«Κατάχρηση» του δικαιώματος να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς visa από τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων διαπιστώνει η Επίτροπός Εσωτερικών Υποθέσεων κα Malmström και ετοιμάζει μέτρα χωρίς να αποκλείει ότι ο κύριος στόχος των μέτρων που λαμβάνονται για την «αποφυγή» της κατάχρησης μπορεί να είναι οι Ρομά των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό απαντάει ουσιαστικά η Επίτροπος κα. Malmström στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αποκάλυπτε ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο τη στιγμή που προχωρούσε στην κατάργηση των θεωρήσεων (visa) για πολίτες των Δ. Βαλκανίων την ίδια στιγμή «σχετικοποιούσε» την απόφασή του αυτή, εισάγοντας διαδικασίες που φτάνουν μέχρι «αναστολή του καθεστώτος- θεώρησης» αν προκύψουν «συγκεκριμένες δυσκολίες με ροές ατόμων από τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων». Ο Ν. Χουντής εξέφραζε την άποψη ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση του Συμβουλίου φωτογράφιζε τους Ρομά και την απόφαση της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. να εμποδίσουν τους Ρομά των Δ. Βαλκανίων να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή της η κα. Malmström, αναγνώρισε ότι πράγματι στις 8 Νοεμβρίου 2010 «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει επειγόντως τους ελέγχους μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο και Σερβία) στις οποίες εφαρμόζεται αυτή η απαλλαγή.»
Συνεχίζοντας την απάντησή της η Σουηδέζα Επίτροπος τονίζει ότι «Στόχος αυτού του ελέγχου είναι να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπισε το Βέλγιο και η Σουηδία κατά τους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και προς το τέλος του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης εισροής προσώπων από τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»… και «να προληφθούν νέες περιπτώσεις εκτεταμένης εισόδου προσώπων από την περιοχή».
Όσον αφορά στο ερώτημα του Ν. Χουντή που την καλούσε «να δεσμευθεί ότι τα μέτρα περιορισμού δεν θα στραφούν σε βάρος των Ρομά ή άλλης εθνοτικής ομάδας», η Επίτροπος αντί να διαψέυσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αρκέσθηκε να απαντήσει ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών αυτών των χωρών και να επικεντρώνεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ρομά.»
To Γραφείο Τύπου