Λεφτά υπάρχουν για προγράμματα υπέρ των αστέγων και μάλιστα από πολλαπλές πηγές … αλλά δεν τα ζητάμε! Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού παρουσίαζε στοιχεία της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων ασχολούμενων με τους αστέγους (FEANTSA)», ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που στερούνται στέγη στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 20.000, χωρίς να περιλαμβάνονται οι εγκλωβισμένοι μετανάστες από το Δουβλίνο ΙΙ.» ζητούσε να πληροφορηθεί αν στο ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις υπέρ των αστέγων και τη δυνατότητα πρόσθετων παρεμβάσεων.
Στην απάντησή του ο κ. Andor, τονίζει ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία αίτηση χρηματοδότησης για προγράμματα υπέρ αστέγων» παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο κ. Andor σημειώνει:
Πρώτο) «Η στέγαση δεν είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του κανονισμού που διέπει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο, επειδή το ΕΚΤ συμβάλλει στην ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, οι άστεγοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Αν και η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία αίτηση για χρηματοδότηση ειδικά των αστέγων, η επιλογή των έργων για χρηματοδότηση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος». Και συνεχίζει:
Δεύτερο) «Ένα άλλο χρηματοοικονομικό μέσο της ΕΕ στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο, το 2010, τροποποιήθηκε και επιτρέπει την επιλεξιμότητα της παροχής βοήθειας στέγασης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013 που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ δεν προβλέπουν τέτοιου είδους ενέργειες. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το εάν οι εθνικές αρχές προβλέπουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή διάταξη στο μέλλον ούτε για ποιες περιθωριοποιημένες ομάδες».
Εξάλλου ο κ. Andor αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΕΚΤ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλησης «Ανάπτυξη Άνθρώπινου Δυναμικού» που αφορά την προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων όπου περιλαμβάνονται άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως οι μετανάστες, οι Ρομ, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία και άτομα με ιδιαίτερα πολιτιστικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά, που ανέρχεται σε 309 826 121 ευρώ, τόνισε πως «Η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων είναι αργή».
Η πλήρης απάντηση στον δικτυακό τόπο www.chountis.gr
To Γραφείο Τύπου