Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για της Siemens. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε στην Εξεταστική επιτροπή:
Προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής
Επιτροπής
Της Siemens
Κ. Βαλυράκη
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Δεν συμφωνώ και γιʼ αυτό καταψηφίζω το κείμενο που συντάχθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής και μας διανεμήθηκε και μάλιστα ελλιπές, μόλις το απόγευμα της 19-1-2011, λίγες μόνο ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Το καταψηφίζω, γιατί βλέπει και αξιολογεί κρίσιμες πλευρές του μεγάλου δικομματικού σκανδάλου της Siemens μέσα από τα «χρωματιστά γυαλιά» των κομματικών σκοπιμοτήτων. Στο σχετικό κείμενο του πορίσματος, εκτός από την καταγραφή ορισμένων γεγονότων και περιστατικών, που αποτελούν κοινό τόπο .
Η πρόταση της πλειοψηφίας, πέρα από ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής:
· Αγνοεί και παρακάμπτει υλικό, ακόμη και ομόφωνες επιμέρους αποφάσεις της ίδιας της Εξεταστικής Επιτροπής.
· Αντίθετα σε κρίσιμα σημεία εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία και επιλεκτικές εκτιμήσεις που υπηρετούν σκοπιμότητες και τα οποία δεν προκύπτουν από το υλικό των εργασιών της Εξεταστικής, ορισμένα μάλιστα προστέθηκαν αυθαίρετα και εκ των υστέρων.
Η παραδοσιακή λογική και πρακτική που ακολουθήθηκε έως σήμερα στις Εξεταστικές Επιτροπές «κάθε κόμμα και το δικό του πόρισμα» δεν συμβάλλει στην αναζήτηση της αλήθειας, Δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση των πολιτών. Για αυτό και δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ακριβώς γι αυτό και αντέδρασα έντονα, καταδικάζοντας την πλήρη υποκατάσταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, στην κρίσιμη τελική φάση , από τις παρατεταμένες παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πιθανόν εν αγνοία και πολλών μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που ανήκουν στα δύο αυτά κόμματα
Σημειώνεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή διέκοψε μετά από Πρόταση του Προέδρου και απόφαση της με ευρύτατη πλειοψηφία, την εξέταση μαρτύρων πριν από περίπου δυο μήνες, προκειμένου να ασχοληθεί έγκαιρα και συλλογικά, με την σοβαρότητα και την ευθύνη που απαιτείται, με την αξιολόγηση του τεράστιου υλικού που συγκέντρωσε (πάνω από 300.000 σελίδες, χίλιες περίπου ώρες συνεδριάσεων, 150 μάρτυρες περίπου).
Δυστυχώς όμως αυτή η δουλειά δεν έγινε ποτέ, έως σήμερα. Δεν ξεκίνησε καν. Οι δύο μήνες σπαταλήθηκαν με ανούσιες συνεδριάσεις, ενώ την ίδια ώρα, εκτός της Εξεταστικής επιτροπής, και εν αγνοία του συλλογικού οργάνου, κορυφωνόταν, μέρα τη μέρα, το κυνικό και άθλιο παζάρι της «ονοματολογίας», που καταγράφεται και σχολιάζεται δικαίως αρνητικά από τον Ελληνικό λαό.
Σήμερα 20 Ιανουαρίου 2011, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή πορίσματος, ακόμη δεν έχει γίνει παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μου, ούτε καν η πρώτη συνεδρίαση για την αξιολόγηση των γεγονότων και τον βαθμό εμπλοκής των πολιτικών προσώπων.
Οι συνέπειες για την αποτελεσματικότητα και το κύρος των εργασιών της Επιτροπής αλλά και κατʼ επέκταση του Κοινοβουλίου, είναι εξαιρετικά αρνητικές. Συμπαρασύρεται και καταστρέφεται και ό,τι θετικό έγινε αυτούς τους 10 μήνες, με την συμβολή όλων των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.
Παρά την έντονη αντίθεση μου και την άρνηση μου να συμπράξω σε αυτή την παρελκυστική τακτική, επέμενα έως και την τελευταία στιγμή να καταθέσω στην Εξεταστική Επιτροπή συγκεκριμένες παρατηρήσεις, προτάσεις και ενστάσεις σε βασικά κεφάλαια του πορίσματος. Τις προτάσεις αυτές, οι οποίες και επισυνάπτονται, τις κατέθεσα και γραπτώς στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στις 18 Ιανουαρίου. Ζήτησα την σχετική αναμόρφωση του κειμένου που έχει ετοιμάσει η πλειοψηφία της Επιτροπής, και εισέπραξα παρελκυστική τακτική και άρνηση επί της ουσίας για τις περισσότερες απ΄ αυτές.
