Αγαπητές συντρόφισσες και φίλες,
Με ιδιαίτερη χαρά, χαιρετίζω τη διημερή σας συνάντηση.
Μία συνάντηση που λαμβάνει χώρα σε δύσκολους καιρούς.
Ζούμε σε μία εποχή και σε έναν κόσμο ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικό.
Ζείτε σε μία εποχή και έναν κόσμο βαθύτατα πατριαρχικό.
Έχω απόλυτη επίγνωση λοιπόν ότι εσείς οι γυναίκες, είστε οι άνθρωποι που υφίστασθε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σε μεγαλύτερη ένταση.
Έχω απόλυτη επίγνωση ότι εσείς οι γυναίκες, είστε οι συντρόφισσες που παλεύετε, ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων σας, για να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα και ο υψηλός βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζετε, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας.
Έχουμε οι πάντες απόλυτη επίγνωση, ότι όπου και να σταθείτε, είτε στο σπίτι σας, είτε στη δουλειά σας, είτε στο ίδιο σας το σωματείο ή το κόμμα σας, δίνετε διπλούς αγώνες.
Η εργασιακή αποσταθεροποίηση, η ανεργία, η φτώχεια, έχουν προξενήσει σε όλους τους ανθρώπους σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο νεοφιλελευθερισμός έχει επιφέρει βαριά πλήγματα στη σύγχρονη νεαρή γυναίκα, τη μεσήλικη ή την ηλικιωμένη. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Θα το κάνετε επιμελώς εσείς αυτό.
Θέλω μονάχα να επισημάνω το εξής: ότι ουδέποτε στο παρελθόν ένα οικονομικό σύστημα και ένας κοινωνικός πολιτισμός δεν χρησιμοποίησαν, κακοποίησαν και απαξίωσαν με τόσους πολλούς τρόπους, τη γυναίκα. Από το Αφγανιστάν έως το Χόλιγουντ. Και από την Ευρώπη έως την Αφρική.
Συντρόφισσες και Φίλες.
Με την πρόσφατη οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα , μια χωρίς προηγούμενο κοινωνική κατεδάφιση.
Κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα των προηγούμενων δεκαετιών, σήμερα αμφισβητούνται ολοκληρωτικά.
Είναι όμως ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα αν τα δούμε με μια γυναικεία οπτική.
• Γιατί είναι γεγονός ότι η επισφαλής εργασία, η μερική απασχόληση, η σκληρότερη μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης, αφορά σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες.
• Γιατί είναι γεγονός ότι ο ρατσισμός του φύλλου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, βάζοντας περιορισμούς που δεν υπάρχουν για τους άντρες. Περιορισμούς ηλικίας, εξωτερικής εμφάνισης, μητρότητας.
• Γιατί είναι γεγονός ότι η ανεργία είναι δυο φορές δυσβάστακτη για κάποιες κατηγορίες γυναικών. Σημαίνει επιστροφή στο σπίτι, εξάρτηση, παραίτηση από την προσωπική αυτονομία.
• Γιατί η μείωση των αποδοχών, δεν σημαίνει για τις γυναίκες μόνο χαμηλότερο επίπεδο ζωής και αξιοπρέπειας, όπως και για τους άντρες εργαζόμενους,. Σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση της ατομικής ανεξαρτησίας.
• Γιατί η επίθεση στο κοινωνικό κράτος ,θίγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Είτε αφορά τις άδεις εγκυμοσύνης και μητρότητας, που σήμερα καταργούνται, είτε την μείωση των παιδικών σταθμών που σημαίνει μειωμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είτε την απουσία βοήθειας στις μονογονεϊκές οικογένειες, είτε την εργασιακή υπερεκμετάλλευση, που σε συνδυασμό με την πατριαρχική δομή της οικογένειας φορτώνει τις γυναίκες με διπλά βάρη, στη δουλειά και στο σπίτι.
• Τέλος γιατί ειδικά στην κατηγορία των περισσότερο καταπιεσμένων, δηλαδή στους οικονομικούς μετανάστες, η γυναίκα, είναι δύο φορές καταπιεσμένη.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή για τις γυναίκες.
Αλλά υπάρχει και μια άλλη πιο αισιόδοξη οπτική.
Μπορεί η κρίση, η ανεργία, η καταπίεση να είναι λέξεις γένους θηλυκού, αλλά επίσης θηλυκού γένους είναι και η αντίσταση, η επανάσταση, η ελπίδα.
Και η συμμετοχή των γυναικών στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αντιστάσεων, κάνει τους αγώνες πιο στέρεους, πιο αποφασιστικούς, πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους, πιο ελπιδοφόρους.
Το γυναικείο πρόσωπο της αντίστασης, εμψυχώνει ολόκληρη την κοινωνία. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εύχομαι η συνάντηση αυτή, η ανταλλαγή θέσεων και εμπειριών ανάμεσα στις συντρόφισσες του δικτύου γυναικών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να ανοίξει νέους δρόμους στην υπόθεση του γυναικείου κινήματος.
Και μέσα από το κίνημα αυτό, στην υπόθεση των κοινωνικών αντιστάσεων που σήμερα είναι περισσότερο σοβαρή από κάθε άλλη φορά.
Τα συμπεράσματα των εργασιών σας , θα είναι για όλους μας και ιδιαίτερα για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πολύτιμος οδηγός.
Σας ευχαριστώ.