Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/09/2003

Δήλωση του υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για το κυβερνητικό προεκλογικό πακέτο

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για το κυβερνητικό προεκλογικό πακέτο καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τελικά οι πιο ωφελημένοι από το "κοινωνικό πακέτο" είναι οι εύποροι, που θα αγοράσουν αυτοκίνητο πάνω από 2000 κυβικά, καθώς και οι βιομήχανοι, λόγω πετρελαίου. Είναι αυτό πολιτική αναδιανομής και δικαιοσύνης;

Η κυβέρνηση υπόσχεται μια μικρή προεκλογική ανακούφιση σε ασθενέστερους, την ώρα που εξασφαλίζει μεγάλα κίνητρα, κέρδη ρεκόρ και φιλέτα της δημόσιας περιουσίας στους ισχυρούς που την στηρίζουν.

Η γυαλιστερή συσκευασία του κυβερνητικού πακέτου κρύβει ένα φτωχό και ανεπαρκές περιεχόμενο, μεγάλη προεκλογική αγωνία, επανάληψη παλαιών δεσμεύσεων που έμειναν στα χαρτιά και κυρίως εμμονή στην ίδια δεξιόστροφη πολιτική.

Παρά τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες και το παλαιοκομματικό εμπόριο ελπίδας, η μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικά ασθενέστερων, που πληρώνει επί χρόνια τη μονόπλευρη λιτότητα, δεν θα κερδίσει ούτε ένα ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια διαβρώνει το εισόδημά τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν σύνταξη μικρότερη από τις 152.000 δρχ. που τους είχε υποσχεθεί πριν τριάμισι χρόνια ο πρωθυπουργός.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα ανεργίας. Όσοι το παίρνουν, παίρνουν μόλις το 53% του κατώτατου ημερομισθίου, 12 ευρώ περίπου την ημέρα, τα λιγότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμη και τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 1994 που προβλέπει το 66%. Η δε διάρκεια της επιδότησης είναι μόνο 1 χρόνο, επίσης η μικρότερη σε όλη την Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ασθενέστεροι διεκδικούν ουσιαστικό μερίδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Πόροι για μια τέτοια στροφή ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και των πελατειακών δαπανών, την συγκράτηση των υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών, την παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αυτό που δυστυχώς απουσιάζει είναι η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευθεί από την σύμπλευση με την Ν.Δ στον μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και της παλαιοκομματικής δημαγωγίας.

To Γραφείο Τύπου