Με βάση τα παραπάνω καταθέτω σήμερα, τελευταία ημέρα των εργασιών της Εξεταστικής επιτροπής τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζω το κείμενο της επιτροπής. Καταθέτω επίσης, την δική μου συμβολή στην αξιολόγηση αυτού του κορυφαίου σκανδάλου, καθώς και προτάσεις για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται. Για την καταπολέμηση της μεγάλης συστημικής διαφθοράς και του μαύρου πολιτικού χρήματος καθώς και τον περιορισμό της προκλητικής ατιμωρησίας των «ισχυρών».
Σε ότι αφορά στα πρόσωπα, σεβόμενος την σοβαρότητα του θέματος αλλά και το ρόλο του μέλους της εξεταστικής επιτροπής θα επιμένω απόλυτα σε ό,τι έχω δεσμευτεί εξ αρχής. Θα πω τη γνώμη μου στην Εξεταστική επιτροπή και την Ολομέλεια, αφού ακούσω τις απόψεις και τα επιχειρήματα των άλλων μελών της Εξεταστικής επιτροπής. Αρνούμαι να συμπράξω σε πρακτικές που εκφυλίζουν το κύρος θεσμών και προσώπων, προσθέτοντας στο άγος των σκανδάλων και το άγος του ακραίου κυνισμού και της αναξιοπιστίας.
Αθήνα 20.01.2011
Δημήτρης Παπαδημούλης
Συνημμένο νο2
49 Συγκεκριμένες Παρατηρήσεις του Δημ. Παπαδημούλη στα επί μέρους κεφάλαια του σχεδίου πορίσματος για την Siemens
(κατατέθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των 10μηνων εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της. Κατατέθηκαν και ως συνοπτικό κείμενο στις 18.1.2011)
Ροή Μαύρου Χρήματος
ΟΤΕ
1. Απουσιάζει η βασική εκτίμηση :Δόθηκαν μίζες και σε ποιους για τις συμβάσεις Siemens – ΟΤΕ;
2. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα στοιχεία (Δικογραφία ,Λογαριασμοί ,Μαρτυρίες , Έκθεση Debevoise and Plimpton.) για την δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ από την Siemens.και ειδικότερα στην περίπτωση του κ.Σκαρπέλη (κωδικός Φρανς)
3. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις τριγωνικές σχέσεις ΟΤΕ– Siemens –Intracom παρά την ομόφωνη διαπίστωση της εξεταστικής επιτροπής ότι τουλάχιστον στον ΟΤΕ , η Siemens και η Intracom λειτουργούσαν για πολλά χρόνια ως συνέταιροι και καρτέλ και όχι ως ανταγωνιστές.
4. Απουσιάζει η αναφορά στην ομόφωνη πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προς της αρμόδιες δικαστικές αρχές, να ανασυρθεί και να επανεξεταστεί εκτός της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ και η «δίδυμη» σύμβαση 8004 , μεταξύ Intracom και ΟΤΕ.
5. Η απόφαση του ΔΣ του ΟΤΕ το 1990 να υιοθετήσει την απόφαση των 3 Πολιτικών Αρχηγών –για απʼ ευθείας ανάθεση των ψηφιακών παροχών σε Siemens και Intracom – και όχι την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διαγωνισμό , ήταν ορθή; Ήταν νόμιμη ; Υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης αυτής της απόφασης με παράνομες πληρωμές; Το προτεινόμενο κείμενο, μέσα από δολιχοδρομίες, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση.
6. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση για τις περίφημες ρήτρες (ανταγωνιστικής προσφοράς ,ευνοούμενου πελάτη και κοστολογικού ελέγχου). Ήταν ορθές και αποτελεσματικές αλλά δεν εφαρμόστηκαν σωστά ή ήταν επίτηδες εκ κατασκευής ελαττωματικές και προσχηματικές και επομένως ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν; Ποιοι έχουν ευθύνες σε κάθε περίπτωση ; Γιατί αποσιωπάται η κατάθεση ηγετικών στελεχών της Siemens ότι «πληρώναμε πολύ και πολλούς για να πουλάμε ακριβά και να μην εφαρμόζονται οι 3 ρήτρες»;
7. Δεν υπάρχει αναφορά στην κατάθεση του κ.Ψάλτη της PWC όπου προκύπτει και η δική του παραδοχή ότι ο έλεγχος των 3 ρητρών ήταν ουσιαστικά «μαϊμού».
8. Η αναφορά στο ενδοκυβερνητικό ιστορικό σχετικά με την ματαίωση της ΕΛΒΗΛ είναι ελλιπής , επιλεκτική, χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση και φορτισμένη από ενδοπασοκικές σκοπιμότητες.
9. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν το 1990 και αναφέρονται στην σελίδα 5 του σχετικού κεφαλαίου κατατέθηκαν από τον τότε ενιαίο πολυκομματικό Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και όχι από το ΚΚΕ, το οποίο τότε συμμετείχε στον τότε Συνασπισμό.
10. Η αναφορά στην παρέμβαση της ηγεσίας της δικαιοσύνης για αφαίρεση του φακέλου από τον κ.Ζορμπά είναι σκόπιμα ελλιπής και κρίσιμη, καθώς με αυτή τη μεθόδευση απετράπη η έρευνα , «έσπασε» η ενιαία υπόθεση σε δύο κομμάτια και ακολούθησε , αφού προηγουμένως «κρύωσε» το θέμα , μέσω καθυστερήσεων , απαλλακτικό δικαστικό βούλευμα .
11. Αποσιωπάται ότι η δυνατότητα επέκτασης των προγραμματικών συμφωνιών περνά από τη βουλή στα τέλη του 1996 με συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και παρά την αντίθεση του ΣΥΝ και του ΚΚΕ με μια άσχετη τροπολογία στον ν.2446/1996. Στην συνέχεια αυτή η ρύθμιση «ξεχειλώνει» και επεκτείνεται, ποσοτικά και χρονικά με νέες συμφωνίες με το «επιχείρημα» των επειγουσών αναγκών και της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
12. Οι τελευταίες σελίδες του πορίσματος για τον ΟΤΕ είναι επιλεκτικές και μονομερείς .Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν από τα πρακτικά των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο βασικός «πρωταγωνιστής» όσων αναφέρονται, κ.Μαλαπάνης πρώην ηγετικό στέλεχος του ΟΤΕ ,μάλιστα δεν κλήθηκε καν ως μάρτυς, παρʼ ότι τον είχα προτείνει επανειλημμένα.
13. Η επίμαχη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπογράφηκε όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Τ. Μαντέλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του από τη Siemens δεν σχετίζονται με την προμήθεια αυτή. Όπως κατέθεσε στην Εξεταστική, για την υπογραφή των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ χρειαζόταν και η συναίνεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τζοχατζόπουλου.
ΟΣΕ
Υπουργείο Άμυνας Patriot – Ερμής – Siemens
Σύστημα Ασφαλείας C4I
1. Η καταγραφή των περιστατικών είναι εξόφθαλμα ετεροβαρής. Αφιερώνει λιγότερο από τρεις σελίδες στην διαδικασία σύνταξης προδιαγραφών, επιλογής και ανάθεσης του C4I και πάνω από 30 σελίδες στις διαδικασίες παραλαβής του, μέσω διαρκών τροποποιήσεων της αρχικής σύμβασης.
2. Για να υπηρετήσει αυτή την σκοπιμότητα το κείμενο προσπερνά στα γρήγορα τις διαδικασίες με τις οποίες συγκροτήθηκε και επελέγη η εταιρία BOARTES η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.
3. Υποβαθμίζει έως εξαφανίσεως την υπαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης στο π.δ 284/89, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό συνέδριο.
4. Δεν αναφέρει πουθενά τις καταθέσεις και μαρτυρίες για την ροή του μαύρου χρήματος στην φάση της ανάθεσης του C4I (κατάθεση Σίκατσεκ, κατάθεση Παύλου Πεζά)
7. Απουσιάζει η σαφής αναφορά των πολιτικών οργάνων και του πολιτικού προσωπικού που έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις για το C4I τόσο στη φάση της παραγγελίας, όσο και στη φάση της παραλαβής.
10. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κείμενο αποφεύγει να καταγράψει και να συσχετίσει τις ροές μαύρου πολιτικού χρήματος που βεβαιωμένα συντελούνται με τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται και τις υπογραφές που μπαίνουν, όσο στην φάση της παραγγελίας του C4I, όσο και στην φάση της παραλαβής του.
