ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ): Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τα θέματα υποβάθμισης των επιστημόνων της χώρας, για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που, κατά τη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αποτελεί θεσμική εκτροπή, για τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα σε σχέση με το άνοιγμα των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους μηχανικούς και για τους τρόπους που προβλέπει το Τεχνικό Επιμελητήριο να κινηθεί από δω και πέρα για την προστασία κυρίως της ασφάλειας του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος και δευτερευόντως των επιστημόνων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι ένας έγκριτος φορέας, επιστημονικός σύμβουλος του κράτους και όχι ένωση επιχειρήσεων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως πρόσφατα απεφάνθη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που, αντί να κοιτά πώς θα χτυπήσει τα καρτέλ στην αγορά που ανεβάζουν τις τιμές, κοιτά πώς θα χτυπήσει τις ελάχιστες αμοιβές των επιστημόνων.
Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι συντεχνιακή πρακτική. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Και ο νόμος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων, είναι ένας νόμος που έρχεται να χτυπήσει τις αμοιβές των νέων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, είναι ένας νόμος που δεν αφορά κλειστά επαγγέλματα. Άλλωστε οι μηχανικοί είναι 135 χιλιάδες, έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μηχανικών, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και δεν πρέπει να υπάρχει άλλωστε.
Άρα λοιπόν είναι ένας νόμος που το μόνο που στοχεύει είναι να μειώσει το κατώτατο εισόδημα, ιδίως των νέων επιστημόνων, να προωθήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κυρίως -και αυτό είναι το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας- να δώσει τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να μπορούν να παίρνουν περισσότερες δουλειές με μικρότερες αμοιβές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη Βουλή αλλά και στο κοινωνικό πεδίο έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες για να αναδείξει τον πραγματικό στόχο της τρόικας και της κυβέρνησης. Οι επιλογές αυτές δεν πρόκειται να περάσουν, δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις ουσιαστικές, ώστε κακώς κείμενα, που υπάρχουν και σ΄ αυτόν τον χώρο, να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν, αλλά χωρίς εξίσωση προς τα κάτω των αμοιβών, που θα πλήξει κυρίως τους νέους μηχανικούς.
Ο κώδικας αμοιβών ουσιαστικά εξασφαλίζει το ελάχιστο κόστος αλλά και την ελάχιστη ποιότητα και πρέπει να διατηρηθεί.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα και θα έχουμε μια καλή συνεργασία, όπως άλλωστε είχαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
To Γραφείο Τύπου