Στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία που κυκλοφόρησε στις 25/09/2010, σε άρθρο με τίτλο: «Ξεπαγώνουν μετά πέντε έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου», γράφτηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής : «Σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο της αντιπροεδρίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αρμόδιο για τον ιστορικό τόπο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες «αντιφρονούντες» την περίοδο της χούντας, έχουν ανοίξει ξανά τους φακέλους των προτάσεων που έχουν υποβάλλει, ήδη από το 2003, οι επιχειρηματίες Γ. Μπόμπολας (Ελλάκτωρ) και Παρασκευαϊδης-Περιστέρης (κοινοπραξία J & P Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ), εξετάζοντας τρόπους ώστε να «χαλαρώσει» το καθεστώς που απαγορεύει την οικονομική εκμετάλλευση. Έτσι επιχειρείται να τροποποιηθεί το πλαίσιο προστασίας που διέπει τη Γυάρο, χωρίζοντας ουσιαστικά το νησί στα δύο: στην ιστορική ζώνη, που θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα κτίρια (φυλακές, θεατράκι, νεκροταφείο, διοικητήριο και άλλες εγκαταστάσεις) και σε περιοχές όπου θα είναι δυνατή η επιχειρηματική αξιοποίηση.
Το 2005, πρώτη η κοινοπραξία «Ενεργειακό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κυκλάδων» την οποία συναποτελούν η J&P Αβαξ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η ΙΤΑ, είχε υποβάλει επενδυτική πρόταση στο ΥΠΠΟ για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 288 MW, με τη δέσμευση ότι θα υλοποιήσει έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης της κληρονομιάς του νησιού. Την ίδια χρονιά ακολούθησε και ο όμιλος Ελλάκτωρ συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, μέσω της θυγατρικής «Αιολική Ολύμπου- Ευβοίας», με σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 MW με στόχο να καλύψει το 60% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος των Κυκλάδων.
Από τον Απρίλιο του 2009 και μετά, ο τότε Γ.Γ. του ΥΠΠΟ , Θ. Δραβίλλας, έχει στα χέρια του δύο μελέτες, δύο μεγάλων επενδυτών, για αιολικά πάρκα. Τον Μάρτιο 2010 οι ενδιαφερόμενοι της μελέτης που δεν εισήχθη στο Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, επανήλθαν και υπέβαλαν φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ζητώντας αναοριοθέτηση, με άλλα λόγια εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό «Ιστορικός τόπος» τόσης έκτασης, όσης χρειάζεται για την υλοποίηση της επένδυσης.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1) Πόσο κατάλληλα είναι τα νησιά Γυάρος-Μακρόνησος (η δεύτερη είχε επιλεγεί παλιότερα για μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών), για τέτοιες χρήσεις, όταν έχουν κηρυχτεί ιστορικοί τόποι;
2) Τα συμφέροντα των επενδυτών είναι πάνω από την ΙΣΤΟΡΙΑ και την ΜΝΗΜΗ;
3)Θα αξιοποιήσει το ΥΠΠΟ προηγούμενες μελέτες που συμμετείχε και το ίδιο, μαζί με το ΕΜΠ-ΤΕΕ και άλλους φορείς για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ; Θα κατατεθούν τα σχέδια, τα προγράμματα και χρονοδιαγράμματα μαζί με την συγκεκριμένη δέσμευση της πολιτείας;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης