Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/02/2011

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της βουλής για το σχεδίου λύσης του χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έθεσε το ζήτημα του «πακέτου Μέρκελ» που ετοιμάζεται  να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου και ζήτησε να ενημερωθεί για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης κι αν τελικά θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Στη Σύνοδο Κορυφής η κα Μέρκελ παρουσίασε προφορικά το περίφημο «πακέτο Μέρκελ» για μια προσωρινή μικρή χαλάρωση της θηλιάς του χρέους της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού νότου, κάτι που απαιτεί πολύπλευρη, μακροχρόνια, αλλά και μονόπλευρη λιτότητα που θα βυθίσει όλο τον ευρωπαϊκό νότο και τον ελληνικό λαό στην ύφεση.

Δεκαεννιά πρωθυπουργοί εξέφρασαν έστω και επιμέρους αντιρρήσεις σʼ αυτό το πακέτο. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ήταν μέσα σʼ αυτούς τους δεκαεννιά, για να γίνουν είκοσι; Γιατί σιώπησε;

Ο κ. Γιούνκερ μας είπε προχθές στην Ελλάδα ότι «…το μωρό δεν έχει ακόμα γεννηθεί». Δεν ξέρω ακόμα τι θα έχει μέσα το κουτί. Και το κουτί της κας Μέρκελ δεν έχει μέσα τίποτα για την αύξηση του κοινοτικού Προϋπολογισμού, που μπορεί να είναι ένα εργαλείο αναδιανομής, τίποτα για ευρωομόλογο και τίποτα για ισχυροποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζει χρέος, να τυπώνει χρήμα, να ωθεί την ανάπτυξη και να αποφεύγει την ύφεση, όπως κάνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας και την αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής:

«Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Χθες είχαμε νέα αύξηση της ανεργίας, καλπάζει ο πληθωρισμός, δηλαδή έχουμε στασιμοπληθωρισμό, καλπάζει η φοροδιαφυγή, χθες δημοσιεύτηκαν υστέρηση εσόδων τον Ιανουάριο κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ λογαριάζατε ότι θα εισπράξετε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και εισπράττετε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι αυτοί που κάνουν πάρτι με το «δεν πληρώνω» είναι οι τζαμπατζήδες της φοροδιαφυγής.

«Ο Πρωθυπουργός είπε, μετά τη Σύνοδο κορυφής, ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα, διότι το 95% των προτάσεων Μέρκελ το έχουμε ήδη υιοθετήσει. Δεν πείθει κανέναν. Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα», οι Έλληνες πολίτες ξαναμετράνε τα λίγα που έχουν στην τσέπη τους, για να δουν μήπως τους έχουν πάρει κι άλλα.»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες. Παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι η ευρωζώνη δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς για να αντιμετωπίζει κρίσεις, σαν κι αυτή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Ωστόσο κατά τη γνώμη του υπήρξαν πρωτοβουλίες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης εντός των συνόρων της χώρα μας αλλά και συνολικά ευρωπαϊκά, με χαρακτηριστικότερη όλων τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που συγκροτήθηκε έστω και καθυστερημένα.

Τέλος, ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι η λύση στην κρίση για την Ελλάδα θα προέλθει από τολμηρές κι έγκυρες πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ προς όφελος όλων των κρατών-μελών που δοκιμάζονται.

    Ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία του, επικαλούμενος τον σύμβουλο του Πρωθυπουργό κ. Στιγκλιτς, άσκησε κριτική στην ελληνική στάση που αναντίρρητα αποδέχεται την γερμανικών προδιαγραφών λιτότητα που φαίνεται να προσφέρεται ως πακέτο διάσωσης για τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα να από τον Υφυπουργό να αποκαλύψει  αν η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα που θα πλήξουν τους έλληνες πολίτες που μαστίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, τις μειώσεις μισθών, και την ανεργία

    «Ο κ. Στίγκλιτς -ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, παραμένει σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα θέματα της οικονομίας- χθες επέκρινε το «πακέτο» Μέρκελ ότι στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα «βυθίσει» την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο στην ύφεση. Αυτά δεν τα έχει πει στον Πρωθυπουργό; Δεκαεννιά Πρωθυπουργοί κατέθεσαν έστω και επιμέρους αντιρρήσεις στις προφορικές προτάσεις της κυρίας Μέρκελ. Γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν μέσα σʼ αυτές αφού τις θεωρεί συντηρητικές; Γιατί «έκανε το παπί»; Γιατί σιώπησε;

Λέτε: «Τα περισσότερα από τα μέτρα που προτείνονται στο πακέτο Μέρκελ τα έχουμε κάνει». Δεν τα έχετε κάνει. Η κ. Κατσέλη είπε στην τηλεόραση ότι θα χρειαστεί και νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είχε πει πριν από μία στην κρατική τηλεόραση ο κ. Παπακωνσταντίνου. Κι άλλες μειώσεις μισθών λοιπόν την ώρα που ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Στο Μνημόνιο νούμερο 3 έχετε συνυπογράψει με την τρόικα ότι θα μειωθεί το κονδύλι που δίνετε για τη στήριξη των ανέργων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια στιγμή που έχουμε «έκρηξη» της ανεργίας και που η στήριξη των ανέργων στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη μαζί με την Πορτογαλία, εσείς δεσμευτήκατε ότι θα μειώσετε κι άλλο τη στήριξη των ανέργων. Αυτά δεν είναι μέτρα υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των ασθενέστερων;

Θέλω να καταλάβετε ότι πια το «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα» έχει ειπωθεί δέκα φορές και έχει αθετηθεί δέκα φορές από τον Πρωθυπουργό και τον κύριο Παπακωνσταντίνου και δεν πείθει κανέναν. Κάθε φορά που λέτε «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα σε βάρος των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους», ο κόσμος κάνει το σταυρό του!

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει αν θα ληφθούν νέα μέτρα, υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και υποστήριξε την δράση και το έργο του Πρωθυπουργού για το ευρωομόλογο. Χαρακτήρισε τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, απαραίτητα για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στη χώρα και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει πολύ σύντομα όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να  πραγματοποιηθεί μια πραγματική συζήτηση ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη Βουλή για τον οδικό χάρτη που θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει σε μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.