Tο σκάνδαλο της SIEMENS είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Όπως προέκυψε από την έρευνα των γερμανικών δικαστικών αρχών, η SIEMENS χρηματοδοτούσε πολιτικά πρόσωπα, αξιωματούχους, αλλά και τα ταμεία των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου δίνοντας μίζες, να παίρνει πανάκριβα τις «δουλειές» από το κράτος και τις δημόσιες επιχειρήσεις, γεγονός που προσυπογράφει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του.
Μέχρι σήμερα η Siemens έχει καταβάλλει πάνω από 1 δις ευρώ αποζημιώσεις παγκοσμίως στις δημόσιες αρχές της Ρωσίας, της, Αργεντινής, της Βενεζουέλας, του Μπαγκλαντές, του Καναδά, της Λιβύης, της Νιγηρίας, 395 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στη Γερμανία, καθώς και 800 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μετά από επιβολή σχετικών προστίμων. Παράλληλα, εκκρεμούν ομαδικές αγωγές όλων των χωρών μαζί εις βάρος της Siemens για επιπλέον αποζημιώσεις.
Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν προσδιόρισαν καν το συνολικό ύψος της ζημίας του Δημοσίου, δεν έδωσαν εντολή για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να βεβαιωθεί το ύψος των απαιτήσεων του, δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα κατά της Siemens, όπως έκαναν τα παραπάνω κράτη, αφού δεν δήλωσαν παράσταση πολιτικώς ενάγοντος, δεν προέβησαν στην άσκηση αστικής αγωγής αποζημίωσης ή στην διαδικασία διοικητικής εκτέλεσης έτσι ώστε και να αποζημιωθεί το κράτος για την διαρκή ζημία δεκαετιών αλλά και να πετύχει τον αποκλεισμό της Siemens από μελλοντικούς διαγωνισμούς. Αυτό θεμελιώνεται τόσο στο εθνικό δίκαιο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όσο και στο κοινοτικό για την παραβίαση του όρου περί ανταγωνισμού της Οδηγίας 18/2004 ΕΚ.
Παράλληλα, δεν έχει καν οριστεί δίκη, όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι ευθύνες διερευνώνται ακόμη από τη Βουλή, και για ορισμένα από αυτά παραγράφηκαν εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και για το θέμα της χρηματοδότησης των κομματικών ταμείων. Δηλαδή δεν έχει προσδιοριστεί καν η δίκη Τσουκάτου, παρʼ ότι η ομολογία του για την μεταφορά του 1 εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητηθούν χρήματα και να επιστραφούν στο Δημόσιο.
Ο κ. Πρωθυπουργός δεσμευόταν προεκλογικά, ήδη από τον Ιούνιο του 2008, ότι με το που θα αναλάβει την διακυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα ασκήσει αγωγή κατά της Siemens και θα δώσει εντολή για να έρθουν «όλα στο φως», έστω και αν χρειαστεί να στραφεί κατά του κόμματός του.
Έστω και καθυστερημένα, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον που επί δεκαετίες επλήγη βάναυσα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
I. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να ζητηθεί οικονομική αποζημίωση από τη Siemens, ανάλογη με το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου;
II. Με ποιο τρόπο θα ερευνηθεί επιτέλους αυτοτελώς και με όλους τους δυνατούς τρόπους η χρηματοδότηση των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens έτσι ώστε επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις;
III. Σκοπεύει η κυβέρνηση να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων όσων προσώπων − πολιτικών και ανώτατων αξιωματούχων − εμπλέκονται ώστε να αποκαλυφθούν οι ροές του μαύρου χρήματος και να λάβει μέτρα για δήμευση, μέσω αστικών δικών, όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δικαιολογούνται;
IV. Θα προβεί η κυβέρνηση στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες-πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη να προβεί στην ταχεία εκδίκαση όλων των σκανδαλωδών υποθέσεων που δεν έχουν ακόμα παραγραφεί;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης