Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται στο χώρο της Ευρώπης. Το "ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο" δοκιμάζεται έντονα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαπλώνονται τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και να πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παρότι στη σημερινή ΕΕ των "15" αναλογεί περίπου το 30% του παγκόσμιου πλούτου και μόλις το 6,4% του πληθυσμού της γης. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι οι ανισότητες που αναπαράγονται και διευρύνονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Την πραγματικότητα αυτή τη ζουν πολύ έντονα και οι Έλληνες πολίτες.
Στην καρδιά των προσπαθειών για την υπονόμευση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου βρίσκεται σήμερα η επιχειρούμενη σε πολλές χώρες, και στη δική μας, μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Με πρόσχημα την εξασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μειώνουν το ύψος των συντάξεων, αυξάνουν τα όρια ηλικίας και τα συντάξιμα έτη και κυρίως παρέχουν κίνητρα για τη δημιουργία ιδιωτικών επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων με τελικό στόχο την ενίσχυση των χρηματαγορών.
Η ανάγκη και η σημασία της κοινής δράσης και παρέμβασης των δυνάμεων της ευρωπαϊκής δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μεγαλώνει. Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσει δράση ο ΣΥΝ, με τη γνωστή πρωτοβουλία του για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, καθώς και με τη συμβολή του στις συστηματικές συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων της Ευρωομάδας, για κοινή δράση. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση των επικεφαλής ορισμένων αριστερών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, στην οποία έγινε δεκτή πρόταση του ΣΥΝ να επικεντρωθεί, σ' αυτή τη φάση, η παρέμβαση της Αριστεράς στο θέμα των μεταρρυθμίσεων των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Το Γαλλικό Κ.Κ. ανέλαβε να συντάξει σχέδιο κοινής διακήρυξης, που εγκρίθηκε από τα εννέα κόμματα. Τη διακήρυξη αυτή παρουσιάζουμε στη συνέντευξη αυτή.
Η συνάντηση του Παρισιού, όπως και η 24η Σύνοδος του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ελσίνκι και το Ταλίν διαμορφώνουν σε γενικές γραμμές ένα πρόγραμμα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων των κομμάτων που την αποτελούν, που εμπνέονται και ενισχύονται από τους αγώνες των νέων κοινωνικών κινημάτων, την εκτεταμένη αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ και τη ριζική αμφισβήτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εκφράζονται στα κινήματα αυτά.
Καρπός των πρωτοβουλιών για την κοινή δράση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι και η κοινή δήλωση που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα βασικά της σημεία θα υποστηρίξουμε όλοι όσοι υπογράφουμε και στις Ευρωεκλογές του 2004.
Ορισμένες παρατηρήσεις :
1. Στο ζήτημα των συντάξεων εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη δεξιές πολιτικές, ανεξάρτητα από την πολιτική χροιά των κυβερνήσεων (συντηρητικές ή σοσιαλδημοκρατικές).
2. Κοινές πολιτικές επιλογές που περιορίζουν το κοινωνικό κράτος είναι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση συντάξεων, τα κίνητρα για τη δημιουργία ιδιωτικών επαγγελματικών ταμείων.
3. Κοινή πρακτική αποτελεί η περιφρόνηση προς τις υπαρκτές εναλλακτικές προτάσεις, όπως: αύξηση σταθερής απασχόλησης, ενδεχομένως των εργοδοτικών εισφορών, η επιβολή εισφορών σε εισοδήματα επιχειρήσεων από χρηματιστηριακές πράξεις κλπ.
To Γραφείο Τύπου