύρο χρήμα». Χρειάζονται και αυστηρότερες κυρώσεις.
Το κύριο πρόβλημα όμως είναι η παρατεταμένη προκλητική ατιμωρησία όσων «μεγάλων» πολιτικών αξιωματούχων έβαλαν, όχι δάκτυλο αλλά όλο το χέρι στο μέλι, με τα μεγάλα σκάνδαλα. Δυστυχώς ο κόσμος βλέπει λόγια και όχι έργα. Δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία. Εδώ και καιρό έχει προκύψει θέμα με τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Τσοχατζόπουλου. Ούτε η επιτροπή ελέγχου του πόθεν έσχες, ούτε η Εξεταστική επιτροπή της Siemens, τυχαίνει να είμαι και στις δυο μέλος, δεν κινήθηκαν αυτεπάγγελτα για τον έλεγχο και το «ξετίναγμα» αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Αντίθετα συνέβη κάτι το οποίο είναι τουλάχιστον περίεργο και για το οποίο απαιτούνται εξηγήσεις. Είχαμε αποφασίσει ομόφωνα τον Ιούνιο στην Εξεταστική επιτροπή να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων που υπήρξαν ως υπουργοί και υφυπουργοί, διαχειριστές συμβάσεων με τη Siemens. Μέσα σʼ αυτούς ήταν και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Για τους υπόλοιπους από τον Ιούνιο με επιστολές του κ. Βαλυράκη ζητήθηκε από την Επιτροπή Αργύρη, να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο αυτό δεν συνέβη. Το ανακάλυψα τον Δεκέμβριο και ζήτησα εξηγήσεις. Αντί να πάρω εξηγήσεις το μόνο που έγινε είναι ότι με καθυστέρηση μηνών, μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου, 6 μήνες μετά, ζητήθηκε ο έλεγχος και των στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ σε λίγες μέρες τελειώνει η προθεσμία για το πόρισμα της Siemens.
Δεύτερο παράδειγμα: Μας μοίρασαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική επιτροπή ένα κείμενο που καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά στο οποίο με λύπη διαπιστώνω ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο τμήμα της απόφασης του Γερμανικού Δικαστηρίου στο οποία αναφέρεται ρητά ότι η Siemens χρηματοδοτούσε, όχι μόνον πολιτικά πρόσωπα αλλά και τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο κεφάλαιο για τη ροή μαύρου χρήματος το όνομα Τσουκάτος και η αναφορά για το 1 εκατ. μάρκα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πήρε από τον κ. Χριστοφοράκο και τα έδωσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ παραλείπεται, αγνοείται. Δεν υπάρχει καν σαν αναφορά, ούτε καν το όνομα.
Οι βουλευτές που αναλαμβάνουν ρόλο στις Εξεταστικές Επιτροπές δεν πρέπει να διορίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων. Πρέπει να γίνεται κλήρωση για να θωρακίζεται η ανεξαρτησία της γνώμης που ζητάει το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Διαφορετικά, όταν διορίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων το στοιχείο της ανεξαρτησίας νοθεύεται.
Η Εξεταστική Επιτροπή στην Ισλανδία που κατέληξε σε πόρισμα που ζητείται η ποινική δίωξη του πρώην Πρωθυπουργού, υπουργών και κρατικών αξιωματούχων είχε στη διάθεση της 80 ειδικούς «κομάντος» όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων για να ξεκλειδώσει λογαριασμούς και να ξετινάξει τα πάντα. Η Εξεταστική επιτροπή για τη Siemens συγκροτήθηκε με καθυστέρηση χρόνων και δεν είχε καμία βοήθεια. Αφέθηκε να μην έχει την παραμικρή βοήθεια. «Όποιος δε θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει». Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα με τα σκάνδαλα. Δε χρειάζεται κανένας απολύτως νέος νόμος σαν αυτόν που εξήγγειλε ο κ. Ραγκούσης, προκειμένου ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς που στο κάτω-κάτω δεν ήταν πρόεδροι των κομμάτων τους, όταν ξέσπασε τo σκάνδαλο Siemens, να ξεκαθαρίσουν τους «σκελετούς που έχουν στα ντουλάπια τους». Να προχωρήσουν δηλαδή σε μια κομματική κάθαρση.
Μετά από χρόνια που έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο της Siemens και η ελληνική του διάσταση, το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάνει αγωγή στη Siemens, δεν έχει καν προσδιορίσει το ύψος της ζημίας, δεν έχει ζητήσει ένα ευρώ. Αντίθετα στη Νιγηρία κάποια πρόσωπα ετοιμάζονται να βγουν από τη φυλακή εκτίοντας την ποινή τους για την Siemens.
To Γραφείο Τύπου