Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μ. Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την έντονη αντίδραση λαϊκή αντίδραση του γενικευμένου ξεπουλήματος όσο-όσο της δημόσιας περιουσίας. Παρʼ ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει εκ προοιμίου όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, ξαφνικά θύμωσε ή παριστάνει ότι θύμωσε. Κι αυτό γιατί ο τρόπος που τα «μαρτύρησε» η Τρόικα στους έλληνες πολίτες δημιούργησε δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Το ουσιώδες όμως είναι ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης δια του κ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα για το πρόγραμμα μαμούθ μαζικών εκποιήσεων ύψους 50 δις, δεν διαψεύσθηκε από κανέναν.
Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για να διευκρινιστούν κάποια ουσιώδη ζητήματα. Αν οι θυμωμένες κυβερνητικές αντιδράσεις είναι για την ουσία του προγράμματος ή για τον τρόπο που ανακοινώθηκε. Ποια είναι η λίστα αυτών που σκοπεύουν να πουλήσουν, με δεδομένο ότι η συμμετοχή του Κράτους στις εισηγμένες εταιρίες μετά τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αποτιμάται σήμερα κάτω από 7 δις. Τι θα πουλήσουν και πως θα συγκεντρωθούν 50 δις; Με ποιες διαδικασίες θα πουληθούν, με δεδομένο ότι όσες υπογραφές έπεσαν έως σήμερα και αφορούσαν αγοραπωλησίες δημόσιων οργανισμών από προηγούμενες κυβερνήσεις, συνοδεύτηκαν από σκάνδαλα Siemens, υποβρύχια κλπ.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναδειχτεί το μείζον ζήτημα της δέσμευσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, μόνο με την υπογραφή ενός εξουσιοδοτημένου υπουργού οικονομικών που υπογράφει με την τρόικα αδιακρίτως και κατά ρυπάς.
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δείχνει πόσο επίπλαστη είναι αυτή η αντιμνημονιακή ρητορεία της ΝΔ. Αυτά τα 50 δις, ακριβώς αυτός ο αριθμός, υπάρχει στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά από τον Ιούλιο του 2010 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα η ΝΔ προέβλεπε ότι τα οφειλόμενα ποσά θα μπορούσαν να μαζευτούν σε δυο και όχι τέσσερα χρόνια που προβλέπει η Τρόικα.
Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι πειστική για την ουσία των επιλογών της δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει τους εκπροσώπους της Τρόικας ως κυβερνήτες μας και επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι εκείνα τα σημεία της εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση πολιτικής που αποκλίνουν από το μνημόνιο και τελικά την διακρίνουν απʼ αυτό.
Αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι κάθε φορά που έρχεται εδώ η τρόικα για να επικαιροποιήσει το μνημόνιο, «σφίγγει η βίδα» επί το αντιλαϊκότερο ακόμα περισσότερο.
Είναι μια φιλολογία που αναπτύσσεται μέσα από τους κόλπους της κυβέρνησης και του Μαξίμου και παρά τις επίσημες κυβερνητικές διαψεύσεις ισχύει η λαϊκή παροιμία «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Δύο τα προβλήματα για την κυβέρνηση: Πρώτον, τις πρόωρες εκλογές δε τις θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών κι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Όχι όμως γιατί είναι ευχαριστημένη με την κυβέρνηση, το αντίθετο, αλλά γιατί δεν έχει διαμορφωθεί μια πειστική εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή. Το δεύτερον είναι ότι τις εκλογές δε τις θέλουν οι δανειστές μας. Πειστικό πρόσχημα που να «περνάει» στην κοινή γνώμη η αναγκαιότητα των εκλογών δεν έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Η πρόσκληση για συζήτηση για το πρόγραμμα 2012-2015 δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αφορμή για εκλογές. Καλείται η αντιπολίτευση να συζητήσει ένα πρόγραμμα προσυμφωνημένο από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Παπανδρέου στις λεπτομέρειές του, όπως αποδεικνύεται από το ξεπούλημα για 50 δις, την στιγμή που «είναι στο σκοτάδι» τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για προσχηματικά καλέσματα αφού οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες και θα δεσμεύσουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο έγινε με Καραμανλή και ΕΕ και με τον Σημίτη και την ΟΝΕ.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι προβλέψεις του Μνημονίου έχουν «πέσει έξω». Η συζήτηση στην ΕΕ για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους στηρίζονται στην κοινή ομολογία. ότι το χρέος μετά τη λήξη του μνημονίου θα είναι πιο υψηλό απʼ ότι πριν και ότι είναι αδύνατο το 2014 και 2015 η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια που απαιτούνται. Η δική μας κυβέρνηση είναι απορίας άξιο, γιατί φέρεται αλαζονικά και δεν παραδέχεται τα λάθη της. Ο στασιμοπληθωρισμός, η ανεργία και η ύφεση στην οποία έχει βουλιάξει η χώρα εξαιτίας του μνημονίου αποτελούν το όχημα που χρησιμοποιεί αυτή η κυβέρνηση για την μαζική, σκληρή επίθεση στις κατακτήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Στο ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξουμε και μέσα στην Βουλή και στα κοινωνικά κινήματα και στην κοινωνία, την μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη εξ αριστερών αντιπολίτευση. Οφείλουμε να προβάλλουμε όχι μόνο την κριτική στην κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις επί των συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων. Πρώτο μέλημα μας πρέπει να είναι η ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων έτσι ώστε να διαμορφώσουμε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μια συμμαχία ευρύτερης του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ικανή να βάλλει εξ αριστερών τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δημιουργώντας ένα στιβαρό αντίπαλο δέος. Αντιπολίτευση, προτάσεις κι άρση του κατακερματισμού στην πράξη.
To Γραφείο Τύπου