Υγεία
1. Είναι ένας φάκελος του σκανδάλου που δεν ερευνήθηκε ουσιαστικά σχεδόν καθόλου από την Εξεταστική Επιτροπή
2. Απουσιάζουν παντελώς από το κείμενο , οικονομικά μεγέθη , που θα αποτύπωναν τις κραυγαλέες υπερτιμολογήσεις που έκανε η Siemens στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία .
3. Απουσιάζει οποιαδήποτε αξιολόγηση της νομιμότητας αυτής της καταθλιπτικής κυριαρχίας της Siemens μέσω κατάχρησης των απʼ ευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό.
4. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ διοικήσεων των Νοσοκομείων και της Πολιτικής Ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.
5. Αποφεύγεται έτσι οποιαδήποτε αναφορά για πολιτικές ή άλλες ευθύνες , της τότε πολιτικής ηγεσίας καθώς και η στοιχειώδης επισήμανση για ανάγκη περαιτέρω έρευνας.
6. Κι όμως τα πορίσματα που παραδόθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή αναδύουν , έντονα την οσμή σκανδάλου με την πρόσθετη πρωτοτυπία της αγοράς με απ΄ ευθείας ανάθεση μηχανημάτων από την Siemens, χωρίς ταυτόχρονη συμφωνία για ανταλλακτικά και συντήρηση , με αποτέλεσμα στη συνέχεια η Siemens , ως μονοπώλιο , να τα χρεώνει «ο κούκος αηδόνι».
Από την συγκριτική αντιπαραβολή των 49 παραπάνω ενστάσεων και προτάσεων , προκύπτει ότι ελάχιστες έγιναν δεκτές από το πόρισμα της πλειοψηφίας
“O Λαβύρινθος του σκανδάλου Siemens”
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συγκάλυψης
* Η συμβολή του Δ. Παπαδημούλη στην αξιολόγηση των γεγονότων
I. Tο σκάνδαλο της SIEMENS είναι το κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών και είναι αναμεμειγμένα για πολλά χρόνια και τα δυο κόμματα εξουσίας και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αξιωματούχοι, αλλά και τα ταμεία των δυο κομμάτων. Η SIEMENS χρηματοδοτούσε και τα δυο κόμματα προκειμένου, δίνοντας μίζες να παίρνει πανάκριβα τις «δουλειές» από το κράτος και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρεται και στην σχετική απόφαση του Γερμανικού Ειρηνοδικείου του Μονάχου (υπʼ αριθμ: CS 402 JS 3943/2009): «...Για τον υπολογισμό του ύψους των «κομματικών πληρωμών» και για την εξασφάλιση μιας βάσης υπολογισμού επιλέχθηκε για υπολογιστικούς σκοπούς ως παράδειγμα μια τρέχουσα σύμβαση από ένα τρέχον project. Ως ύψος των «κομματικών πληρωμών» καθορίστηκε το 2% του τζίρου αυτής της σύμβασης (σε εναρμόνιση με την κεντρική επιλογή της εταιρείας). Όσον αφορά τη με αυτόν τον τρόπο επιλεγείσα σύμβαση, επρόκειτο για μια σύμβαση με τον ΟΤΕ. Αυτή η σύμβαση και ειδικότερα το κόνσεπτ του 2% δεν σχετιζόταν με πληρωμές σε συνεργάτες του ΟΤΕ, όπως έγινε σε όλους σαφές. Η σύμβαση αφ΄ ενός έπρεπε να αποτελεί βάση υπολογισμού για τις πληρωμές στα κόμματα και αφ΄ ετέρου να διασφαλίζει τη μυστικότητά τους. Ο λόγος για την κρυφή ροή των πληρωμών ήταν ότι για την ελληνική θυγατρική εταιρεία θα ήταν δυσάρεστο αν αποκαλυπτόταν ότι η Siemens ΑG παρείχε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Σε αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν ήδη κατά το παραγεγραμμένο χρονικό διάστημα εμβάσματα με αυτό το 2% ετησίως από το Τμήμα, τελευταία από τον τελεσίδικα καταδικασθέντα Σίκατσεκ ή από συναδέλφους του, όπως ο επίσης τελεσίδικα καταδικασθείς ΚeilvonJagemann, σε έναν λογαριασμό της εταιρείας Ρ. ΒlueCorporation προς την ΑΒ Αmro Βank στο Μονακό, εν μέρει ύστερα από δική σας απαίτηση, εν μέρει ύστερα από υπολογισμό του Κεντρικού στο Μόναχο. Εσείς διοχετεύσατε τα προαναφερθέντα χρήματα (2%) στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠαΣοΚ)». Το ίδιο ενισχύεται και από την άρνηση των κρίσιμων μαρτύρων, της μητρικής Siemens που εξετάστηκαν στη Γερμανία, να απαντήσουν στο ερώτημα για την χρηματοδότηση των ταμείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
II. Δυστυχώς και αυτό το μεγάλο σκάνδαλο πάει, όπως και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για συγκάλυψη και παραγραφή. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, σε ηγετικό επίπεδο, έδειξαν έμπρακτα την πολιτική βούληση να κρεμάσουν στο τσιγκέλι τους υπεύθυνους και να ψάξουν τους «σκελετούς» που έχουν και στα δικά τους «ντουλάπια». Η ηγεσία της SIEMENS έως και σήμερα συνεχίζει να μας δουλεύει «ψιλό γαζί». Ενώ ξέρουν πόσα δώσανε, γιατί τα δώσανε, σε ποιους τα δώσανε, επιμένουν να παριστάνουν τους ανήξερους. Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Siemens-Ελλάς, το ελληνικό κράτος, είτε με πράσινη κυβέρνηση είτε με γαλάζια, δεν έχει ακόμα προσδιορίσει το ύψος της ζημίας. Δεν έχει κάνει αγωγή εναντίον της SIEMENS. Δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για όσα έχει κάνει η SIEMENS εις βάρος της χώρας και του δημοσίου συμφέροντος. Αντʼ αυτού επί ΝΔ το έσκασαν σαν πουλάκια ο κ. Καραβέλας και Χριστοφοράκος και τότε βέβαια έγινε χαμός και πριν λίγες εβδομάδες, το έσκασε και ο τρίτος «μεγάλος» ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ χωρίς, αυτή τη φορά, σημεία των καιρών, να γίνει και ιδιαίτερος ντόρος.
III. Από την αίθουσα συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής παρέλασε επί 10 μήνες μια εικόνα αποκρουστική, ενός τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου που «βρωμάει» από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με μαύρο πολιτικό χρήμα, «βολικές» κυβερνήσεις και υπουργούς «πρόθυμους» να εγκρίνουν τα σχέδια της Siemens, μια διοίκηση διαβρωμένη, μια δικαιοσύνη αναποτελεσματική και συχνά χειραγωγούμενη που αρνείται να το διαλευκάνει. Αναρωτιέμαι, με τι «μούτρα» οι εκάστοτε κυβερνώντες, όταν επικρατεί αυτή η ατιμωρησία στη ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος και παραγράφονται τόσο εύκολα οι ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, έρχονται να πουν «σου κόβουμε το μισθό και την σύνταξη, σου αυξάνουμε τους φόρους, σε στέλνουμε στην ανεργία και σου μειώνουμε το κοινωνικό κράτος».
IV. Συμμερίζομαι την απαισιοδοξία ότι δεν θα βγει άκρη ούτε από την προκαταρκτική επιτροπή, παρότι ορισμένα στοιχεία υπάρχουν ακόμη ή μπορούν να βρεθούν με περαιτέρω ενδελεχή έρευνα. Κι αυτό γιατί εκτός από τα εμπόδια ενός άθλιου νόμου περί ευθύνης Υπουργών, δεν βλέπω ειλικρινή πολιτική βούληση των δύο κομμάτων εξουσίας να «ματώσουν», όπως λένε κατά τʼ άλλα στα λόγια, για να λάμψει η αλήθεια. Αυτά τα τέσσερα χρόνια της καθυστέρησης, της ομερτα, των χειραγωγήσεων, της διαφυγής των Χριστοφοράκου – Καραβέλλα και Φόλκερ Γιούνγκ και φυσικά η ατιμωρησία που ευνοεί ο άθλιος νόμος περί ευθύνης των υπουργών, διευκόλυναν στο να σβηστούν τα ίχνη αυτών που οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το «καραμπινάτο» δικομματικό πολιτικό σκάνδαλο.
V. Η αλήθεια που προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας, από τις ομολογίες των δωροδοκησάντων, ακόμη και από έγγραφο που έχει υπογράψει ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2009, το Νομικό Συμβούλιο του ελληνικού Κράτους, είναι ότι δόθηκαν τεράστια ποσά από τη Siemens για μίζες στα δύο κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε πολιτικά-κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είχαν τη δύναμη με την υπογραφή τους, να δίνουν δουλειές στη Siemens.
