Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ). Στη συνάντηση από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμμετείχαν οι βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας και Επικρατείας Βασίλης Μουλόπουλος και μέλη του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης κατάθεσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος.
Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΑ), καθώς και οι λύσεις που πρέπει να προωθηθούν προκειμένου στο ΛΣ – ΕΑ να αναδειχθεί και να κυριαρχήσει ο κοινωνικός προσανατολισμός.
Το προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ κατέθεσε τις απόψεις της Ομοσπονδίας για το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου, καθώς και για τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό.
Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισήμαναν ότι το σχέδιο σύστασης του αρχηγείου, ενώ υποτίθεται ότι ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του προσωπικού, δεν φαίνεται να αίρει την απαξίωσή του, αφού δεν προβλέπει ούτε οικονομική ενίσχυση ούτε στελέχωση. Ωστόσο τόνισαν ότι η σύσταση του αρχηγείου μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ενίσχυσης του προσανατολισμού του Σώματος σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ναυαγίων, καθώς και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίθετα, το σχέδιο νόμου περιέχει αρκετές προβληματικές διατάξεις, ασάφειες, και δεν περιλαμβάνει σημαντικά θέματα που πρέπει άμεσα να συμπεριληφθούν. Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσαν την αντίθεση τους:
α) στην επιχειρούμενη στρατιωτικοποίηση του ΛΣ - ΕΑ
β) στην ποινική δωσιδικία του προσωπικού στα Ναυτοδικεία
γ) στη μείωση του χρόνου παραμονής στον τόπο επιλογής από τα οκτώ χρόνια στα τέσσερα
Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσαν ότι στο νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα του προσωπικού, θα άρουν αδικίες και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του Σώματος, όπως:
α) η ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος
β) η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης με κατάργηση των διαβλητών διαγωνισμών και ένταξη του συστήματος προσλήψεων στο ΛΣ μέσω του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων
γ) η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης και σε ιδιώτες γιατρούς με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα
δ) η ίση βαθμολογική εξέλιξη των Λιμενοφυλάκων (ΛΦ) και στην αποκατάσταση όσων εξαιρέθηκαν από το Ν. 3569/07
ε) η εξίσωση ΛΦ κατόχων πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τους αντίστοιχους των Α.Ε.Ι.
στ) η αποδέσμευση των αρμοδιοτήτων του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΛΣ –ΕΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά επίσης, έγινε στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα του προσωπικού, για οποία οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστήριξαν ότι πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλονται στο προσωπικό από φάρμακα, γιατρούς και οδοιπορικά.
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού δήλωσαν την αντίθεση τους στην χρησιμοποίηση των ειδικών δυνάμεων του ΛΣ – ΕΑ στην καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, δεσμεύτηκαν ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου θα αναδείξουν όλα τα παραπάνω και θα αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ρύθμιση τους.
To Γραφείο Τύπου