Το αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1960 στο κέντρο της πόλης και το 1980 στελεχώθηκε από 2 Πνευμονολόγους, 5 Επισκέπτριες Υγείας, 1 βοηθό Ακτινολόγου και 1 καθαρίστρια και λειτουργούσε πλήρως, εμβολιάζοντας τους μαθητές των σχολείων, εξετάζοντας ασθενείς με Tb και ελέγχοντας το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Σκοπός της λειτουργίας του ήταν και είναι η πρόληψη και ο έλεγχος της φυματίωσης σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης.
Το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης που διοικητικά ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου λειτουργεί τώρα με μόνο δύο άτομα προσωπικό. Με τις δύο αυτές Επισκέπτριες Υγείας δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των σχολείων της πόλης, με άμεση συνέπεια να παραμένουν ανεμβολίαστα οι μαθητές των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ακόμη τη φυματίωση μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο και ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν κρούσματα φυματίωσης σε σχολεία της χώρας μας.
Κατά συνέπεια, λοιπόν, λόγω έλλειψης προσωπικού είναι αδύνατος ο εμβολιασμός των μαθητών των σχολείων της πόλης και προσφέρονται υπηρεσίες μόνο στα άτομα που προσέρχονται στο ιατρείο.
Επειδή, η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι δικαίωμα.
Επειδή, δεν είναι δυνατό να μην προσφέρονται υπηρεσίες υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, την ίδια στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις.
Επειδή, με αυτή την αδιάφορη πολιτική κινδυνεύει η υγεία των παιδιών.
Ερωτώνται οι Υπουργοί
1) Τι μέτρα και προς ποια κατεύθυνση θα παρθούν για τη λειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης;
2) Θα γίνει άμεσα ο διορισμός του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργιά του Ιατρείου;
3) Για πόσο καιρό θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι οι μαθητές της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και των συμμαθητών τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης