Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/02/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο «ΚΑΝΑΛΙ 9, 9.89» για την απόφαση του Δʼ Τμήματος του ΣτΕ και για τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ

Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» (Μ. Παπαναγιώτου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την απόφαση του Δʼ Τμήματος του ΣτΕ

Πρόκειται για μια επικίνδυνη νομική ερμηνεία που μας γυρνάει πάρα πολύ πίσω. Διαπνέεται από μια λογική φυλετικής καθαρότητας και δικαίου του αίματος η οποία αν υιοθετούνταν από άλλες χώρες εκατομμύρια έλληνες πολίτες δεν θα είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν θα είχαν την δυνατότητα να εκλεγούν βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι, κυβερνήτες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία κι αλλού. Μια τέτοια νομική ερμηνεία θα στερούσε από πολιτικά δικαιώματα δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν για δεκαετίες εδώ, ανάμεσα τους Έλληνες ομογενείς και πολίτες άλλων χωρών που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί εδώ και τιμούν την γλώσσα που μιλούν, την ελληνική.

Εύχομαι η ολομέλεια του ΣτΕ να απορρίψει αυτή την απόφαση και σπεύδω να πω ότι και οι «κρίνοντες κρίνονται» και κρίνονται αυστηρά.

Για τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ μετατρέπει την Ελλάδα σε «αποθήκη» ανθρώπινης δυστυχίας, μπλοκάροντας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια απάνθρωπη απόφαση. Κυρίως είναι μια επιζήμια απόφαση για την χώρα μας, την οποία υπέγραψε το 2003 ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη. Με την ερώτηση που καταθέσαμε ο Αλέξης ο Τσίπρας, εγώ, ο Τάσος ο Κουράκης και ο Βασίλης ο Μουλόπουλος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάμε τι έκανε η ελληνική πλευρά το 2003 για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και γιατί την δέχτηκε αναντίρρητα. Κυρίως όμως ρωτάμε τι κάνει σήμερα η ελληνική πλευρά για να αλλάξει ένα καθεστώς παράλογο που οδηγεί στα συσσωρευμένα προβλήματα ανθρωπιστικής φύσεως και ασφάλειας όλων των πολιτών στα γκέτο στο κέντρο της Αθήνας κι άλλων πόλεων.

H πολιτική θα έπρεπε να είναι η τέχνη του «προλαμβάνειν» και όχι του «θεραπεύειν». Μια κρίσιμη παράμετρος της κρίσης που περνάμε σήμερα σαν κοινωνία κα παράγει βία, συγκρούσεις, ρατσισμό, ξενοφοβία είναι κι αυτή, δηλαδή η έλλειψη μιας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής. Απαιτείται μια σοβαρή συζήτηση, που θα περιλαμβάνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς κραυγές και εύκολη δημαγωγία γύρω από το θέμα.

To Γραφείο Τύπου