Σε ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 7279/6-12-2010 των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσου Κουράκη και Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρωτήθηκε αναφορικά με το ποια μέτρα θα ληφθούν για την παράταση των χρονικών περιθωρίων διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας (ΜΠΕ) «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», ώστε να υπάρξει εύλογος χρόνος για ουσιαστική ενημέρωση κατοίκων και φορέων για την απαραίτητη νομιμοποίηση των γνωμοδοτήσεων.
Η Υπουργός, στην απάντησή της με αριθμ. πρωτ. 3787Β/21/12/2010, δήλωσε ότι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, πριν από την έκδοση Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, καθιερώνεται από το ΥΠΕΚΑ, σαν πάγια πρακτική, εφόσον πρόκειται για δραστηριότητες με μείζον τοπικό ή εθνικό ενδιαφέρον, προκειμένου να γίνεται ουσιαστική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και να εκφραστούν όλες οι απόψεις. Επίσης, στην απάντηση αναφέρεται ότι έγινε ήδη μία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις εντός του 2011 στη Μεγάλη Παναγιά, στην Αρναία, στο Στρατώνι, στην Ολυμπιάδα κ.α.
Αντίθετα ,όμως, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθμ. πρωτ. οικ.26/13-01-2011 ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας με συνέχιση της ενημέρωσης και ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Αθήνα, σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών, καθώς ο απόηχος των πρόσφατων «εντάσεων» δεν βοηθά στη διασφάλιση της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών.
Επειδή οι κάτοικοι θεωρούν ότι το έργο αυτό αποτελεί κίνδυνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται υψίστου κάλλους, με τουριστική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Επειδή με το πρόσχημα της μη διασφάλισης της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, σταματά ουσιαστικά τη διαβούλευση, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο το Υπουργείο θέλει να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να ακουστεί και η αντίθετη άποψη.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1) Θα εμμείνει στην άποψή της να μεταφερθεί η διαβούλευση στην Αθήνα, μακριά από την τοπική κοινωνία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και ενάντια στις προηγούμενες δεσμεύσεις της;
2) Θεωρεί προαπαιτούμενο τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ή θα προχωρήσει στην έγκριση της μελέτης με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις οξυμένες αντιδράσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου