Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ


.

Πρώτιστο καθήκον : Ενότητα για να αποτρέψουμε την κοινωνική καταστροφή

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ανυπολόγιστη κοινωνική καταστροφή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ευθυγραμμιζόμενη απολύτως με τις επιταγές της τρόικα, ακολουθεί μια θεραπεία-σοκ για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Μια θεραπεία που μετακυλύει την κρίση στην κοινωνία. Επιτίθεται σε μισθούς, συντάξεις, χαμηλά εισοδήματα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικό κράτος. Μετατρέπει με ταχύτατους ρυθμούς την Ελλάδα σε μια χώρα εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το λαό της αλλά ονειρική για το μεγάλο κεφάλαιο και τους δανειστές.

Με πρόσχημα τη σωτηρία από τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση Παπανδρέου χρεοκοπεί το λαό. Στο όνομα της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, επιχειρούν να γυρίσουν τη χώρα τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Καταστρέφουν κάθε παραγωγική υποδομή, εκποιούν το δημόσιο πλούτο, ισοπεδώνουν τα μικρομεσαία στρώματα, οδηγούν τους νέους ανθρώπους στο δρόμο της μετανάστευσης.

Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, η αριστερά έχει καθήκον να αναπροσανατολίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της.

Πρώτιστο καθήκον, να αποτρέψουμε αυτή τη καταστροφική πορεία, να αναζητήσουμε δρόμους απεμπλοκής της χώρας από τη καταστροφική πολιτική του μνημονίου, το ταχύτερο δυνατόν.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και η Νέα δημοκρατία, δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν αυτή την οδυνηρή πορεία, όχι μόνο γιατί αυτοί με τις κυβερνητικές τους επιλογές τη τελευταία εικοσαετία, την προκάλεσαν, αλλά κυρίως γιατί έχουν ανυπέρβλητες δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα.

Προϋπόθεση για διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς αυτό να οδηγήσει στη γνωστή δικομματική εναλλαγή στην εξουσία ή σε σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις, με κυβερνήσεις μεγάλου ή μικρότερου συνασπισμού εξουσίας, που θα αναλάβει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.

Με δυο λόγια, προϋπόθεση για διέξοδο από τη κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, είναι αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων προς όφελος της αριστεράς.

 Η αριστερά στο σύνολό της, πολιτική και κοινωνική,  έχει τη μεγάλη ιστορική ευθύνη να αλλάξει τα πράγματα και να αντιστρέψει αυτήν την οδυνηρή πορεία για το τόπο.

Ο ΣΥΝ, ως δημιούργημα μιας ιστορικής εξελικτικής πορείας ανασύνθεσης και  ανασυγκρότησης διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων της ελληνικής αριστεράς, αλλά και ως έκφραση, την τελευταία εικοσαετία, ενός διαρκώς ανανεωνόμενου αλλά διακριτού ρεύματος της αριστεράς στο τόπο μας, έχει μέρος της ιστορικής αυτής ευθύνης, απέναντι στο λαό και στη κοινωνία.

Αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη και συνειδητοποιούμε την ιστορική ανάγκη ενός ευρύτατου ενωτικού μετώπου με στόχο την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Ενός μετώπου που θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της αριστεράς.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, των διαφορετικών προσεγγίσεων και των διαφορετικών οπτικών για τον ορθότερο δρόμο διεξόδου από τη κρίση, που ενυπάρχουν σε όλο αυτό το ευρύ φάσμα δυνάμεων.

 Πιστεύουμε όμως ότι η συμφωνία σε ένα ελάχιστο, κοινά αποδεχτό πλαίσιο, με στόχο την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, αποτελεί στόχο εφικτό καθώς και αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Ο λαός και το μαζικό κίνημα, έχουν τη δυνατότητα και τη δύναμη να αποτρέψουν τη καταστροφή, μόνο όταν εμπλακούν με δυναμικό τρόπο στις εξελίξεις. Όταν από νωχελικός αποδέχτης, μεταβληθούν σε παράγοντα πίεσης απέναντι στη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας.

Αυτό είναι το πρώτο καθήκον για μας: Μέσα από μια ευρύτατη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, να πυροδοτήσουμε το ενδεχόμενο μιας οργανωμένης κοινωνικής αντίστασης από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανθρώπους των χαμηλότερων εισοδημάτων. Μιας κοινωνικής αντίστασης που μπορεί να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς της.

