Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2011

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την υγεία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την υγεία

Ως ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας,  χαρακτήρισε ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», στην ομιλία του ως ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επί της αρχής στη Βουλή και ζήτησε την άμεση απόσυρσή του και την έναρξη διαλόγου σε διαφορετική κατεύθυνση.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Μέγα θέμα σʼ αυτό το νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση που προωθείται ως αντίληψη, η παραχώρηση δράσεων του συστήματος…

Μεγάλης ζωτικής σημασίας για τους πολίτες θέματα, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία, τα φάρμακα των νοσοκομείων και άλλα, αντιμετωπίζονται με μια εκ πρώτης όψεως προχειρότητα από την Κυβέρνηση…..Λέμε «εκ πρώτης όψεως προχειρότητα» γιατί όλο αυτό αποτελεί μια συγκεκριμένη τακτική που οδηγεί στο να μπλεχτούν τα ζητήματα και πάνω στην αναμπουμπούλα να περάσουν ουσιαστικά οι μνημονιακές ρυθμίσεις κατεδάφισης και ιδιωτικοποίησης των πάντων, που με ιδιαίτερο πάθος στηρίζει και προωθεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο. …..

Παρατηρεί ασάφεια σε ορισμένες διατάξεις για τις προμήθειες, που πιθανώς να οδηγήσουν σε αποκλίσεις κατά την εφαρμογή του. Επισημαίνει μάλιστα τη λογιστική αντιμετώπιση του ΕΟΠΥΥ αναφέροντας ότι η φιλοσοφία της λειτουργίας του δεν θα πρέπει να εστιάζεται στις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, αλλά στην ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.        

    Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, ότι αποδιαρθρώνει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Μάλιστα θα τονίσω το «πρόνοιας» στους καιρούς που περνάμε γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βάρος…..

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι με τις ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας θα δυσχερανθεί παρά τα αντίθετα που λέγονται. Η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών θα αυξηθεί εν μέσω κρίσης και η παροχή υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας θα ωφεληθεί και θα επεκταθεί και αυτό θα το δούμε εν καιρώ…..

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι ενταγμένη στη γενική επίθεση που έχει εξαπολύσει η συμμαχία του Μνημονίου κατά των δικαιωμάτων στην ουσία των πολιτών αυτής της χώρας….

Το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι αποσπασματικό γεγονός, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός καλά σχεδιασμένου και συντονισμένου σχεδίου. Είναι ένας «κρίκος» στην «αλυσίδα» της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Είναι «δεμένο» με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και με τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της άγριας λιτότητας που συναινείτε ως Κυβέρνηση στη «συνταγματοποίησή» της μέσω αποφάσεων που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας που αυτές τις μέρες βλέπετε ότι προωθείται και ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από άλλους ανεδαφικούς, τρελούς, συντεχνίες κλπ στο χώρο της παιδείας. Πρόκειται για μία ταξική επιλογή.

Είναι προφανές ότι σχεδιάζετε τη συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών, κέντρων υγείας, νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων και δομών κοινωνικής προστασίας. Δεν είναι εξορθολογισμός, δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι ενέργειες και βήματα υποταγής στα δημοσιονομικά μεγέθη του Μνημονίου, τακτικές παραλλαγής στην υπηρεσία της πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας, στην κατεδάφιση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους συνολικά….

Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο άμεσα και να ανοίξει ένας διάλογος σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Υποστηρίζουμε το αίτημα των φορέων, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας και μέσα και έξω από τη Βουλή, μπορεί να φέρει αποτελέσματα για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο να προσφέρει ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας στον ελληνικό λαό…»

Δυσμενή, ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργού να καλλιεργήσει την πολιτική οξύτητα με την αριστερά με αφορμή τη φράση του Μ. Κριτσωτάκη ότι "σχεδιάζεται συρρίκνωση της Υγείας και της περίθαλψης. Είναι ενέργειες και βήματα υποταγής στα δημοσιονομικά μεγέθη του Μνημονίου, στην κατεδάφιση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους". "Τις φράσεις για κυβέρνηση που υπηρετεί την τρόικα, τις επιστρέφω σε όποιον τις αρθρώνει. Χαρακτηρίζει εαυτόν", είπε ο Α. Λοβέρδος, που δεν απάντησε στις καταγγελίες του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν κατέγραφαν τους απεργούς γιατρούς ή ότι "η απουσία του υπουργείου (στην υπόθεση "Ντυνάν - MIG") είναι παρέμβαση προς την πλευρά της ιδιωτικοποίησης" του νοσοκομείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΓ΄

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.06΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει για δεκαπέντε λεπτά ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα μου να μιλάω σε κακές στιγμές. Αυτήν την ώρα λένε, όπως λένε οι ειδήσεις, υπάρχουν άγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στην Κερατέα με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Αυτή η περιοχή έχει μετατραπεί πάλι σε πεδίο μάχης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πότε; Τώρα;

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, πριν μισή ώρα. Και το λέω, γιατί και αυτό το περιστατικό έχει έμμεση σχέση με το γίνεται εδώ, με όλο αυτό το αντιλαϊκό, μʼ αυτό το Μνημονιακό σχέδιο νόμου και με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Θα μπω στον πειρασμό να σας πω ότι προχθές που ήμουν στην πανελλαδική συνεδρίαση της ΠΟΑΣΥ, οι αστυνομικοί -οι οποίοι όταν συνδικαλίζονται γίνονται ελεύθεροι άνθρωποι και ξεφεύγουν από το μηχανισμό στον οποίο τους επιβάλλετε να μετέχουν- είπαν πόσο κόστισε η δράση της Αστυνομίας στην Κέρκυρα, όταν για ένα ΧΥΤΑ γινόταν εκεί ο χαμός. Μάλιστα, είπαν ότι αν τα χρήματα αυτά δεν δινόντουσαν για την αστυνομική δράση, αλλά για το ΧΥΤΑ, θα είχαν κάνει άλλον ένα ΧΥΤΑ.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ξανά –το έχουμε πει και στις επιτροπές- ότι αυτό είναι ένα πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται για πέντε νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός. Μάλιστα, είναι και βιαστικό, κάτι που μας υποψιάζει.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι αντιμετωπίζεται με έναν εντελώς επικοινωνιακό τρόπο. Στην τελευταία Επιτροπή, στη δεύτερη ανάγνωση, καταγγέλθηκε από όλες τις πλευρές της Αντιπολίτευσης –αλλά φάνηκε και μια μικρή συμφωνία και από πλευρές της Πλειοψηφίας- μια υποβάθμιση γενικά και υπήρξε μια επίθεση του κυρίου Υπουργού στις συντεχνίες. Όταν δεν μας συμφέρει, είναι συντεχνίες.

Θα πω ότι εδώ δεν είναι λόγω της αλλαγής του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι λόγω των συνηθισμένων αλλαγών του ΠΑΣΟΚ, που λέει άλλα όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα όταν είναι στην κυβέρνηση. Αυτή τη μετάλλαξη την παθαίνουν φυσικά και τα δύο Κόμματα της εξουσίας –για να μην αδικούμε το ένα έναντι του άλλου.

Θα πω ακόμη ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για εκείνα που περιγράφουν, όλα εκείνα τα στραβά δηλαδή, για όλα τα χρόνια που γίνονται στον τομέα της υγείας. Έφτασε στο σημείο και σήμερα ο Εισηγητής της πλειοψηφίας να πει ότι 10% δαπάνες έχουμε για την υγεία. Εδώ δεν υπήρξε τίποτα παραπέρα. Δηλαδή, ποιες είναι οι ευθύνες; Ποιος φταίει; Φταίνε οι κυβερνήσεις και οι δύο που έχουν εναλλαχθεί στην κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Γιʼ αυτό προχθές, ως Εισηγητής στην Επιτροπή, αναγκάστηκα να πω ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν με ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Κρεμαστινός, γιατί, είπα γιατί δεν την αναλαμβάνει κανείς, να την αναλάβει επιτέλους κάποιος. Έχουμε φτάσει, δηλαδή, σε σημεία τραγελαφικά, που κάνει κανένα αστείο και είναι δραματικό.

Να πω κάτι άλλο για την αξιοπιστία, διότι έχουμε πει πολλές φορές σε όλα τα νομοσχέδια που έρχονται, τα σημαντικά τουλάχιστον, ότι είναι ψευδεπίγραφα. Δείτε, λοιπόν, όχι τι λέει σήμερα η Κυβέρνηση, αλλά τι έλεγε σε προηγούμενα νομοσχέδια και τι έκανε. Δείτε τι έκανε για τα εργασιακά, όπου και θεσμικά και οικονομικά διέλυσε τα πάντα. Σήμερα δεν υπάρχει πια καμμία υγιής εργασιακή σχέση. Πιστεύουμε ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχει μουσείο εργασιακών σχέσεων, που θα εξηγούμε στους νεώτερους και στα παιδιά μας πώς ήταν οι τότε «υγιείς» -εντός εισαγωγικών, γιατί δεν ήταν και εντελώς υγιείς- οι προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Δείτε τι έκανε στο ασφαλιστικό και όλα αυτά αν τα βάλουμε κάτω είναι η εγγύηση.

Μέγα θέμα σʼ αυτό το νομοσχέδιο είναι -για να μην μπούμε στις λεπτομέρειες, αλλά να πούμε πρώτα τα κεντρικά- η εμπορευματοποίηση που προωθείται ως αντίληψη, η παραχώρηση δράσεων του συστήματος, είτε με τη μορφή εταιρειών που μπαίνουν κατʼ αρχήν και ο τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση που θα έρθει με τη μέθοδο της διολίσθησης και θα έρθει τελικά ως μια φυσική συνέπεια. Σʼ αυτό νομίζω, ότι αντιδρούν οι υγειονομικοί και όλοι οι υπόλοιποι που αντιδρούν και αυτό είναι που αποκρύπτεται σήμερα από τον ελληνικό λαό.

Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Για εκείνους που πιστεύουν -από την πλευρά του κ. Βαγιωνά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε- ότι είναι καλύτερα να είναι ιδιωτικά -από την πλευρά της κυβέρνηση αυτό δεν ομολογείται- λέω ότι ακόμα κι αν είναι καλύτερα, αν κάνουμε μία υπόθεση εργασίας και δεχτούμε ότι είναι καλύτερα ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα, τότε υπάρχει επίσης θέμα -ακόμα κι αν είναι καλύτερα- γιατί αυτό δεν λέγεται και γιατί αυτό αποκρύπτεται.

Θα ήθελα να πω ότι έχει μεγάλη σχέση με το σημερινό νομοσχέδιο που συζητούμε η καταγγελία των φορέων της υγείας που αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Λέει, λοιπόν, ότι «η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφή μη ιατρική εταιρείας, που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και να ανοίγει αλυσίδες ιατρικών κέντρων».

Η σημερινή Κυβέρνηση αναθεμάτιζε το Προεδρικό Διάταγμα Αβραμόπουλου, το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα. Προφανώς κι αυτή είναι δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τα άλλα τα εξορκίζει. Μέσα σʼ αυτό το νομοσχέδιο και από τις ρήσεις των υπευθύνων Υπουργών, εξορκίζονται, ενώ προωθούνται.

Να πω ότι είναι ένα σοβαρό παράδειγμα το θέμα του φαρμάκου, της φαρμακοβιομηχανίας και του φαρμακείου, δηλαδή. Από τη μια πλευρά βλέπουμε ότι στο φαρμακείο μπαίνουν αυτά που θέλουν οι φαρμακοποιοί λεκτικά, φραστικά, το ωράριο, η απόσταση, το πληθυσμιακό, το rebate, το οποίο το δέχονται και εισπράττεται, αλλά ωστόσο από την άλλη πλευρά η φαρμακοβιομηχανία δεν πληρώνει, παρά το ότι έχει μικρότερο ποσοστό, γιατί υπάρχει το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί να το εισπράξει.

Ακόμη στη διαβούλευση των φορέων στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων ειπώθηκε από τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών ότι πράγματι, οι μεγάλες θα κυριαρχήσουν, οι μικρές θα θιχτούν. Κυρίως, δηλαδή, των φαρμακοβιομηχανιών θα επικρατήσουν, ενώ οι μικρές, που είναι κυρίως των φαρμακοποιών, θα θιχτούν. Αυτός είναι ο πέμπτος λόγος που θίγονται τα φαρμακεία και μέσα απʼ αυτόν τον τρόπο εξέλιξης βρίσκεται η προώθηση των αλυσίδων και των μεγάλων συμφερόντων που προωθούνται, ό,τι κι αν λένε, όσο κι αν διαψεύδουν υπεύθυνα χείλη από την πλευρά του Υπουργείου, την ιδιωτικοποίηση δηλαδή και την αλλαγή στο θέμα του φαρμακείου.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ υβρίζονται στην ουσία αυτοί που απεργούν και θεωρούνται συντεχνίες, σε όλες τις εφημερίδες σήμερα υπάρχει η πληρωμένη, ολοσέλιδη διαφήμιση της MIG με τίτλο «Το ετοιμοθάνατο, περιθωριακό, διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο διάλεξε λάθος αντίπαλο και ματαιοπονεί». Αναφέρεται στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Από αυτό το δημοσίευμα καταλαβαίνουμε πόσα δίνουν για να καταχωρήσουν αυτή τη διαφήμιση και πόσα περιμένουν ασφαλώς να πάρουν. Και από τη μία είναι ήδη μέσα η Marfin με τη μέθοδο της δανειοδότησης -και τους έχει βάλει και στον Τειρεσία- και από την άλλη είναι το «Ιατρικό Αθηνών», που ήδη έχει μπει σε δράσεις της Marfin. Παλεύουν, λοιπόν, δύο συμφέροντα.

Εν των μεταξύ, το Υπουργείο δεν βλέπει εχθρούς. Και οι εχθροί ήταν οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και όλα τα υπόλοιπα. Η απουσία του Υπουργείου δεν σημαίνει «μη παρέμβαση». Είναι παρέμβαση προς την πλευρά της ιδιωτικοποίησης. Και δεν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί το δημόσιο επιδοτεί τη λειτουργία του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με την απαλλαγή από το ΦΠΑ, όπως και με άλλους τρόπους. Κι αυτά είναι χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλομέτοχος και έχει ευθύνη για να διατηρηθεί, να εξυγιανθεί, να μην πωληθεί, αλλά και να μπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να πάψει πια η φιλανθρωπία να κάνει την υγεία στη χώρα μας.

Διαμαρτύρεται η ΟΕΝΓΕ. Από τον Πρόεδρό της καταγγέλλεται ότι σήμερα παρά το ότι βγήκε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την απεργία, υπήρχε η εξής μεθόδευση: Ισχυρίζονταν οι διοικήσεις ότι δεν κάνει σήμερα απεργία η ΟΕΝΓΕ. Αυτό προφανώς έγινε για να μειώσουν τα ποσοστά και να μπορεί να επαίρεται και να λέει ο Υπουργός ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά και συνεπώς, δεν υπάρχει αντίδραση. Υπάρχει αντίδραση. Και υπάρχει και πολιτική αντίδραση και συνδικαλιστική αντίδραση και κοινωνική αντίδραση.

Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο άμεσα και να ανοίξει ένας διάλογος σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Υποστηρίζουμε το αίτημα των φορέων, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας και μέσα και έξω από τη Βουλή, μπορεί να φέρει αποτελέσματα για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο να προσφέρει ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας στον ελληνικό λαό.

Μεγάλης ζωτικής σημασίας για τους πολίτες θέματα, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία, τα φάρμακα των νοσοκομείων και άλλα, αντιμετωπίζονται με μια εκ πρώτης όψεως προχειρότητα από την Κυβέρνηση. Βλέπουμε ότι άρθρα εμφανίζονται και εξαφανίζονται από τη μια επιτροπή στην άλλη και από τις επιτροπές μέχρι την Ολομέλεια μετατρέπονται σε τροπολογίες και ρυθμίσεις αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και άλλα πολλά, με αποκορύφωμα την εγκύκλιο για τη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Λέμε «εκ πρώτης όψεως προχειρότητα» γιατί όλο αυτό αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, μια συγκεκριμένη τακτική που οδηγεί στο να μπλεχτούν τα ζητήματα και πάνω στην αναμπουμπούλα να περάσουν ουσιαστικά οι μνημονιακές ρυθμίσεις κατεδάφισης και ιδιωτικοποίησης των πάντων, που με ιδιαίτερο πάθος στηρίζει και προωθεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ούτε αμελητέο ότι πολλά θέματα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που μπορεί να χρειαστεί και τον αριθμό των εκατό Βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η ΟΚΕ διατηρεί μια απόσταση από το νομοσχέδιο. Αναφέρει ότι είναι τέτοια η σοβαρότητα των  θεμάτων που εξετάζονται στο νομοσχέδιο, που απαιτείται χωριστή νομοθετική παρέμβαση για καθένα από αυτά, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη. Παρατηρεί ασάφεια σε ορισμένες διατάξεις για τις προμήθειες, που πιθανώς να οδηγήσουν σε αποκλίσεις κατά την εφαρμογή του. Επισημαίνει μάλιστα τη λογιστική αντιμετώπιση του ΕΟΠΥΥ αναφέροντας ότι η φιλοσοφία της λειτουργίας του δεν θα πρέπει να εστιάζεται στις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, αλλά στην ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.        

    Το συζητούμενο νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις». Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι ψευδεπίγραφο, ότι αποδιαρθρώνει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Μάλιστα θα τονίσω το «πρόνοιας» στους καιρούς που περνάμε γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βάρος. Χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προβληματική λειτουργία του συστήματος προμηθειών και την ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προβλήματα για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά και οι τωρινές αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δείχνοντας καθαρά τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση να χρηματοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε -χωρίς να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί και κακοπροαίρετοι- ότι με τις ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας θα δυσχερανθεί παρά τα αντίθετα που λέγονται. Η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών θα αυξηθεί εν μέσω κρίσης και η παροχή υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας θα ωφεληθεί και θα επεκταθεί και αυτό θα το δούμε εν καιρώ. Το λέμε αυτό διότι η κριτική και οι εκτιμήσεις μας για το ν. 3868/2010 περί αναβάθμισης του ΕΣΥ νομίζω ότι επιβεβαιώθηκαν στην πράξη γιατί επιδεινώθηκε η κατάσταση. «Στενάζουν» οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εφημερίες δεν καλύπτονται. Αυτό έγινε παραδεκτό και στις Επιτροπές και νομίζω ότι είναι και μια πραγματικότητα που τη βλέπουμε καθημερινά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Οι πολίτες πληρώνουν περισσότερα αλλά οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν είναι λιγότερες και χειρότερες. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν κινούνται οι διαρθρωτικές σας αλλαγές. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι ενταγμένη στη γενική επίθεση που έχει εξαπολύσει η συμμαχία του Μνημονίου κατά των δικαιωμάτων στην ουσία των πολιτών αυτής της χώρας.

Με το παρόν σχέδιο νόμου συνεχίζεται η προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης. Είχαμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα το καλοκαίρι με τη δήθεν αναβάθμιση του ΕΣΥ και έρχεστε τώρα μʼ αυτό το σχέδιο νόμου να βάλετε ακόμα εντονότερα και πιο δυναμικά τους ιδιώτες στο σύστημα. Παραχωρείτε τις προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες πέρα απʼ αυτές που αναφέρονται στο νομοσχέδιο και αφήνετε «ανοικτό παράθυρο» με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις να ενταχθούν και άλλες υπηρεσίες και προϊόντα στο άρθρο 3 συγκεκριμένα. Παρέχετε τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προμηθειών και την εξόφληση των προμηθευτών πριμοδοτώντας έτσι τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα λειτουργούν ως καρτέλ. Διευκολύνετε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας με την επέκταση των ιδιωτικών κλινικών ως προς τις κτιριακές υποδομές, την ανάπτυξη νέων τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων και βέβαια την αύξηση των κρεβατιών. Αυτό είναι στο άρθρο 41. Ανοίγετε το δρόμο για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των φαρμακείων και την εξαφάνιση των μικρών φαρμακοποιών. Αυτό το λέτε στο άρθρο 36. Είπα και τους πέντε τρόπους που κατά τη γνώμη μου προωθούνται έμμεσα και με τη μέθοδο της διολίσθησης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θέλω κι εγώ τα δύο λεπτά.

Τολμώ να προβλέψω ότι σύντομα θα έλθουμε να συζητήσουμε για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων καθώς και για άλλες κινήσεις που θα οδηγούν στο μεγάλο στόχο του Μνημονίου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Θα πω ότι σήμερα η ειδησεογραφία λέει ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις στη Βέροια και στη Νάουσα. Θα θυμίσω ότι πριν από μερικές μέρες κινητοποιήθηκαν για τους ίδιους λόγους, δηλαδή «μυρίζονται» τις συγχωνεύσεις στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, ένα στόχο-επιταγή της τρόικας με την οποία συνομιλείτε και έχετε την τακτική να την υπηρετείτε και κλείνετε τα αυτιά σας στην απαίτηση όλου του κόσμου για απόσυρση αυτού του σχεδίου νόμου και για ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι αποσπασματικό γεγονός, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός καλά σχεδιασμένου και συντονισμένου σχεδίου. Είναι ένας «κρίκος» στην «αλυσίδα» της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Αυτό το βλέπουμε στο κεφάλαιο 6. Είναι «δεμένο» με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας -αυτό το βλέπουμε στο άρθρο 57- και με τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της άγριας λιτότητας που συναινείτε ως Κυβέρνηση στη «συνταγματοποίησή» της μέσω αποφάσεων που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας που αυτές τις μέρες βλέπετε ότι προωθείται και ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από άλλους ανεδαφικούς, τρελούς, συντεχνίες κλπ στο χώρο της παιδείας. Πρόκειται για μία ταξική επιλογή.

Είναι προφανές ότι σχεδιάζετε τη συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών, κέντρων υγείας, νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων και δομών κοινωνικής προστασίας. Δεν είναι εξορθολογισμός, δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές.

Είναι ενέργειες και βήματα υποταγής στα δημοσιονομικά μεγέθη του Μνημονίου, τακτικές παραλλαγής στην υπηρεσία της πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας, στην κατεδάφιση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους συνολικά.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)