ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΕ΄
Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου έχει το λόγο.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δύο ημέρες εδώ σε αυτήν την Αίθουσα σας ακούσαμε. Να μην πω ότι παρεμβαίνατε σε καθένα συνάδελφο Βουλευτή που μιλούσε. Έγινε ένας «διάλογος» πάρα πολύ ζωντανός. Όποιοι μάλιστα τον βλέπουν από την τηλεόραση και δεν ξέρουν και τα «dessous» λένε ότι όντως έγινε διάλογος. Πού έγινε διάλογος; Αν γινόταν διάλογος, δεν θα είχαμε αυτές τις αντιδράσεις. Αν γινόταν ουσιαστικός διάλογος, η «Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος» δεν πρόκειται να έκανε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.
Έχω ένα έγγραφο –θα τα καταθέσω όλα στα Πρακτικά- για την εκτελεστική γραμματεία της «ΟΕΝΓΕ», υπογράφει ο Πρόεδρος Δημήτρης Βαρνάβας.
Συντονιστική Επιτροπή των ιατρικών φορέων. Ιατρικοί φορείς: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, ΟΕΝΓΕ, ιατρικές επαγγελματικές ενώσεις.
Αυτό είναι το ψήφισμα προς τον Πρόεδρο και την ολομέλεια του «ΚΕΣΥ» σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ακόμη, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Κατάληψης του Υπουργείου Υγείας, «Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά», «Ένωση Γιατρών Ηπείρου», αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας «Μποδοσάκειο», «Ένωση Γιατρών Μαγνησίας», αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης -όλα αυτά είναι για τις απεργιακές κινητοποιήσεις- Ανακοίνωση-Ψήφισμα «Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας», Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου «Ο Άγιος Διονύσιος», «Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας», «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας», «ΕΙΝΑΠ», «Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας», διάφορα δελτία τύπου, Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσειου Νοσοκομείου», που συμπαρίσταται, «Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος», «Πανευρυτανική Ένωση», Ανακοίνωση-Ψήφισμα «Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας», «Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου», «Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας», «Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων», «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας Τρικάλων», «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Λήμνου», Απόφαση Συνέλευσης «Συλλόγου Ιατρών Λέσβου του ΕΣΥ» και έχει μαζί την απόφασή τους και την αντίθεσή τους στα 5 ευρώ, Απόφαση Συνέλευσης «Ιατρών Ρεθύμνου», «Ενώπιον Παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Πάσης Δημόσιας Αρχής, Εξώδικη Διαμαρτυρία-Πρόσκληση-Δήλωση» του «Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».
Επίσης, «Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής», «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών», «Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού», η γνωστή ΠΑΣΟΝΟΠ, η οποία στηρίζει τις κινητοποιήσεις του ιατρικού κλάδου.
Βεβαίως, υπάρχει και πάλι από την «Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού» -το είπα και το πρωί στην ομιλία μου, βέβαιος ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος- ένα Δελτίο Τύπου για έναν συνάδελφό τους, ο οποίος στις 24 του Δεκέμβρη ξεψύχησε, εκείνο το βράδυ αβοήθητος στο «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών», γιατί εκτελούσε ολομόναχος βάρδια σε μία μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αυτού του νοσοκομείου και δεν είχε κανένα συνάδελφό του. Αυτός ο συνάδελφός τους αβοήθητος, ήταν ο ίδιος που θα βοηθούσε τους νοσηλευόμενους! Για να καταλάβουμε, για τι πράγμα μιλάμε! Αυτή είναι η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία. Μπορούμε να το καταλάβουμε;
Όλα αυτά τα καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είπα για το ιατρικό κομμάτι το πρωί. Τώρα θέλω να πω για το φάρμακο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών, που με τις πλάτες της Κυβέρνησης θέλουν να μετατρέψουν το φάρμακο από αγαθό υγείας σε «εμπόρευμα» και το οποίο καλούνται να ακριβοπληρώνουν οι πολίτες και να ξαναπληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να υπόκειται στην ασυδοσία των αγορών.
Το μεγάλο πρόβλημα στο χώρο του φαρμάκου δεν είναι το «φαρμακείο της γειτονιάς». Είναι οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο της παραγωγής, της διανομής και της διάθεσης φαρμάκου και οι οποίες με τις υπερτιμολογήσεις και την κατευθυνόμενη υπεσυνταγογράφηση κερδοσκοπούν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών.
Στο στόχαστρο, όμως, της Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ μπαίνει το φαρμακείο, που καλύπτει μεγάλα κενά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είναι προφανές ότι στόχος των κυβερνητικών σχεδίων δεν είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά η εξόντωση του μικρού φαρμακείου και η υπαλληλοποίηση των φαρμακοποιών. Πίσω από το «άνοιγμα» του φαρμακείου κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα, που καραδοκούν για να αλώσουν το χώρο.
Κύριε Υπουργέ, όλο αυτό το διάστημα γυρνώντας στην περιφέρεια, θα σας πω τι διαπίστωνα. Μπορεί στην αρχή «επικοινωνιακά» να θέλατε να το περάσετε, να φέρετε αντιμέτωπους τους ασφαλισμένους με τους γιατρούς και με τους φαρμακοποιούς. Και στο χωριό μου και στην υπόλοιπη περιφέρεια κυκλοφορούσα και ρωτούσα και μιλούσα με τον κόσμο. Ο κόσμος τελικώς κατάλαβε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πώς το κατάλαβε;
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εγώ δεν σας διέκοψα, κύριε Υπουργέ.
Θα είναι το τελευταίο χτύπημα της δημόσιας υγείας, αυτής που απέμεινε. Διότι, διαλύσατε τα πάντα.
Όταν έκαναν απεργίες οι φαρμακοποιοί και κάποιοι θέλανε φάρμακο και μπορεί να το είχαν μεγάλη ανάγκη, σας πληροφορώ μπορεί αρχικώς να τους φαινόταν ότι για την αντιβίωση θα έκαναν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, αλλά κατανοούσαν και κατανοούν το σημαντικό, ότι ο «φαρμακοποιός της γειτονιάς» είναι αυτός που τους στηρίζει. Μέχρι να πληρωθούν την πενιχρή σύνταξη –γιατί εκεί τα φθάσατε- δεν έχουν χρήματα και θα πάνε στον φαρμακοποιό της γειτονιάς.
Θέλω να καταγγείλω από εδώ ότι υπάρχουν μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν αγοράσει ήδη γύρω από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μεγάλα καταστήματα. Γιατί, άραγε; Γιατί το Carrefour πηγαίνει γύρω από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ή γύρω από τα υπόλοιπα νοσοκομεία να αγοράσει χτίσματα; Πηγαίνει για τον εύλογο λόγο. Ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού και θα πουλάει μαζί με τα άλλα και φάρμακο. Εκεί έχετε καταντήσει την υγεία.
Εμείς καταψηφίζουμε επί της αρχής. Για τα υπόλοιπα, θα μιλήσει ο συνάδελφος Εισηγητής, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά ο πραγματικός αγώνας ξεκινάει από αύριο.