VI. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο κολοσσιαίο, το οποίο πάει σε βάθος εικοσαετίας, που ξέσπασε δημόσια εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Η εξεταστική επιτροπή όμως συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί με καθυστέρηση χρόνων και πολλά εμπόδια, μόλις το Φεβρουάριο του 2010, αναζητώντας, αβοήθητη, «ψύλλους στα άχυρα».
VII. Στην εξεταστική επιτροπή, αρκετά μέλη της εργαστήκαμε σκληρά για να βρούμε ό,τι κομμάτι της αλήθειας δεν σβήστηκε ακόμη. Να πούμε δημόσια στον ελληνικό λαό: «αυτά βρήκαμε, τα άλλα δεν μπορέσαμε να τα βρούμε, γιατί τα κρύψανε στο μεταξύ, αυτοί που τα έκαναν». Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι έρευνες στρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από τα ίδια, γνωστά εδώ και καιρό, πρόσωπα. Πιεσμένη από την άσχημη για αυτήν οικονομικοπολιτική συγκυρία η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε εύρημα προκειμένου να ισορροπήσει τη «ζυγαριά» των εντυπώσεων, που αυτή τη στιγμή γέρνει σε βάρος της, στην υπόθεση της Siemens. Και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί για να αποσείσει τις δικές της υπαρκτές και μεγάλες ευθύνες. Η ανάγκη κάθαρσης της πολιτικής ζωής μπορεί να αποτελεί επιτακτικό αίτημα των δύσκολων καιρών, δεν είναι δυνατόν όμως να μετατραπεί σε τυφλό κυνήγι «μαγισσών». Η επιλεκτική ενοχοποίηση και «θυσία» πολιτικών προσώπων, δεν πρόκειται να εξιλεώσει το πολιτικό σύστημα από τις χρόνιες «αμαρτίες» του.
VIII. Στο σκάνδαλο Siemens, στην εξεταστική επιτροπή έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα δεκάδες ονόματα πολιτικών προσώπων, υπουργών και πρώην υπουργών. Αρκετοί έχουν εμπλοκή και ανάμειξη στην υπογραφή και διαχείριση συμβάσεων. Άλλοι είχαν καταγραφεί στο ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Μ. Χριστοφοράκου, άλλοι εμπλέκονται σε αγορές, κοινωνικές επαφές και παροχές δημόσιων σχέσεων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά εάν συνδέονταν με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση δημόσιων καθηκόντων, που ευνόησαν τη Siemens σε επίμαχες συμβάσεις. Αυτό όμως, ακριβώς είναι που απέφυγε να αξιολογήσει έως σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή.
IX. Μέχρι τώρα έχουμε καθαρές ομολογίες μόνο από δύο πρόσωπα – τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος λέει ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μαντέλη. Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι, αυτοί που πήραν τα πιο πολλά, φρόντισαν να το κάνουν με πιο «έξυπνο» τρόπο και να τα παίρνουν σε χρήμα, αφού προηγουμένως έκαναν ένα κύκλο τα λεφτά, με εταιρίες «μαϊμού», με παρένθετα πρόσωπα και αχυρανθρώπους. Έχουμε βρει τους αποδέκτες μόνο για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ οι μίζες είναι, με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, εκατό φορές περισσότερες. Σε κρίσιμες φάσεις της διερεύνησης του σκανδάλου, παίχτηκαν παιχνίδια σκοπιμότητας που «τσαλάκωσαν» τις λειτουργίες της εξεταστικής επιτροπής. Υπήρχαν και κορυφώθηκαν αυτές τις τελευταίες ημέρες, ενέργειες αυτοϋπονόμευσης της εξεταστικής επιτροπής και «παιχνίδια» πάνω από την εξεταστική επιτροπή τα οποία καλλιέργησαν την απαξίωση, την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Τους μόνους που διευκόλυναν είναι όσους πήραν τα πολλά λεφτά και δεν είναι «καμένα χαρτιά», να κρυφτούν πίσω από επιπλοποιούς και email. Καθώς και όσους καλλιεργούν την επικίνδυνη και φασίζουσα ισοπεδωτική λογική «όλοι ίδιοι είναι»
X. Η Εξεταστική επιτροπή, με συνειδητή επιλογή και σύμπλευση των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έψαξε καθόλου την υπόθεση κομματικά ταμεία, δηλαδή τη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε το Χριστοφοράκο που λέει ότι έδινε συστηματικά λεφτά στα δύο κόμματα, ιδιαίτερα στις περιόδους εκλογών, έχουμε μια απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που λέει ότι δόθηκαν λεφτά στα δύο κόμματα και έχουμε και τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος είπε ότι πήρε λεφτά και τα έδωσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και ισχυρίζεται ότι το ίδιο έκαναν και στη Νέα Δημοκρατία.
XI. Έτσι, το μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο της Siemens οδηγείται, με τον ενδιάμεσο σταθμό μια προκαταρκτικής επιτροπής με προδιαγεγραμμένο τέλος, σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο συγκάλυψης και συμψηφισμού. Κατά τα άλλα, με την σιγουριά της παραγραφής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να τα φορτώσουν όλα σε όσους θεωρούν «καμένα χαρτιά» και συνεχίζουν να παριστάνουν ότι επιθυμούν τη διαλεύκανση του σκανδάλου και την τιμωρία των υπευθύνων.
Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το προδιαγεγραμμένο «φιάσκο» είναι:
Ø Η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βγάλουν τους «σκελετούς» της Siemens που κρύβουν τα ντουλάπια τους. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές-μέλη των εξεταστικών επιτροπών- δεν κληρώνονται, αλλά διορίζονται.
Ø H αρνητική παράδοση των Εξεταστικών επιτροπών στην Ελλάδα, όπου οι κομματικές σκοπιμότητες υπερτερούν έναντι της εντεινόμενης και οργισμένης απαίτησης του ελληνικού λαού για αλήθεια, συγκεκριμένο επιμερισμό ευθυνών και αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων.
Ø Οι πραγματικές δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η Εξεταστική επιτροπή συστάθηκε με καθυστέρηση πολλών χρόνων και στο μεταξύ πάρα πολλά στοιχεία έχουν σβηστεί, ενώ κρίσιμοι μάρτυρες έχουν διαφύγει, Καραβέλας-Χριστοφοράκος επί ΝΔ και Φόλκερ Γιούνγκ επί ΠΑΣΟΚ.
Ø Στην Γερμανία, όπου αποκαλύφθηκε και εισήχθη το σκάνδαλο SIEMENS-Ελλάς, γιατί δεν πρόεκυψε από εθνικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, από κρατική έρευνα ή από τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, το σκάνδαλο έχει κλείσει. Και τώρα, τόσο η Siemens όσο και το γερμανικό κράτος, θέλουν να κλείσουν και το κομμάτι Ελλάδα που παραμένει η μοναδική εκκρεμότητα.
Ø Η Siemens έχει πληρώσει για τις δωροδοκίες που έχει κάνει παγκοσμίως και στην Ελλάδα. 400 εκατ. δολάρια πρόστιμο πλήρωσε μόνο στις ΗΠΑ γιατί είναι εταιρία εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα όμως, το δημόσιο μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει καν προσδιορίσει το ύψος της ζημίας και δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, με αγωγή για αστική αποζημίωση. Ούτε από τη Siemens, ούτε από τα κόμματα, ούτε από τα πρόσωπα που βρέθηκαν με παραπάνω απʼ όσα δικαιολογούν τα νόμιμα έσοδα τους. Οι δεσμεύσεις-δηλώσεις του σημερινού Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (Ιούλιος του 2008): «Δεν θ' ανεχθώ καμία πρακτική, κανέναν που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων μας. Καμία ενέργεια που κηλιδώνει το κύρος του Κινήματός μας, αλλά και τους θεσμούς της Δημοκρατίας....[..] Νʼ απελευθερωθεί επιτέλους η πολιτική ζωή του τόπου από την κηδεμονία και την ομηρία. Ομηρία, από αδιαφανή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, απαιτώ και απαιτούμε: Όλα στο φως. Εμείς, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Απευθύνομαι δημόσια στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, στην κυβέρνηση που φοβάται να προχωρήσει, που δεν τολμά. Έχει ιστορικές ευθύνες. Απαιτούμε: φως σε όλα. Για την υπόθεση της Siemens, για τα ομόλογα, για τις υποκλοπές, για το υπουργείο Πολιτισμού, για την κομματική προστασία των καρτέλ, για την εγκληματική παράδοση του ΟΤΕ. [..} Η κυβέρνηση δείχνει απαράδεκτη απροθυμία, απαράδεκτη αδυναμία. Δεν έχει την πολιτική βούληση, σε αντίθεση μ' εμάς, να προχωρήσει στην εκκαθάριση υποθέσεων κατάχρησης του δημόσιου χρήματος. Υποθέσεις που υπονομεύουν την Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, και την πολιτική ζωή του τόπου. [..}Ζητάμε να επανεξετάσει αμέσως το ελληνικό Δημόσιο όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της SIEMENS. Ζητάμε να αποκλειστεί η SIEMENS από προμήθειες του Δημοσίου, έως ότου ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Ζητάμε να ενεργοποιηθεί αμέσως η Επιτροπή Ζορμπά για το μαύρο χρήμα.» αλλά και εντός της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου εισηγήθηκε ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί νομικά ταυτόχρονα εναντίον της μητρικής εταιρείας και εναντίον του παραρτήματός της στην Ελλάδα, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις. Επιπλέον να κινήσει αμέσως τις νομικές διαδικασίες ώστε οι φυσικοί αυτουργοί, Έλληνες και αλλοδαποί, να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην ελληνική Δικαιοσύνη», παραμένουν ακόμα απραγματοποίητες, χωρίς να έχει δοθεί γιʼ αυτό έως και σήμερα, καμιά πειστική εισήγηση. Επιπλέον, έχουμε αυτή τη κακή νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών που οδηγεί στην παραγραφή και την ατιμωρησία.
