Skip to main content.
01/02/2011

Ανομία, ανυπακοή ή μήπως τρέλα; - άρθρο του Νίκου Γεωργακάκη στην ΑΥΓΗ

Όλοι αυτοί οι πολίτες που διαμαρτύρονται, ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν παράνομοι ή μήπως τρελάθηκαν;

Βλέπουμε ότι, τον τελευταίο χρόνο, αφενός μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων αφʼ ετέρου οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν πάρει την ανιούσα, η ακρίβεια δηλαδή καλά κρατεί. Με την Ελλάδα όμως να έχει τα πρωτεία στο μέγεθος του πληθωρισμού, φαινόμενα ποικίλων αντιδράσεων και ανυπακοής για διόδια και γενικότερα για την ακρίβεια εκδηλώνονται και διογκώνονται συνεχώς από μέρα σε μέρα.

Βλέπουμε πολίτες στα Μάλγαρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πελοπόννησο να οργανώνουν κινήματα και να αρνούνται να πληρώσουν διόδια.

Ο γνωστός ηθοποιός, νυν δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος γκρεμίζει τις προστατευτικές μπάρες κοντά στα διόδια Πελασγίας, δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας να έχουν ελεύθερη διάβαση και να μην πληρώνουν διόδια. Τέτοιο παράπλευρο δρόμο θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Κωφίδης, συνειδητά, εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει σταματήσει να πληρώνει διόδια.

Εκτός από τα διόδια, παρακολουθούμε να δημιουργούνται κινήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που αποφασίζουν να μην πληρώνουν εισιτήρια, ειδικότερα τώρα, που εκτινάχθηκαν από 1 σε 1,4 ευρώ (αύξηση 40%).

Βλέπουμε να αυξάνουν συνεχώς και έφτασαν το πρώτο δεκάμηνο 2010 σε επτακόσιες χιλιάδες τα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν και δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ, δηλαδή το 10% της πελατειακής βάσης του Οργανισμού.

Το καλοκαίρι, σε κατάληψη λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης που είναι ιδιωτικά, προχώρησαν φοιτητές του πανεπιστημίου, απαιτώντας δραστική μείωση της τιμής του εισιτηρίου γιατί είναι ακριβό και δεν αντέχουν τα έξοδα, αυτοί και οι οικογένειές τους μέσα στην κρίση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Σχολής και της Βιολογίας αποφάσισε να διεκδικήσει μείωση της τιμής, στοιχείο που είχε την αποδοχή και των πολιτών, οι οποίοι επικρότησαν ως επιβάτες τη χειρονομία των φοιτητών. Μάλιστα εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θεώρησε δίκαιο το αίτημα των φοιτητών.

Δεν έχω συνολικότερη, πανελλαδική εικόνα των διεργασιών ενάντια στην ακρίβεια, όμως θεωρώ ότι οι παραπάνω δράσεις είναι ενδεικτικές ενός κλίματος, μιας κατάστασης που δεν θα ελέγχεται για πολύ.

Άραγε τι συμπέρασμα βγάζει η κυβέρνηση;

Άραγε, χωρίς λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων & Φορέων Βόρειας Αττικής καταγγέλλει το απαράδεκτο και προκλητικό ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αρνείται την πληρωμή διοδίων;

Αδικαιολόγητα οι επιτροπές «Ακρίβεια ΣΤΟΠ» προχώρησαν σε κατάληψη των σταθμών διοδίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τελών διέλευσης στα Μάλγαρα από 2 ευρώ σε 2,8 ευρώ (αύξηση 40%);

Άραγε, τα νοικοκυριά από καπρίτσιο αποφάσισαν να περάσουν στην «παρανομία» και να μην πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα; Οι φοιτητές στην Κρήτη, που αποφάσισαν να μην πληρώνουν εισιτήρια στα ΚΤΕΛ μετά την αύξηση των εισιτηρίων, αδικαιολόγητα αντέδρασαν;

Όλοι αυτοί οι πολίτες που διαμαρτύρονται, ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν παράνομοι ή μήπως τρελάθηκαν;

Όταν οι τιμές συνεχώς αναβαίνουν και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στον πληθωρισμό, όταν ειδικότερα έχουμε ανατιμήσεις σε ρεύμα και καύσιμα που τροφοδοτούν πολλαπλασιαστικά  ανατιμήσεις σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, όταν η ακρίβεια γίνεται μη διαχειρίσιμη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν τρέχει τίποτε;

Έτσι «κατέβηκε» σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μην πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα ή αποτελεί εκδήλωση πραγματικής αδυναμίας;

Τόσα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν ή καθυστερούν να πληρώσουν το νοίκι τους, σημαίνει ότι ξαφνικά ερωτεύτηκαν την ανομία;

Κατά τη γνώμη μου, η ανομία, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αντανακλά αντικειμενικές αδυναμίες και για αυτό, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα, γιατί αυτά σπρώχνουν στην αμφισβήτηση και παραβίαση των νόμων. Αντί να μιλά για ανομία, να εξετάσει τι σημαίνουν οι αντιδράσεις αμφισβήτησης εκ μέρους πολιτών και κινήσεων.

Λάθος εκτιμήσεις

Η κυβέρνηση, με την τρόικα, έχει αποφασίσει μια πολιτική και έχει πάρει αντιλαϊκά μέτρα, αλλά όλα τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι δεν έχει σκεφθεί ούτε κατʼ ελάχιστον τις συνέπειες των πράξεών της. Κάνει λάθος, όμως, αν θεωρεί ότι οι πολίτες θα ανέχονται για πολύ αδιαμαρτύρητα τα όσα βάρη φορτώνονται. Εκτιμά, άραγε, μετά την τόση λιτότητα, ότι ο λαός θα καλεί: “Σφάξε με, Αγά, νʼ αγιάσω”; Κάνει λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο.

Η κυβέρνηση κάνει λάθος αν πιστεύει πως ο ξεσηκωμός σε άλλες χώρες (π.χ. Τυνησία, Αίγυπτος) ενάντια στην ακρίβεια και τη λιτότητα δεν αφορά τη χώρα μας.

Αλλά όταν κάνει λάθος λογαριασμούς, κάποτε θα έρθουν στο φως τα δεδομένα και δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν οι συνέπειες.

Ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στα διόδια και τις ανατιμήσεις απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και αν η κυβέρνηση το υποτιμήσει, αυτή θα βγει χαμένη. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τις διαρκείς ανατιμήσεις και την ακρίβεια έχουν τόσο στριμωχθεί που δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τεράστια ανεργία στη χώρα μας, που παίρνει και αυτή καθημερινά τεράστιες διαστάσεις και που μαζί με την ακρίβεια δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=596345