Με απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων εγκρίθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2011, πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταργεί τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία για "μηδενική ανοχή" μεταλλαγμένων στις εισαγόμενες ζωοτροφές και επιτρέπει όριο επιμόλυνσης 0,1%.
Προς το παρόν το μέτρο αυτό θα ισχύσει, κατά τις δηλώσεις της Κομισιόν, μόνο για τις ζωοτροφές και όχι για προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ήδη όμως, άνοιξε η όρεξη και στη βιομηχανία τροφίμων καθώς και στις προμηθεύτριες χώρες, οι οποίες εκφράζουν τη δυσφορία τους για τον περιορισμό του μέτρου στις ζωοτροφές και απαιτούν την επέκτασή του και στις τροφές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν, δήλωσε: "Μέχρι σήμερα ίσχυε η πολιτική της μηδενικής ανοχής για τα μεταλλαγμένα. Τώρα, με την επιβολή ορίου επιμόλυνσης στις ζωοτροφές χωρίς παράλληλη υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα και σήμανση , αφενός δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε αν αυτό το όριο περιορίζεται στο 0,1% ή το υπερβαίνει. Αφετέρου, η μεταλλαγμένη ζωοτροφή μεταφέρεται στους ιστούς των ζώων, άρα και στο γάλα, το κρέας, τα αυγά, το βούτυρο κλπ. Συμπέρασμα: οι καταναλωτές δεν θα μπορούν στο εξής να είναι ασφαλισμένοι ως προς το προϊόν που καταναλώνουν αφού δεν θα γνωρίζουν τι αγοράζουν. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο) εναντιώνεται ξεκάθαρα όλο και περισσότερο στα μεταλλαγμένα, οι Μπαρόζο και Ντάλι ανοίγουν όλο και πιο πολύ την ευρωπαϊκή αγορά σ΄αυτά, υποκύπτοντας στις πιέσεις μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών και αδιαφορώντας τόσο για την αρχή της προφύλαξης όσο και για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία".
To Γραφείο Τύπου