Ø Η Εξεταστική επιτροπή αφέθηκε μόνη της αβοήθητη. Αν την συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη Εξεταστική επιτροπή της Ισλανδίας, όπου ζήτησε την παραπομπή του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού μεταξύ άλλων, και η οποία είχε ισχυρές εξουσίες, υποδομές και την βοήθεια 80 ειδικών «κομάντος», η γεύση που μένει είναι πικρή.
Ø Στην Γερμανία, στην έναρξη του σκανδάλου Siemens, οι δικαστές «μπουκάρισαν» αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της μητρικής, με την βοήθεια ειδικών αστυνομικών και τεχνικών τους είπαν: «κάτω τα μολύβια» και πήραν τους υπολογιστές και τους σκληρούς δίσκους. Στην Ελλάδα ο κ. Ζαγοριανός είπε τηλεφωνικά στην διοίκηση της Siemens-Ελλάς: «αύριο θα έρθω να κάνω κατάσχεση, πείτε μου τι να κατασχέσω και ποιος θα μου τα δώσει». Ψάχνουμε, δηλαδή «ψύλλους στα άχυρα».
Ø Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει διαφανεί μέχρι τώρα καμία διάθεση των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τολμήσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Μπορούν, αλλά δε το θέλησαν. Στο κάτω-κάτω όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Σαμαράς ήταν αρχηγοί των κομμάτων τους. Αν ήθελαν τα δύο κόμματα να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση, ανεξάρτητα από την δράση της Εξεταστικής επιτροπής και της Δικαιοσύνης, θα είχαν προχωρήσει και στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, γιατί απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Δυστυχώς, η πικρή αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας για το τεράστιο σκάνδαλο Siemens, δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ø 7 προτάσεις για μέτρα – τομές:
1. Να ζητηθεί με άμεση κρατική-κυβερνητική πρωτοβουλία και αγωγή, μεγάλη οικονομική αποζημίωση από τη Siemens, ανάλογη με το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
2. Να ερευνηθεί επιτέλους αυτοτελώς και με όλους τους δυνατούς τρόπους η χρηματοδότηση των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens. Να επιστραφούν στο δημόσιο τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
3. Εξονυχιστικός έλεγχος (όχι «μαϊμού») όλων των περιουσιακών στοιχείων όσων προσωπικών εμπλέκονται και μέτρα για δήμευση, μέσω αστικών δικών, όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δικαιολογούνται.
4. Ταχεία εκδίκαση όλων των σκανδαλωδών υποθέσεων, όσων φυσικά δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
5. Νέο, δρακόντειο πλαίσιο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» δημοσίων προσώπων και για τα οικονομικά των κομμάτων.
6. Ριζικές αλλαγές στον θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών και σε κάθε περίπτωση, επιλογή με κλήρωση και όχι διορισμός των μελών Εξεταστικών Επιτροπών.
7. Νέος νόμος «περί ευθύνης υπουργών», που να καταργεί την υπερπροστασία και τις διακρίσεις έναντι των υπόλοιπων πολιτών. Και φυσικά ριζική αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, χωρίς την οποία και πριν την οποία είναι αδύνατον να υπάρξει ουσιαστικός περιορισμός της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων.
Αθήνα 20.01.2011
Δημήτρης Παπαδημούλης
To Γραφείο Τύπου