Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δημ. Παπαδημούλη για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο Siemens

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση τόσο στην άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του  ελληνικού δημόσιου έναντι της Siemens για καταβολή αποζημίωσης και στον προσδιορισμό της ζημιάς όσο και στο θέμα των κομματικών ταμείων, επανέφερε το ζήτημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε εξής:

«Έχετε πάρει χαμπάρι την οργή σύσσωμου του ελληνικού λαού για το φιάσκο, στο οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα, το πόρισμα της Πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, που βάζει σφραγίδα στην ατιμωρησία, στο «κουκούλωμα» και στη δικομματική σύμπραξη για τη ρύθμιση του θέματος; Και επειδή όσον αφορά στο να πάει κάποιος φυλακή είναι θωρακισμένα τα πράγματα με το Σύνταγμα και το νόμο «περί ευθύνης Υπουργών», σας ερωτώ: Τι θα κάνετε με το άλλο λαϊκό αίτημα που λέει «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»; Διαβάζω γιʼ αυτά που «θα» κάνετε.

Μπορείτε όμως να μου εξηγήσετε γιατί λειτουργείτε με χρονοκαθυστέρηση, μιμούμενοι τη Νέα Δημοκρατία; Δεκαέξι μήνες είστε Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ιούλιο του 2008 είχε υποσχεθεί αγωγές, αποκλεισμό της SIEMENS από τους διαγωνισμούς κι επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης. Κι αυτούς τους δεκαέξι μήνες δεν έχετε κάνει τίποτα.

Σε άλλες χώρες, δεκαεπτά τον αριθμό, η SIEMENS έχει ήδη πληρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποζημιώσεις, γιατί κινήθηκαν ήδη από το 2006. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά και δεν έχει ζητήσει το κράτος, και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε ένα ευρώ! Δεν έχει καν υπολογίσει με μία σοβαρή πραγματογνωμοσύνη το ύψος της ζημιάς».

 Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens και υποστήριξε ότι «Η ελληνική πολιτεία με συγκροτημένο τρόπο και με επαγγελματισμό και σοβαρότητα θα διεκδικήσει αυτά που οφείλει να διεκδικήσει».

Ο κ. Υπουργός κατέστησε την κυβέρνηση αναρμόδια για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης: «Επειδή, η Siemens είναι μια μεγάλη εταιρεία με πολύ μεγάλο και αξιόμαχο νομικό υλικό, χρειάζεται επαγγελματισμό και απηύθυνε παράκληση να συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια την οποία γίνεται, λέγοντας πράγματα με σοβαρότητα, εξηγώντας πως δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να κάνει πραγματογνωμοσύνη για ηθική βλάβη καθώς δεν υπάρχει νομική βάση».

Υπογράμμισε δε ότι εάν έχουν υποστεί ζημιά οι θιγόμενοι οργανισμοί, ο ΟΣΕ και ο ΟΤΕ, αυτοί αυτόνομα είναι που πρέπει να προβούν σε πραγματογνωμοσύνη και το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να τους παροτρύνει υπό την ιδιότητά της ως μετόχου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη δευτερολογία του  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε επί 16 μήνες να αναθέσει μια σοβαρή πραγματογνωμοσύνη για τον υπολογισμό της ζημίας για το Δημόσιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον υπουργό επικρατείας Χ.Παμπούκη: «Μην κρύβεστε πίσω από την Εξεταστική Επιτροπή».

Ο  Δημήτρης Παπαδημούλης εντόπισε σκοπιμότητα πίσω από την αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης και του σημερινού Πρωθυπουργού:

 «Γιατί δεν κάνατε αυτά που οφείλατε να κάνετε και αυτά που υποσχεθήκατε τον Ιούλιο του 2008 με δηλώσεις του σημερινού  Πρωθυπουργού. Όταν οι άλλοι έχουν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια και εμείς ακόμα δεν έχουμε την πραγματογνωμοσύνη που να υπολογίζει το ύψος της ζημιάς, μια είναι η εξήγηση: Σκοπιμότητα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι σε αυτήν την υπόθεση του σκανδάλου της SIEMENS εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, εκτός από τους κρατικούς αξιωματούχους, είναι βουτηγμένα μέχρι το  λαιμό και τα ταμεία των δυο κομμάτων με δικαστική βούλα. Εγώ δεν σας λέω να το δεχθείτε, αλλά τουλάχιστον να το ψάξετε γιατί εδώ υπάρχει παραβίαση του  νόμου. Είναι ευθύνη της δικαιοσύνης να το ψάξει. Αλλά, είναι ευθύνη και της Βουλής να το ψάξει. Είναι ευθύνη και της Κυβέρνησης να προτρέψει

Πώς εξηγείτε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σχεδόν τίποτα, όταν άλλες χώρες κινήθηκαν από το 2006; Η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η Βενεζουέλα, η Λιβύη έχουν ήδη πάρει πίσω λεφτά από τη μητρική SIEMENS. Δεν μιλώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πάρει 800.000.000 δολάρια μαζί και με τους φόρους. Είναι 350 και 395. Όλα μαζί πλήρωσαν 800.000.000 δολάρια οι Γερμανοί και άλλα 395.000.000 ευρώ στην Γερμανία. Μιλώ για χώρες όπου οι δημοκρατικοί τους θεσμοί και το δικαιικό τους σύστημα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο προηγμένο από την Ελλάδα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απεύθυνε ερώτηση στον κ. Υπουργό τόσο για το θέμα των κομματικών ταμείων που δεν αγγίζεται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων όσο και για την αδιευκρίνιστη καθυστέρηση που παρατηρείται στη δίκη Τσουκάτου δεν έλαβε απάντηση επί της ουσίας.

Ο κ. Παμπούκης αρκέστηκε να σημείωσε ότι το επίμαχο σκάνδαλο «υπερβαίνει την δυνατότητα μιας εξουσίας ή της Βουλής, ή της Δικαιοσύνης» και τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτειακός διάλογος ειλικρινής και οι συντεταγμένες εξουσίας να συνεννοηθούν» ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης, γιατί «χωρίς την αλήθεια δεν μπορεί να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία και δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της δικαιοκρατίας».

Σχολιάζοντας το επίμονο αίτημα του κ. Παπαδημούλη προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε Προανακριτική για την υπόθεση, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στα θέματα της Βουλής. «Δεν κρίνω το πόρισμα, το αν θα γίνει Προανακριτική για την υπόθεση είναι θέμα του Κοινοβουλίου και όχι της κυβέρνησης».

Επιπλέον, ο κ. Παμπούκης δεσμεύτηκε ότι εντός 10 ημερών, εφόσον του ζητηθεί, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στη Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για το τι έχει γίνει στην κάθε χώρα. Τόνισε δε ότι οι αποζημιώσεις ήταν αποτέλεσμα εξώδικου συμβιβασμού: «Συγκρατήστε όμως ότι οι έλεγχοι και τα ποσά τα οποία αποδόθηκαν, αποδόθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία με βάση συμβιβασμούς».