Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτησή του με αφορμή το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας να εξαιρεθεί από τον κανόνα που προβλέπεται από το μνημόνιο, 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, επανέφερε το ζήτημα το θέμα των πιθανών εξαιρέσεων από την καθολική εφαρμογή του κανόνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε εξής:
«Αφορμή για την ερώτησή μου είναι το αίτημα της ιεραρχίας της Εκκλησίας για την εξαίρεση των κληρικών από τον κανόνα ένα προς πέντε: πέντε φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται.
Αυτό το αίτημα υπάρχει πιθανότητα να το δεχθείτε; Το έχετε απορρίψει; Το εξετάζετε;
Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο «μπαλτάς» του ένα προς πέντε εμποδίζει στοιχειώδη κάλυψη αναγκών, σκοπεύετε να διαπραγματευτείτε με την Τρόικα την εξαίρεση κάποιων τομέων από αυτόν τον κανόνα του ένα προς πέντε; Κι αν ναι, σε ποιους τομείς και με ποιους στόχους και με ποιες δεσμεύσεις; Στην παιδεία, την υγεία και τους νοσηλευτές, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προστασία της υγείας των τροφίμων;»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απολογιστικά στοιχεία το έτος 2010 και το 2011 που αφορούν τόσο τις προσλήψεις όσο και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ντόλος και κατέθεσε στοιχεία μόνο για τους αποχωρήσαντες από το ελληνικό δημόσιο τομέα που υπολογίζονται σε 46 χιλιάδες στον στενό δημόσιο τομέα κι άλλους 6 χιλιάδες που αποχώρησαν από διάφορα νομικά πρόσωπα μέσα στο 2010. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τις προσλήψεις αφού η καταγραφή ακόμα εκκρεμεί.
Τόνισε δε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για εξαιρέσεις, επικαλούμενος τον ΑΣΕΠ που εφαρμόζεται για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησία της Ελλάδος.
«Στον κανόνα ένα προς πέντε δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδας, εφόσον πληρώνονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και εφόσον με σαφήνεια περιγράφονται στο ν. 3812 οι φορείς που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
[..} Οι πολλές εξαιρέσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα στην πατρίδα μας δημιούργησαν, κυριολεκτικά, λεωφόρους παράκαμψης νομοθετημάτων, τα οποία έγιναν αποδεκτά και από το σύνολο –θα έλεγα- της ελληνικής Βουλής και από την ελληνική κοινωνία.
Λέμε, οι εξαιρέσεις τέλος. Εξάλλου, είναι και ένας τρόπος όχι μόνο παράκαμψης θεσμικά κατοχυρωμένων διαδικασιών, αλλά είναι και ένας μόνιμος τρόπος αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία της επίκαιρης ερώτησής του τόνισε:
«Περιγράψατε τα «παράθυρα» και τα κόλπα με τα οποία το πελατειακό κομματικό κράτος -πότε το πράσινο πότε το γαλάζιο- φόρτωνε τα δημόσια ταμεία, για να κάνει κομματικές προσλήψεις.
Στο θέμα τώρα του ένα προς πέντε. Άκουσα την απάντησή σας σε σχέση με το αίτημα της ιεραρχίας της Εκκλησίας. Αλλά αυτό το ένα προς πέντε δεν σημαίνει κατάργηση των προτεραιοτήτων»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για το ανολοκλήρωτο της καταγραφής των προσλήψεων για το έτος του 2010 υπογράμμισε την ανάγκη προγραμματισμού και ιεράρχησης αναγκών όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων-αποχωρήσεων σε ευαίσθητους κοινωνικά κλάδους του Δημόσιου τομέα:
«Υπάρχουν τομείς όπου λείπει κόσμος και υπάρχουν ανάγκες και τομείς που περισσεύει κόσμος.. Τηρώντας το γενικό κανόνα ένα προς πέντε για το σύνολο του στενού δημόσιου τομέα και με δεδομένο ότι και οι μετατάξεις λογίζονται ως νέες προσλήψεις, υπάρχουν τομείς στους οποίους η Κυβέρνησή σας θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος;
Για παράδειγμα όλοι λένε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη νοσηλευτών. Εκεί σκοπεύετε να τηρήσετε το ένα προς πέντε ή θα κάνετε κάτι καλύτερο; Όλοι λένε ότι υπάρχουν τομείς στη δημόσια παιδεία που πάσχουν από την έλλειψη εκπαιδευτικών. Τι θα κάνετε εκεί; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Θα εφαρμόσετε ισοπεδωτικά απολίτικα, ουδέτερα αυτό το ένα προς πέντε ή έχετε σχέδιο;
Μέσα στο 2011 πόσοι προβλέπετε ότι θα φύγουν και κυρίως πόσοι προβλέπετε ότι θα προσληφθούν. Αφαιρουμένων των μετατάξεων πόσες προσλήψεις θα κάνετε και σε ποιους τομείς. Για να δούμε αν αυτά που λένε οι Υπουργοί στα λόγια ισχύουν και στην πράξη».
ο Υφυπουργός Γ. Ντόλος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Οικονομικών με βάση την οποία θα καθορίζονται οι προτεραιότητες και τα κριτήρια πρόσληψης. Και στη συνέχεια απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για τον προγραμματισμό των αναγκών από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και την κατανομή στους φορείς του αριθμού και των ειδικοτήτων των υπό πρόσληψη ανθρώπων.
Ο Υφυπουργός τόνισε:
«Ότι για την κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο υπάρχουν ευθύνες σε διάφορες πλευρές αλλά κατανέμονται πολύ δυσανάλογα σε σχέση με το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό. Φοβάμαι ότι στην κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί η αίσθηση ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν υιοθετούμε αυτή την άποψη. Αξιοποιούμε τους δημοσίους υπαλλήλους.»