Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2011

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Πακέτου Οικονομικής Διακυβέρνησης

Χτες 24/01 στην ΕΚΟΝ συζητήθηκαν τα 6 σχέδια των εκθέσεων του πακέτου Οικονομικής Διακυβέρνησης. Οι δύο κύριοι πυλώνες που περιλαμβάνει το πακέτο είναι η αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και η δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης μακροοικονομικών ανισορροπιών. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, εκ μέρους της GUE το λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής σε τρεις από τις έξη εκθέσεις και τόνισε :

"Η GUE είναι ριζικά αντίθετη με την ιδέα και το σκοπό του Πακέτου Οικονομικής Διακυβέρνησης. Η άποψη ότι, δεν θα έχουμε κρίση, αν κάνουμε πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας  και αν θεσπίσουμε ένα μηχανισμό μακροοικονομικών ανισορροπιών είναι λαθεμένη.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Ειδική Επιτροπή για την Κρίση έχασε την ευκαιρία να κάνει σωστή διάγνωση των αιτιών της κρίσης. Τώρα δεν είναι μόνο χαμένη ευκαιρία. Τώρα έχουμε συν-ευθύνη  για το πού θα οδηγήσει η εφαρμογή αυτού του πακέτου.

Το πακέτο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης απέναντι στα κράτη για να κάνουν βαθιές και βίαιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική τους και βεβαίως όλη αυτή την υπόθεση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι πλειοψηφίες των κοινωνιών . Στο όνομα του ελέγχου των ελλειμμάτων θα έχουμε ένα πιο αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας με κυρώσεις. Αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας μαζί με απασχόληση και ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν. Επιπλέον με τις κυρώσεις που εισηγούνται η Κομισιόν και οι εισηγητές, αντι να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες το πιο πιθανών είναι να τις διευρύνουν.   

Από την άλλη, ο μηχανισμός για τις ανισορροπίες επιβάλει την καταγραφή μεταβλητών όπως π.χ. το εμπορικό ισοζύγιο που δεν ελέγχεται απόλυτα από τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής: Επειδή δεν θα μπορούν να το ελέγξουν, και με βάση την εμπειρία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, θα γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και σε άλλους τομείς.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Με όχημα αυτό το Πακέτο, γίνεται η μεγαλύτερη νομική, πολιτική και θεσμική αναδιάρθρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  που έχει γίνει ποτέ, έως σήμερα.. Επίσης μεγάλο πρόβλημα για την λειτουργία της Ένωσης είναι ότι πάνε να αλλάξουν τις συνθήκες μέσω των κανονισμών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όντας συνυπεύθυνο για αυτό το πακέτο  δεν πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για δυσμενείς, ριζικές ανατροπές. "

To Γραφείο Τύπου