Από 14.1.2011 το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αφού στις 31.12.2010 έληξαν οι συμβάσεις των 30 νοσηλευτών που παρείχε στο Νοσοκομείο η εταιρεία Γαληνός της Ν. Α. Δωδεκανήσου.
Προφανώς, οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010, για “την ανάληψη υπηρεσίας 2.800 νοσηλευτών έως το τέλος Δεκεμβρίου 2010” δεν περιλάμβαναν το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Αλλά ούτε και οι έγκαιρες καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Ν. Ρόδου, ότι δεν είχε υλοποιηθεί καμία ενίσχυση του Νοσοκομείου με νοσηλευτικό ούτε παραϊατρικό προσωπικό, και η εξώδικη δήλωση που είχαν αποστείλει στους αρμόδιους φορείς, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους για ό,τι επρόκειτο να γίνει στο εξής στο Νοσοκομείο, δεν ελήφθησαν υπόψη.
Ακόμη και μπροστά στην κρίσιμη αυτή για τη λειτουργία του Νοσοκομείου καμπή, το Υπουργείο Υγείας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, καθώς τη λύση κλήθηκαν εντέλει να δώσουν για μια ακόμη φορά οι τοπικοί φορείς, με προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Νοσοκομείου, του Κέντρου Αποθεραπείας, Φροντίδας και Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες. Η λύση αυτή ευελπιστούν στο Νοσοκομείο να καλύψει μερικώς τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη 40 υπαλλήλων με 8μηνη σύμβαση μετά τον Απρίλιο.
Τα τεράστια, χρονίζοντα προβλήματα υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, με την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο για τις προσλήψεις (1 προς 5), αλλά και τις εφημερίες, οδηγούν το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αλλά και τα Κέντρα Υγείας που εποπτεύει, σε συρρίκνωση, ενώ η υπομονή των εργαζομένων στο Νοσοκομείο αλλά και των πολιτών της Δωδεκανήσου δοκιμάζεται καθημερινά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προβεί, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να στελεχωθεί το Γ.Ν. Ρόδου με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και να δοθεί έτσι λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα στελέχωσης που εμφανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου σε ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό ούτως ώστε αυτό να ενισχυθεί και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών της Δωδεκανήσου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Δρίτσας Θεόδωρος