Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2003

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κωνσταντόπουλου στη Ζάκυνθο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος βρίσκεται στη Ζάκυνθο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης Ζακύνθου προς τιμή του Πολιούχου της νήσου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Σε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τις τραγικές εξελίξεις στο Ιράκ και την Παλαιστίνη

Το δόγμα των ΗΠΑ για "διαρκή προληπτικό πόλεμο" οδηγεί τον κόσμο στο γενικευμένο χάος και στον εφιάλτη της βαρβαρότητας.

Η αντίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ, που θέλει να επιβάλει με τα όπλα την αυτοκρατορική της ηγεμονία στον κόσμο, είναι υπόθεση υπεράσπισης των αξιών του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Ο Μπους, ο Μπλερ και όσοι πρωθυπουργοί τους διευκόλυναν στην πολεμική επιδρομή και κατοχή κατά του Ιράκ είναι εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας και παραχαράχτες της ιστορίας.

Μέσα στο αίμα των αθώων θυμάτων, των στελεχών του ΟΗΕ, των πολιτών του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, μέσα στα ψεύδη που αποκαλύπτονται, πνίγονται οι μεγαλοστομίες περί ελευθερωτών και περί δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Πόσο υπερήφανοι είναι σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και σε διακριτή θέση ο κ. Σημίτης για τις διευκολύνσεις τους στον βρώμικο πόλεμο και στα ακόμα πιο βρωμερά ψεύδη με τα οποία περιφρόνησαν το αντιπολεμικό κίνημα των λαών τους και χάλκευσαν την εξαπάτηση των Κοινοβουλίων τους, υποβαθμίζοντας την Ευρώπη σε πρόθυμο συνεργό στα εγκλήματα των ΗΠΑ;

Η ελληνική κυβέρνηση, που φιγουράρει μεταξύ των πρώτων που ευχαριστεί ο κ. Μπους, δεν έχει σήμερα να πει τίποτε; Δεν μπορεί όλα να τα καλύπτει ο βούρκος της σιωπής.

Οι πολίτες και οι λαοί του κόσμου αξιώνουν:

Για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση

Αντί να μοιράζει πακέτα νέων παροχών και χάρτες νέων διακηρύξεων, ο κ. Σημίτης οφείλει να δώσει λογαριασμό κι εξηγήσεις για τα 10 χρόνια της δικιάς του διακυβέρνησης και τα 20 του ΠΑΣΟΚ.

Με διανομές πακέτων, μερισμάτων και χαρτιών μελλοντικής ευτυχίας δεν έρχεται η πραγματική ευημερία όλων, αντιθέτως εμπεδώνεται η κοροϊδία όλων ως σταθερή παλαιοκομματική πρακτική.

Ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω, το χρέος μεγαλώνει, τα έσοδα μικραίνουν, οι επενδύσεις είναι στάσιμες, το Γ' ΚΠΣ παραμένει καθηλωμένο, τα εισοδήματα διαρκώς μειώνονται, έτσι ώστε να μην ευημερούν ούτε οι αριθμοί, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές αλχημείες και τις συνεχείς εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, που συνεχίζουν την παράδοση της αδιαφάνειας και των σκανδάλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που αποκαλύπτονται για την χαριστική διάθεση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά. Απολύθηκαν 1500 εργαζόμενοι, χαρίστηκαν 200 δισεκατομμύρια χρέη, δεν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις υγιούς ανταγωνισμού, πουλήθηκαν για 2 δισεκατομμύρια, προικοδοτήθηκαν με 1 τρισεκατομμύριο, για να φτάσουμε σήμερα στο πολιτικό και επιχειρηματικό ρεζίλι, να μην υλοποιούνται οι προγραμματικές συμβάσεις για τον περιαστικό σιδηρόδρομο.

Ο θρίαμβος της κυβερνητικής αποτυχίας σε όλο του το μεγαλείο.

Για την πολιτική κατάσταση

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού απομακρυνθεί από τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία του ελληνικού λαού. ΄Εχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και κραδαίνει τις δήθεν αντιτρομοκρατικές συμβάσεις με τις ΗΠΑ για να ενοχοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και να περιστέλλει την πολιτική αγωνιστικότητα.

Ο κ.Σημίτης επιχειρεί με νέες ετικέτες και ταμπέλες να καλύψει τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί, όπως και οι νέοι Εργατικοί του Μπλερ και μια πτέρυγα της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, ξεπερασμένες τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

'Αλλο τα κόμματα αρχών και ιδεών, με ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική αναφορά και άλλο τα κόμματα υβρίδια και υποκατάστατα, που βγαίνουν από συνταγές κατά παραγγελία ή εξ αντιγραφής, ως ομοιώματα κομμάτων.

Η μόνη διαρθρωτική αλλαγή για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, την επανασύνδεση της πολιτικής με την πραγματικότητα της κοινωνίας και τη δυναμική των ιδεών, για την αναζωογόνηση του δημόσιου βίου είναι η απλή αναλογική, που δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά έχει πολιτική ουσιαστική επίπτωση στον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και στην ποιότητας της πολιτικής.

Τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών θα είναι κρίσιμης σημασίας για τις εξελίξεις από δω και πέρα.

Ο δικομματισμός κούρασε τον κόσμο. Η επικοινωνιακή σκηνοθεσία δεν κρύβει τα προβλήματα. Η πόλωση δεν ξεγελάει την σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο νεοφιλελεύθερο χώρο.

Με όρους κοινωνίας και πολιτικής, με όρους ιδεών και προγραμμάτων ο Συνασπισμός της Αριστεράς των κινημάτων και της Οικολογίας έχει πολλά να πράξει και να πει.

To Γραφείο Τύπου