Στην παρέμβαση του έθιξε τα ζητήματα που είναι απαιτούμενα για την ανάπτυξη:
- Σχέδιο για την διαχείριση των Υδάτινων πόρων σε επίπεδο νησιού.
- Σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. (στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανικανότητα που δημιουργεί καθεστώς «μη εμπιστοσύνης» επί του θέματος αυτού)
- Το θέμα της ενέργειας και του ξέφραγου αμπελιού για τις ΑΠΕ που καθιστά τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπέρτατο και σχεδόν μόνο παράγοντα προγραμματισμού με φήμες για διασυνδέσεις προς Νότο και Βορρά καθιστώντας τις ΑΠΕ από ευχή σε πρόβλημα
- Την ανυπαρξία στρατηγικής για τις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο, βιομηχανικό λιμνάνι;) και καθιστά τον ΟΛΗ ΑΕ -με διορισμένη διοίκηση- παράγοντα πάνω από τις αιρετές αυτοδιοικήσεις και με στόχο την ιδιωτικοποίηση λιμανιών που έχει εξαγγείλει κεντρικά η κυβέρνηση. (Σʼ αυτό το σημείο ανέφερε ως παράδειγμα τα Λινοπεράματα με τα τσιμέντα, τα καύσιμα, τη ΔΕΗ, τα ξενοδοχεία και τη μονιμοποίηση αυτής της κατάστασης μέσω του ΟΛΗ ΑΕ παρά την αντίδραση της Τ.Α.)
Επισήμανε τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στο ΒΟΑΚ, στη λογική των ΣΔΙΤ αλλά και την άσχημη κατάσταση στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Κέντρα της Έρευνας που θίγονται από την αδιαφορία ή και το “ενδιαφέρον” της κυβέρνησης.
Τέλος αναφέρθηκε στην Συνταγματική επιταγή της θετικής διάκρισης για την Ορεινότητα και τη Νησιοτικότητα που δεν λαμβάνεται πουθενά υπʼ όψιν.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Μιχ. Κριτσωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καμία σχέση με το θέμα δεν είχε η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη, σήμερα στην κλειστή σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Τ.Α. του νησιού.
Επαναβεβαιώθηκε ότι ο μόνος στόχος είναι η απορροφητικότητα (όχι δυστυχώς στη βάση εξυπηρέτησης ενός σχεδίου για την Ανάπτυξη και μάλιστα άλλου και διαφορετικού απʼ αυτό που μέχρι τώρα δημιούργησε προβλήματα και επέτεινε την οξύτητα στην Κρήτη) και όχι η αλλαγή πλεύσης και η αποτελεσματικότητα.
Το μείζον ζήτημα, η συμμετοχικότητα, η δημοκρατία, ο αποφασιστικός ρόλος της Τ.Α. και των τοπικών φορέων, αυτό που λέγεται Δημοκρατικός Προγραμματισμός, εξακολουθεί να είναι μακριά και ζητούμενο. (ή μήπως ούτε ζητούμενο από την κυβέρνηση;)».
Σε ερώτηση για όσα ακούγονται περί αναφοράς σε σχετικό κείμενο της περιφέρειας “Στερεάς Ελλάδας” αντί για την περιφέρεια “Κρήτης”, απάντησε:
«Δεν ξέρω αν αληθεύει το σχόλιο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι δηλαδή «αμέλησαν να σβήσουν τις αναφορές στη Στερεά Ελλάδα που εντοπίστηκαν στο κείμενο της ομιλίας του κ. Υπουργού».
Ακόμα κι αν δεν αναγράφεται η Στερεά Ελλάδα, το πρόβλημα υπάρχει στην ουσία!»