Με 43 συναδέλφους του ευρωβουλευτές επανέρχεται στο θέμα των απελάσεων των Ρομά από την Γαλλία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αποδοκιμάζοντας με τον τρόπο αυτό και τον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο οποίος προσπάθησε απροκάλυπτα να λογοκρίνει τον Έλληνα ευρωβουλευτή, εμποδίζοντας τον να καταθέσει ερώτηση με την οποία θα υποχρέωνε το Συμβούλιο να πάρει θέση για τις απελάσεις. (σχετικό δελτίο τύπου στις 18/10/2010): http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=11&id=694
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ είχε κρίνει ως απαράδεκτη την ερώτηση του Νίκου Χουντή με το αιτιολογικό ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Ε.Ε. Διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο και το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο που ζητούσε με ψήφισμα του να «παροτρύνει τις γαλλικές αρχές, να αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις των Ρομά καλώντας συγχρόνως την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη να παρέμβουν με το ίδιο αίτημα».
Στην ερώτηση του Νίκου Χουντή, που συνυπογράφουν πλέον 44 ευρωβουλευτές, αφού παρατίθεται η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν για το θέμα των απελάσεων των Ρομά, καλεί το Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση επί του θέματος.
Η πλήρης ερώτηση και οι υπογραφές των ευρωβουλευτών έχουν ως εξής :
Η απόφαση της Γαλλίας να απελάσει από την επικράτειά της πολίτες της Ε.Ε., Ρομά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, βρήκε την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο με ψήφισμά του (P7_TA-PROV(2010)0312) στις 9.9.2010, αφού «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τα μέτρα απέλασης» … « παροτρύνει τις γαλλικές αρχές να αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις των Ρομά καλώντας συγχρόνως την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να παρέμβουν με το ίδιο αίτημα». Εκ μέρους της Επιτροπής, η Επίτροπος για τη δικαιοσύνη κ. V. Reding, δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα « Οι διακρίσεις βάσει της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Δεν είναι συμβατές με τις αξίες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώνεται. Οι εθνικές αρχές οι οποίες διακρίνουν εθνικές ομάδες στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου παραβιάζουν επίσης το Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων τον όποιο όλες οι χώρες μέλη συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας έχουν υπογράψει». Το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που ακόμα δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος είναι το Συμβούλιο, γεγονός που δημιουργεί στους λαούς της Ευρώπης σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των ανθρωπίνων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ε.Ε.. Ποια είναι η γνώμη του Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα;
Οι Ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν :
Nikolaos Chountis (GUE/NGL), Alexander Alvaro (ALDE), Marije Cornelissen (VERTS/ALE), Cornelius De Jong (GUE/NGL), Cornelia Ernst (GUE/NGL), Hélène Flautre (VERTS/ALE), Ana Gomes (S&D), Sylvie Guillaume (S&D), Heidi Hautala (VERTS/ALE), Sophie In't Veld (ALDE), Franzisca Keller (VERTS/ALE), Jean Lambert (VERTS/ALE), Raül Romeva i Rueda (VERTS/ALE), Rui Tavares (GUE/NGL), Kyriacos Triantaphyllides (GUE/NGL), Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL), Michail Tremopoulos (VERTS/ALE), Marie Eleni Koppa (S&D), Eva-Britt Svensson (GUE/NGL), Nicole Kiil-Nielsen (VERTS/ALE), Keith Taylor (VERTS/ALE), Kriton Arsenis (S&D), Catherine Greze (VERTS/ALE), Renate Weber (ALDE), Marisa Matias (GUE/NGL), Kinga Göncz (S&D), Willy Meyer Pleite (GUE/NGL), Karima Delli (VERTS/ALE), Patrice Tirolien (S&D), Henri Weber (S&D), Catherine Trautmann (S&D), Harlem Desir (S&D), Francoise Castex (S&D), Kader Arif (S&D), Liem Hoang Ngoc (S&D), Raimon Obiols (S&D), Patrick Le Hyaric (GUE/NGL), Jacky Henin (GUE/NGL), Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL), Miguel Portas (GUE/NGL), Thomas Händel (GUE/NGL), Gabriele Zimmer (GUE/NGL), Soren Bo Sondergaard (GUE/NGL) Lunacek Ulrike GREENS.
To Γραφείο Τύπου