Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο για τις ασκήσεις καταστολής πλήθους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την συμμετοχή της Ελλάδας σε δυνάμεις επέμβασης σε τρίτες χώρες.
Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε:
«Αντικείμενο της άσκησης -όπως προκύπτει πια και από πολλαπλά δημοσιεύματα- ήταν η αντιμετώπιση κρίσεων σε τρίτες χώρες και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων άσκηση καταστολής πλήθους, προφανώς δηλαδή την καταστολή διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και εξεγέρσεων».
και συνέχισε
«Οι σχεδιασμοί αυτοί δημιουργούν εύλογη ανησυχία για περαιτέρω πιθανή εμπλοκή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο για τις διεθνείς αποστολές, αλλά και για αποστολές που θα εμπλέξουν και στο εσωτερικό της χώρας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοιου είδους δράσεις καταστολής πλήθους».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι,
«Σύμφωνα με το άρθρο 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας η στρατιωτική δράση της Ε.E. σε τρίτες χώρες γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά όχι κατʼ εντολή του ΟΗΕ. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη».
επισήμανε επίσης ότι,
«Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών σύμφωνα με πορίσματα διεθνών και εθνικών ινστιτούτων κρατών μελών της Ε.Ε., οι εν λόγω σχηματισμοί μάχης μπορούν και έχουν σκοπό να αποτελούν πρότυπο για τη μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αμυντικές σε επεμβατικές. Και μας ανησυχεί πάρα πολύ, το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν ήταν σε γνώση αυτής της άσκησης, δεν είχε την εποπτεία, δεν είχε την πολιτική ευθύνη, δεν είχε τον πολιτικό έλεγχο. Πρόκειται για υπερεθνικούς σχεδιασμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας, αγνώστου ωφελιμότητος και στοχεύσεως, οι οποίες εκφεύγουν της δυνατότητας δημοκρατικού ελέγχου όχι μόνο από το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, αλλά ακόμα και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ε, εκεί ανησυχούμε!»
και κατέληξε
«Δεν κινδυνολογούμε ότι όλο αυτό ήταν για να γίνει άσκηση εναντίον των διαδηλώσεων εναντίον του Μνημονίου ή υπέρ των διεκδικήσεων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Όμως, όλο αυτό το πλέγμα οδηγεί σε γενικότερες αλλαγές συσχετισμών και σε κατάργηση εγγυήσεων για τον δημοκρατικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Δεν κινδυνολογούμε. Δεν θα διογκώσουμε το πρόβλημα. αλλά δεν θα το ξεχάσουμε κιόλας».