Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/02/2011

Για την μονάδα καύσης βιομάζας στο Βόλο

Με την υπʼ αριθμ 694/13.01.11, απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ερώτηση μας σχετικά με την χορήγηση άδειας παραγωγής από ΑΠΕ στην εταιρεία ENGAL Α.Ε με καύσιμο βιομάζα στην Βʼ ΒΙΠΕ Βόλου, και με τα έγγραφα που είχαμε ζητήσει και μας δόθηκαν, γεννιούνται κάποια ερωτηματικά και έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1.    Όπως είχαμε αναφέρει και στην ερώτησή μας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο ερώτημά της προς το ΥΠΕΚΑ για την συγκεκριμένη μονάδα αναφέρεται σε SRF/RDF και ζητά κατευθύνσεις για τη γνωμοδότηση ή τη χορήγηση αδειών παραγωγής “για σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμη πρώτη ύλη αστικά απορρίμματα, τα οποία έχουν μεν υποστεί μηχανική διαλογή, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν μη βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα”.

Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ στη ΡΑΕ – αν υπήρξε – δεν μας γνωστοποιήθηκε ποτέ, παρότι την ζητήσαμε. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο; Το ερώτημα για μας έχει μεγάλη σημασία διότι συνδέεται με το αν μια συγκεκριμένη μορφή ενέργειας, θα θεωρηθεί ΑΠΕ, με συνέπεια να επιδοτείται αδρά και επιπλέον να αποτελεί άλλοθι για καύση

2.    Η ENGAL θα εισάγει αστικά απορρίμματα από το εξωτερικό, τη στιγμή που υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των εγχώριων αστικών απορριμμάτων

Συγκεκριμένα η ENGAL, στην αίτησή της, ισχυρίζεται ότι για τις ανάγκες της μονάδας της στο Βόλο (100 MW) χρειάζεται 700.000 t/έτος. Αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της ότι θα γίνεται προεπιλογή του υλικού και εμπλουτισμός με υφαντικές ύλες, η εισαγόμενη πρώτη ύλη σύμμεικτων απορριμμάτων μπορεί να φτάνει και το 1.000.000 t/έτος, για τη συγκεκριμένη μονάδα. Αν σε αυτήν συνυπολογίσουμε και τις άλλες δύο μονάδες της ENGAL, 200 και 300 MW αντίστοιχα, μιλάμε για μια συνολική ποσότητα 6.000.000 t/έτος εισαγόμενων αστικών απορριμμάτων. Όντως, η ENGAL επικαλείται συμβόλαιο με την εταιρεία ECOLAUTUS, που αφορά στην παράδοση 7.000.000 t/έτος για 5 + 5 έτη, δια μέσου του Αστακού. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε ότι η συνολική ποσότητα των παραχθέντων αστικών αποβλήτων στην Αττική, για το 2010, εκτιμάται σε, περίπου, 2.000.000 t.

3.    Η ΡΑΕ αναφέρει σε σχετικό έγγραφό της ότι η εταιρεία στην αίτησή της προβλέπει μονάδα διαλογής και μηχανικής επεξεργασίας στον Αστακό πράγμα που δεν προκύπτει από το φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία στο ΥΠΕΚΑ, στον οποίο γίνεται λόγος για φορτοεκφόρτωση και προσωρινή αποθήκευση 7.000.000 t/έτος, στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Τι ακριβώς συμβαίνει;

4.    Η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ στις απαντήσεις τους στην ερώτηση μας αναφέρουν ότι τίθεται, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του νέου Κανονισμού αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και περαιτέρω εξειδίκευση των όρων και διαδικασιών αδειοδότησης ενεργειακών έργων, που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αστικά απόβλητα. Παρόλα αυτά βιάστηκαν να αδειοδοτήσουν την συγκεκριμένη μονάδα ενώ υπάρχουν τόσα ερωτήματα και ασάφειες.

Επαναλαμβάνουμε αυτά που έχουμε τόσες φορές πει για την αγνόηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ιδιαίτερα αυτών που λογίζονται σαν ΑΠΕ. Και ακόμη ειδικότερα αυτών που έχουν προκαλέσει σοβαρότατες περιβαλλοντικές ενστάσεις, όπως η καύση απορριμμάτων.

Επαναθέτουμε λοιπόν την πρόταση για ενιαιοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ηρώ Διώτη
Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