Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2003

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τον συντονισμό δράσης των κομμάτων της Αριστεράς όσον αφορά τον εκλογικό νόμο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τον συντονισμό δράσης των κομμάτων της Αριστεράς όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, δήλωσε:

"Τα βήματα που γίνονται τις τελευταίες μέρες για τον συντονισμό δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς στο θέμα του εκλογικού νόμου, συνιστούν σημαντική και ελπιδοφόρα πολιτική εξέλιξη.

Είναι φανερό ότι για τον εκλογικό νόμο μέσα και έξω από τη Βουλή θα δοθεί μια πολύ σοβαρή και έντονη πολιτική μάχη. Από τη μια είναι οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες θέλουν τη διατήρηση του σημερινού δικομματικού πολιτικού σκηνικού και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες θέλουν την εξέλιξη, την ανανέωση, την προοδευτική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Σε αυτή τη γραμμή νομίζω ότι συμπυκνώνεται πια η βασική αντιπαράθεση ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές διαιώνισης ενός δικομματισμού προσαρμογής στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και σε πολιτικές οι οποίες επιδιώκουν την προοδευτική στροφή, οι δυνάμεις της απλής αναλογικής.

Είναι φανερό ότι ο αγώνας για τον εκλογικό νόμο είναι ουσιαστικός αγώνας για το περιεχόμενο, την ποιότητα και την πορεία της δημοκρατίας μας. Σήμερα από πολλές πλευρές και με τον εκλογικό νόμο αλλοιώνεται, ακρωτηριάζεται και αφυδατώνεται η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία, μεταλλάσσεται έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενη και όχι κοινωνικά νομιμοποιημένη και αντιπροσωπευτική.

Ο αγώνας λοιπόν για τον εκλογικό νόμο είναι αγώνας για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, είναι αγώνας για την προοδευτική πολιτική, είναι αγώνας για τους διαφορετικούς συσχετισμούς που δεν θέλουν τις προσαρμογές, αλλά θέλουν την ανανέωση και τις εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές".

To Γραφείο Τύπου