Γιατί μόνο σε συνθήκες κινήματος και με αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, εναλλακτικές προτάσεις που σήμερα αποκλείονται ως ανέφικτες, όπως η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο απευθείας δανεισμός των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η φορολόγηση του πλούτου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών,  η αντιμετώπιση της κρίσης με όρους ανάπτυξης, θα αρχίσουν ξαφνικά να φαίνονται απολύτως πειστικές και αυτονόητες. 

Σε αυτά τα πλαίσια, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Να επιμείνουμε στη προσπάθεια ενωτικών διεργασιών στο μαζικό κίνημα, να επιμείνουμε στην ανίχνευση ενός ελάχιστου πολιτικού πλαισίου και προγράμματος κοινής δράσης όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που αγωνιούν για την έξοδο από τη κρίση με αλώβητες τις δυνάμεις της εργασίας και επιδιώκουν την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.

Η προσπάθειά μας αυτή και οι πρωτοβουλίες μας δεν θα είναι ούτε επικοινωνιακού χαρακτήρα ούτε μια οργανωτική διαδικασία, αλλά μια συνεχής πολιτική λειτουργία με ανοιχτό διάλογο, πολιτικές πρωτοβουλίες –όπου υπάρχει σύμπτωση- για από κοινού δράσεις και συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Άμεσος στόχος μας η διαμόρφωση ενός Φόρουμ διαλόγου μεταξύ όλων αυτών των δυνάμεων, χωρίς αυθεντίες και χωρίς αποκλεισμούς, τουλάχιστον από την μεριά μας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με ενότητα στη δράση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη  μαζικών αγώνων και κινημάτων εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης, καθώς και με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για την επούλωση των πηγών που αφήνει πίσω της η κρίση.

Ταυτόχρονα με αυτές τις πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε για την ολόπλευρη οργανωτική και πολιτική ισχυροποίηση του Κόμματός μας, του ΣΥΝ, καθώς και για το ξεπέρασμα της κρίσης της πολιτικής μας συμμαχίας, του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ισχυρός Συνασπισμός προϋπόθεση για ενωτικές διεργασίες

Τη χρονιά που διανύουμε, ο ΣΥΝ κλείνει 20 χρόνια βίου στη πολιτική ζωή του τόπου. Είκοσι χρόνια συνεχούς προσφοράς αλλά και διαρκούς αναζήτησης και παραγωγής πολιτικής, δίπλα στα κοινωνικά κινήματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των αδυνάτων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, την κοινωνική χειραφέτηση και την περιβαλλοντική προστασία. Ευελπιστούμε να τιμήσουμε την εικοσάχρονη πορεία του κόμματός μας, με την ολόπλευρη ισχυροποίησή της παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Γιατί ο ισχυρός ΣΥΝασπισμός, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ενωτικές διεργασίες στην αριστερά και στο λαϊκό κίνημα.

Σε αυτά τα πλαίσια θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, τις πολιτικές μας αποφάσεις και την πίστη μας στη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των ενωτικών διεργασιών στο λαϊκό κίνημα, για να αναπτύξουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα την πολιτική μας πάλη. Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε την ηγετική μας συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκή Αριστερά, ώστε η Καμπάνια που αποφάσισε το 3ο Συνέδριο στο Παρίσι, για τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης, να ξεδιπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε νεολαιίστικο χώρο.

 

Για μια πιο στέρεα και πιο πλατιά πολιτική συμμαχία

Η πολιτική μας συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις του, αποτέλεσε ένα φιλόδοξο και τολμηρό βήμα στην πραγματοποίηση του οράματος για την ευρύτερη δυνατή ενότητα και την κοινή δράση της αριστεράς. 

Οι αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου ενάμισι χρόνου, έχουν αναμφίβολα αναδείξει μια σειρά από ελλείμματα, πολιτικά και οργανωτικά. Εντούτοις δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν τη θετική συνεισφορά του εγχειρήματος στο χώρο της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια καταγραφεί στη συνείδηση των αριστερών πολιτών, ως μια ενωτική, κινηματική και πλουραλιστική δύναμη με θετική συνεισφορά στα κοινωνικά κινήματα, ως μια αξιόπιστη και δυναμική δύναμη αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Ακόμα κι αν σήμερα δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε. Να τον δημιουργήσουμε δίχως τις οργανωτικές και πολιτικές του αδυναμίες, δίχως τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιδικίες που τον ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα.

Να δημιουργήσουμε μια πιο στέρεα και πιο πλατιά πολιτική συμμαχία, που θα σέβεται την αυτοτέλεια και την αυτονομία των κομμάτων και των κινήσεων που την αποτελούν και θα ενσωματώνει τη δράση αλλά και τη διαφορετικότητα των ανένταχτων αγωνιστών.

Η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς και ανελαστικούς όρους ή προϋποθέσεις  πρέπει να εδράζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινών δράσεων, στόχων και εναλλακτικών προγραμματικών προτάσεων. 

Μια συμφωνία και συνεργασία αριστερών κομμάτων, κινήσεων και μη ενταγμένων πολιτών που δεν θα φαίνεται στην κοινωνία -και δεν θα είναι- «στενότερη», σε σχέση με τις ιδιαίτερες απόψεις κάθε πολιτικής συνιστώσας. 

Αντίθετα η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, μπορεί να αναδεικνύει ένα ευρύτερο πλαίσιο που να χωράει όλους, χωρίς αποκλεισμούς, και ακόμα περισσότερους από όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν.

Αρκεί κάθε φορά να πρυτανεύει η αναζήτηση δημιουργικών συμπτώσεων και προωθημένων «κοινών παρονομαστών» και να τίθενται σε προτεραιότητα οι κοινές δράσεις για την ανάπτυξη μαζικών κινημάτων και η ανάπτυξη ευρύτερης κοινωνικής επιρροής στους μαζικούς χώρους και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ένας τέτοιος προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, στις σημερινές συνθήκες, την αναγκαία συνθήκη για να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις και να ασκηθούν οι αντίστοιχες πιέσεις, για τον διάλογο, την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρύτατου φάσματος της Αριστεράς και της οικολογίας.

Ταυτόχρονα όμως και για την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και κοινής δράσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα αριστερά και σε σταθερή προοδευτική αντιμνημονιακή βάση, από το ΠΑΣΟΚ.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την υπέρβαση της σημερινής αρνητικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Αυτό που στην τελευταία απόφαση της ΚΠΕ, προσδιορίζουμε ως προσπάθεια να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι πρέπει με ειλικρίνεια να εντοπίσουμε τα επίμαχα σημεία και να προσδιορίζουμε κοινά αποδεκτούς αλλά καθαρούς και δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας.

 

Ανασυνθέσεις- μέτωπα και συμμαχικό σχήμα

Ένα από τα σημεία τριβής είναι και η διαμόρφωση στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ επί μέρους ομαδοποιήσεων, μετώπων και συνεργατικών σχημάτων. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι θεμιτή, αρκεί να συγκεκριμενοποιείται ο τρόπος συμμετοχής στο συμμαχικό σχήμα. 

Σε καμιά περίπτωση δεν ενοχοποιούμε τις πιθανές ανασυνθετικές διεργασίες. Άλλωστε ο Συνασπισμός υπήρξε προϊόν και είναι έκφραση ευρύτατων διαδικασιών ανασύνθεσης μέσα στην Αριστερά. Οι όποιες διαδικασίες, όμως, ανασύνθεσης και στενότερης λειτουργίας ακόμα και με προοπτική διαμόρφωσης κοινών πολιτικών φορέων, δεν πρέπει να σχετίζονται με τη λειτουργία του συμμαχικού σχήματος.

Οι όποιες πιθανές ανασυνθέσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας δεν πρέπει να λειτουργούν  αποσυσπειρωτικά και να δημιουργούν εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Οι συνιστώσες που συναπαρτίζουν το συμμαχικό σχήμα είναι αυτονόητο ότι συμβάλλουν στην υλοποίηση των συναποφασισμένων στόχων.

 

Συναίνεση και δημοκρατία

Σήμερα, όλοι σχεδόν, διατυπώνουν τη δυσαρέσκεια τους για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο επίπεδο της κεντρικής γραμματείας, και αναζητούν πιο πρόσφορες, Δημοκρατικές και αποτελεσματικές λειτουργίες. Σε αυτή την προσπάθεια, αναμφίβολα, πρέπει να συμβάλουμε όλοι δημιουργικά, χωρίς να παραγνωρίζουμε όμως ότι βασικό χαρακτηριστικό μιας συμμαχίας είναι η σύνθεση και η συναίνεση. Προχωράμε μαζί σε όσα συμφωνούμε και παράλληλα σε όσα δεν κατορθώνουμε να συμφωνήσουμε.

Σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε να έχουμε εξ αρχής καθαρό τόσο το πλαίσιο όσο και τη   δημοκρατική μέθοδο και διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλύονται όταν και αν προκύπτουν κομβικά ζητήματα ή πάγια ζητήματα, όπως π.χ. η ηγετική εκπροσώπηση και η διαμόρφωση ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ή συμμαχικών ψηφοδελτίων. 

Η άποψη μας ,επί της ουσίας, για το ζήτημα τόσο του επικεφαλής όσο και την ευρύτερη δυνατή πλουραλιστική εκπροσώπηση, είναι γνωστή. Επί της μεθόδου, επιμένουμε στις συναινετικές και ει δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις με έγκυρο προγραμματισμό και χωρίς δημόσιους τραυματισμούς. 

Όταν δεν είναι κατορθωτό να προκύψει ευρεία συναίνεση για τα θέματα που προαναφέραμε, τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε διαδικασίες που θα μεταφέρουν τη λήψη της απόφασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία καθολικού δημοψηφίσματος όλων των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων που θέλουν να αναγνωρίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. 

Σε αναφορά και με τα προηγούμενα πρέπει να επιλεγούν και οι πιο πρόσφορες δημοκρατικές διαδικασίες που θα γονιμοποιούν και θα υλοποιούν τη γραμμή «ΣΥΡΙΖΑ παντού», έτσι, όπως έγινε και πρόσφατα σε τοπική κλίμακα με αφορμή τις δημοτικές εκλογές. Με στόχο, αφενός οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν από κοινού για τα θέματα που αφορούν στην πολιτική στο χώρο τους και αφετέρου να είναι ελκυστική αυτή η διαδικασία για χιλιάδες μη ενταγμένους πολίτες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

 

Στο επόμενο εξάμηνο να οικοδομήσουμε στέρεη βάση για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προσεχές διάστημα, παράλληλα με την προσπάθεια για μια νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο στέρεη, πιο πλατιά και πιο ειλικρινή βάση, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στις κοινωνικές δράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει στην ανασύνταξη των μαζικών κινημάτων και τη μορφοποίηση των κινημάτων αλληλεγγύης για την ευρύτατη δυνατή μαζική και ενωτική αντίσταση των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την κρίση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση ενός ευρύτατου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την απεμπλοκή της χώρας από τις καταστροφικές επιλογές του μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητος ο καλύτερος δυνατός συντονισμός δράσεων όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με τον ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός πιο προωθητικού και επικαιροποιημένου προγραμματικού πλαισίου για το συμμαχικό σχήμα, έχοντας σαν βάση το πολιτικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία της διαβούλευσης και με τα άλλα στελέχη που είναι επικεφαλής ή εκπροσωπούν δυνάμεις και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις με ορίζοντα τους προσεχείς κρίσιμους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε το επόμενο εξάμηνο να είναι ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού μας σχήματος.

Κατά τη διάρκεια αυτή, να βαθύνουμε τις δημοκρατικές πολιτικές λειτουργίες στη βάση και δουλέψουμε για να αλλάξουμε το κλίμα στη κορυφή. 

Σε όλο αυτό το  μεταβατικό διάστημα, οι κοινές μας προσπάθειες μπορεί να συντονίζονται από την κοινή συνεδρίαση, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, της Κ.Ο. και εκπροσώπων των συνιστωσών και των ανένταχτων, προτάσσοντας  πολιτικές πρωτοβουλίες και εξωστρεφείς δράσεις.

Μετά το πέρας αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης, που θα αποτυπώσει την κοινή βούληση όλων να προχωρήσει πιο ενωτικά, πιο πλατιά, πιο πλουραλιστικά η πολιτική μας συμμαχία στην οποία μπορούμε να κωδικοποιήσουμε επί πλέον ζητήματα δημοκρατικής εμβάθυνσης που καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο, με δεδομένο πάντα ότι αναφερόμαστε σε πολιτική συμμαχία και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό 

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού