Η αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ στο ζήτημα των εποικισμών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να αναστείλει τη διεύρυνση των εποικισμών και την οικοδομική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, και η Παλαιστινιακή Αρχή σύμφωνα με δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων της προσανατολίζεται να υποβάλει τον Σεπτέμβριο αίτημα στον ΟΗΕ για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Μετά την παραίτηση των ΗΠΑ από τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο ζήτημα των εποικισμών, πολλές χώρες έσπευσαν να προστεθούν στα κράτη που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα τη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του υιοθετεί τη σχετική απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης του 1988. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιβεβαίωσε με επιστολή προς τον Πρόεδρο Αμπάς την ισχύ σχετικής απόφασης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. O Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία της δήλωσης του Προέδρου Χριστόφια, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα την τελευταία τριετία έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ισραήλ σε όλα τα πεδία, ενώ αποφεύγει να αναπτύξει αντίστοιχες σχέσεις με τις αραβικές χώρες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να ενισχύσει έμπρακτα την παραδοσιακή φιλία με τον παλαιστινιακό λαό και να στηρίξει το αίτημα της παλαιστινιακής Αρχής προς τον ΟΗΕ;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού;
Ο ερωτών βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας